Live Text Putin amenință cu retragerea din acordul privind cerealele. Rușii au instalat sisteme de război electronic la Zaporojie

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-zaporojie satelit
Imagini din satelit cu centrala nucleară de la Zaporojie. Foto: Profimedia Images
Din articol
Zelenski îi mulţumeşte lui Erdogan pentru eforturile de menţinere a Acordului privind cerealele Putin amenință cu retragerea din acordul privind cerealele Refugiații ucraineni din Polonia vor trebui să plătească o parte a costurilor cu întreținerea lor din 2023 Rușii încep „evacuarea forțată” a ucrainenilor din regiunea Herson. „Luați-vă buletinul, bani și haine călduroase” Rusia revine de azi în acordul pentru exportul cerealelor: "Garanțiile primite par să fie suficiente" Cum vrea Rusia să scape de izolare. Putin deschide granițele fără vize pentru cei care vor să călătorească în țară Kievul: Trupele ruse au instalat sisteme de război electronic la centrala din Zaporojie Şeful diplomaţiei spaniole a ajuns la Kiev pentru a livra ambulanțe SUA critică Rusia și spune că lui Putin „nu-i pasă” de foametea din lume Zelenski: Rusia a cheltuit echivalentul a 2,3 milioane de pensii pentru atacul masiv de luni împotriva Ucrainei Rachete rusești au lovit orașul Nikopol din sud Armata ucraineană: Iranul intenţionează să trimită drone de atac sofisticate Arash-2 în Rusia Zelenski: Noi vom face totul pentru a da oamenilor electricitate şi căldură Primar: 1.000 de puncte de încălzire vor fi înfiinţate în Kiev în caz de urgenţă ONU spune că nicio navă cu cereale nu va pleca miercuri Câte cereale a exportat Ucraina prin Marea Neagră și unde s-au dus. ONU: „Sub 30% au ajuns în țările sărace”   Cacealma rusească? Ofițeri de marină ai Rusiei, interceptați când vorbeau despre lansarea de bombe nucleare asupra Berlinului Grupul paramilitar Wagner, dat în judecată în Marea Britanie de victime ucrainene

Rușii au atacat în cursul nopții cu drone și rachete orașul Nikopol din sudul Ucrainei. Între timp, autorităţile locale din Kiev anunță că vor înființa 1.000 de puncte de încălzire, pentru situațiile în care "nu va exista nicio sursă de electricitate, apă şi căldură" din cauza atacurilor constante ale Rusiei asupra infrastructurii critice. Ucraina va face tot posibilul pentru a le oferi oamenilor energie electrică și căldură la iarnă, a transmis Volodimir Zelenski. Serviciile de informaţii militare ucrainene spun că Iranul intenţionează să trimită peste 200 de drone de luptă forţelor ruseşti, inclusiv noua dronă de luptă iraniană Arash-2.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI 

Zelenski îi mulţumeşte lui Erdogan pentru eforturile de menţinere a Acordului privind cerealele

ACTUALIZARE 21.50 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit miercuri seară omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru eforturile care au condus la decizia Rusiei de reactivare a Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.

"I-am mulţumit preşedintelui Erdogan pentru participarea activă în menţinerea Acordului privind cerealele, pentru susţinerea constantă a suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale", a scri Volodimir Zelenski pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Preşedintele Ucrainei a precizat că a discutat cu Recep Erdogan şi despre acţiuni diplomatice pentru noi schimburi de prizonieri între Ucraina şi Rusia.

Putin amenință cu retragerea din acordul privind cerealele

ACTUALIZARE 20.35 Moscova își rezervă dreptul de a se retrage din acordul privind cerealele, dacă Kievul își încalcă promisiunea de a nu folosi coridorul umanitar în scopuri militare, a spus miercuri președintele rus Vladimir Putin, la o ședință a Consiliului de Securitate.

El a adăugat că Kievul a oferit Moscovei garanții că nu va folosi coridorul pentru exportul cerealelor în scopuri militare, potrivit agenției Tass.

„Am dat instrucțiuni Ministerului Apărării să reia participarea noastră deplină la acest demers. În același timp, Rusia își rezervă dreptul de a se retrage din acest acori, dacă aceste garanții sunt încălcate de Ucraina”, a susținut Putin.

