Video Rușii au distrus un sistem Patriot, iar Kievul a confirmat evenimentul: „O lovitură dureroasă”

Data actualizării: Data publicării:
patriot

Kievul confirmă „o lovitură dureroasă” asupra unui sistem radar Patriot de către rachete rusești Iskander-M.

Potrivit unui raport recent al BulgarianMilitary.com, Ministerul rus al Apărării a confirmat că două sisteme Patriot, în special componentele lor radar, au fost vizate. Autoritățile ruse susțin că acest atac a utilizat rachete balistice Iskander-M, în timp ce partea ucraineană a recunoscut neoficial evenimentul.

Din fericire, nu au fost raportate victime și doar echipamentele radar au suferit „daune”. Lovitura a avut loc ]n regiunea Dnipro.

O înregistrare video, capturată de o dronă rusă și publicată de agenția de presă TASS, oferă dovezi vizuale ale evenimentului.

Acesta arată radarul sistemului, vehiculul de comandă și trei lansatoare amplasate pe teren. Imaginile arată cum două dintre lansatoare descarcă rachete în ceea ce pare a fi o manevră defensivă. Cu toate acestea, imediat după aceea, se poate observa o explozie în apropierea radarului și a vehiculului de comandă, iar fumul provenit de la rachete încă persistă în aer.

Se pare că rachetele Patriot au fost probabil lansate într-o încercare de autoapărare, dar fie au ratat amenințarea balistică, fie au reușit să intercepteze doar o parte a acesteia. În special, strategia rusă s-a concentrat pe țintirea radarului, renunțând la lansatoare pentru a lovi o componentă cheie și mai greu de înlocuit a sistemului.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Pierdere grea

Sistemele radar antiaeriene Patriot joacă un rol crucial în apărarea aeriană datorită capacității lor de a furniza informații vitale pentru identificarea, urmărirea și țintirea rachetelor care se apropie. Aceste radare pot detecta amenințările de la distanță, oferind în același timp date precise privind localizarea și viteza entităților care se apropie.

Aceste sisteme sunt concepute pentru a funcționa coerent cu alte mecanisme de informații și supraveghere, promovând o abordare defensivă holistică a spațiului aerian. În ceea ce privește conflictul ucrainean, pierderea unui sistem radar Patriot ar putea crea unghiuri moarte semnificative pentru armata ucraineană, expunând potențial la riscuri sporite atât activele militare, cât și infrastructura civilă.

Fără sprijinul fiabil al unui radar Patriot funcțional, apărarea aeriană ucraineană se va baza pe sisteme de supraveghere mai puțin capabile, care sunt insuficiente atât în ceea ce privește raza de acțiune, cât și precizia. Acest lucru creează o provocare nu numai în reperarea amenințărilor aeriene, ci și în coordonarea eficientă a unui răspuns la acestea.

„Impactul se extinde dincolo de preocupările militare imediate. Absența sistemelor radar Patriot ar putea afecta moralul soldaților și civililor ucraineni deopotrivă. Senzația de vulnerabilitate cauzată de deficiențele apărării aeriene ar putea zdruncina încrederea oamenilor în capacitatea națiunii lor de a se proteja”, scrie BM.

Ucraina se confruntă cu o lipsă de sisteme antiaeriene moderne cu rază scurtă și medie de acțiune. Rusia urmărește să forțeze Kievul să ia decizii dificile cu privire la apărarea orașelor și a civililor sau protejarea liniilor frontului și a forțelor sale. Prin urmare, orice sistem Patriot sau un echivalent SAMP/T este extrem de valoros, iar pierderea sa este resimțită din plin.

Câte sisteme Patriot are Ucraina

Potrivit surselor, Ucraina a primit trei baterii Patriot și două lansatoare suplimentare din Germania, o baterie din Statele Unite, una din România și două lansatoare din Țările de Jos. În plus, SUA au promis încă o baterie, iar Țările de Jos au promis încă trei lansatoare.

Italia și Franța au contribuit la apărarea Ucrainei donând fiecare câte o baterie SAMP/T, iar Italia intenționează să trimită o alta în curând. În total, până în prezent, Ucraina a primit probabil șase sisteme occidentale cu rază medie de acțiune și patru lansatoare suplimentare, cu perspectiva de a mai primi cel puțin două sau trei în curând.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia recrutează femei din Africa pentru a face drone alături de studenți ruși, folosite în...
Digi FM
Două femei au fost date jos dintr-un avion pe motiv că au refuzat să-și acopere bustul: „Ne-au tratat ca pe...
Pro FM
"Povești din dormitor". Loredana Groza, într-o salopetă super mulată și transparentă, ședință foto ad-hoc în...
Film Now
Ridley Scott, către Paul Mescal, înainte de începerea filmărilor la „Gladiatorul 2”: Nervii tăi nu-mi fac...
Adevarul
Un român a escaladat toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume. „Ai reușit, Adrian, ai scris...
Newsweek
În ce zile din octombrie sunt încărcate cardurile de alimente? Plățile se fac și în 10 zile
Digi FM
Povestea celui mai periculos deținut din „Beciul Domnesc”: „În acea pungă cu portocale am găsit un pistol și...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Fiica lui Michael Douglas și a actriței Catherine Zeta-Jones calcă pe urmele părinților. Cât de talentată...
UTV
Jennifer Lopez face dezvaluiri emotionante despre divortul de Ben Affleck in primul interviu acordat dupa...