Refugiații ucraineni din Polonia vor trebui să plătească o parte a costurilor cu întreținerea lor din 2023

ACTUALIZARE 16.45 Ministerul de Interne din Polonia a anunţat, miercuri că, începând de anul viitor, refugiaţii ucraineni care trăiesc în centrele de primire din această ţară vor trebui să înceapă să achite o parte din costurile întreţinerii lor. Excepţii de la această regulă se aplică minorilor, femeilor însărcinate, pensionarilor şi persoanelor fără venituri.

Începând din 1 februarie 2023, ucrainenii care rămân în Polonia mai mult de 120 de zile vor trebui să plătească, iniţial, 50% din costurile întreţinerii, ajungând până la un maximum de 9 euro pe zi. Din 1 mai 2023, refugiaţii care se află de mai bine de 180 de zile în Polonia vor acoperi 75% din costurile şederii lor, cu un maximum de 13 euro pe zi, scrie EFE, citat de Agerpres.

În medie, cheltuielile cu cazarea şi hrănirea refugiaţilor sunt de circa 15,5 euro pe zi de persoană, a declarat, miercuri, şeful departamentului de gestionare a crizelor, din cadrul primăriei oraşului Kalisz, într-un interviu radiofonic.

refugiați ucraineni veniți în Polonia imediat după începutul invaziei
Din 22 februarie, când a început invazia rusească în Ucraina, au sosit în Polonia peste 7 milioane de refugiaţi. Foto: Profimedia Images

Rușii încep „evacuarea forțată” a ucrainenilor din regiunea Herson. „Luați-vă buletinul, bani și haine călduroase”

ACTUALIZARE 15.39 Toți cetățenii ucraineni care locuiesc pe o rază de 15 kilometri în jurul Niprului, din regiunea Herson, urmează a fi „evacuați forțat” de către autoritățile ruse care administrează ilegal această zonă ocupată militar de Rusia, informează site-ul independent rus Meduza.

Anunțul a fost făcut de Vladimir Saldo, șeful administrației ruse din regiunea Herson. Evacuarea îi vizează pe toți localnicii din 7 localități și orașe din regiune.

„Cetățeni! Părăsiți imediat localitatea. Viețile voastre sunt în pericol. Pericol de atac iminent. Evacuarea va fi implementată de către echipe speciale de transport. Mergeți către punctul de evacuare. Luați-vă buletinul, bani, bunuri și haine călduroase. De pe data de 6 noiembrie, vom aplica măsuri de evacuare forțate împotriva celor care vor dori să rămână”, se arată într-un astfel de ordin emis de autoritățile ruse.

Russia Ukraine Military Operation Evacuees
Civili ucraineni evacuați din Herson. Foto: Profimedia Images

Conform lui Vladimir Saldo, evacuarea este motivată de faptul că ucrainenii pregătesc o ofensivă pe scară largă și susține că forțele Kievului intenționează să distrugă barajul de la hidrocentrala Kahovka, din regiunea Herson.

Conform Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW), în realitate, Rusia plănuiește distrugerea acestui baraj în cadrul unei așa-numite operațiuni „sub steag fals”, cu scopul de a învinui ulterior forțele Kievului de acest atac.

Rusia revine de azi în acordul pentru exportul cerealelor: "Garanțiile primite par să fie suficiente"

ACTUALIZARE 14.26 Rusia a anunţat miercuri că şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, după ce a primit "garanţii scrise" din partea Ucrainei cu privire la demilitarizarea culoarului maritim utilizat pentru transportul lor.

"Rusia consideră că garanţiile primite până în prezent par a fi suficiente şi îşi reia punerea în aplicare a acordului", a anunţat Ministerul Apărării rus pe Telegram, scrie CNN.

Preşedintele turc Recep Erdogan a anunţat reluarea exporturilor de cereale ucrainene miercuri, la prânz, prin culoarul maritim umanitar din Marea Neagră.

Cum vrea Rusia să scape de izolare. Putin deschide granițele fără vize pentru cei care vor să călătorească în țară

ACTUALIZARE 13.45 Vladimir Putin a ordonat deschiderea granițelor Rusiei și eliminarea vizelor, chiar și pentru țări care impun vize cetățenilor ruși, scrie The Moscow Times.

Un decret al Kremlinului din 30 octombrie, dispune guvernului de la Moscova să faciliteze turismul fără vize și călătoriile de afaceri, educaționale, de sport și culturale, chiar dacă țările din care provin respectivii oameni nu oferă călătorii fără vize cetățenilor ruși.

Ucraina, de exemplu, a impus din nou vize cetățenilor ruși după ce guvernul de la Kiev a rupt relațiile diplomatice și și-a închis granițele, ca urmare a invaziei rusești declanșată de Putin în 24 februarie.

vladimir putin
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Kievul: Trupele ruse au instalat sisteme de război electronic la centrala din Zaporojie

ACTUALIZARE 11.44 Forţele ruse au instalat sisteme de război electronic pe acoperişul clădirii care adăposteşte reactorul nr.5 de la centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei), care din luna martie se află sub controlul Moscovei, a anunţat marţi seara Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul Apărării ucrainean (GUR), citată de agenţia de presă Unian.

'Pe acoperişul celui de-al cincilea reactor nuclear au fost instalate echipamente de război electronic pentru combaterea mijloacelor de recunoaştere aeriană. O rotaţie de trupe a fost observată în zona industrială a centralei nucleare din Zaporojie', indică GUR într-un comunicat, în care arată că personalul de comandă este cazat în oraşul Energodar în apartamentele locuitorilor care au plecat de aici.

În Energodar, potrivit GUR, au sosit noi unităţi de 'kadîrovţî', unităţi de combatanţi ceceni (numiţi astfel după numele liderului pro-Kremlin al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, cărui i se subordonează direct), care patrulează în grupuri de câte 15-20 de persoane.

Comunicaţiile au fost întrerupte practic în oraş, unde civilii pot circula fără a fi opriţi şi verificaţi de militari doar între orele 09:00 şi 15:00, după care creşte probabilitatea reţinerii acestora.

O parte din personalul operaţional ucrainean de la centrala din Zaporojie a fost somat ca până miercuri, 2 noiembrie, să se decidă dacă semnează sau nu contracte cu Agenţia rusă pentru energie atomică (Rosatom), în condiţiile în care aceasta practic gestionează centrala după ce Rusia şi-a însuşit-o oficial după anexarea regiunii Zaporojie la sfârşitul lunii septembrie, împreună cu alte trei regiuni ucrainene (Herson, în sud, Doneţk şi Lugansk, în est).

Restul angajaţilor au termen să se decidă până la 1 decembrie, indică serviciul ucrainean de informaţii militare, potrivit căruia în viitorul apropiat s-a anunţat că permisele de intrare ucrainene în uzină vor fi anulate şi înlocuite cu unele ruseşti.

În prezent, accesul pe teritoriul centralei este interzis inginerilor şi tehnicienilor, accesul fiind permis doar personalului operaţional, care lucrează în ture.

Chiar dacă se află sub controlul Moscovei, centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, este în continuare exploatată de angajaţi ucraineni, iar Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în imediata apropiere a uzinei.

Şeful diplomaţiei spaniole a ajuns la Kiev pentru a livra ambulanțe

ACTUALIZARE 11.10 Şeful diplomaţiei spaniole, Jose Manuel Albares, s-a deplasat miercuri la Kiev, pentru a livra treizeci de ambulanţe autorităţilor ucrainene şi a "constata efectele devastatoare ale atacurilor ruse", a anunţat biroul său de presă, informează AFP.

Albares "va rămâne întreaga zi în vizită oficială" în capitala ucraineană, unde va livra "un lot de 30 de ambulanţe din partea guvernului spaniol şi va aduce un omagiu victimelor războiului", precizează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe spaniol.

"Pe parcursul întregii zile, el va avea diverse întrevederi instituţionale şi va putea constata efectele devastatoare pe care atacurile ruse le-au cauzat oraşului (Kiev) şi localităţilor din jur", continuă comunicatul.

În fotografii difuzate de minister se poate vedea cum Albares, care a călătorit în timpul nopţii de marţi spre miercuri din Polonia, potrivit biroului său de presă, soseşte în gară la Kiev.

De la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, guvernul spaniol al socialistului Pedro Sanchez a trimis ajutor Ucrainei, în special militar, iar mai recent generatoare de curent electric, în faţa atacurilor ruse împotriva infrastructurilor energetice ucrainene.

Sanchez s-a deplasat el însuşi la Kiev în aprilie, pentru a-şi manifesta solidaritatea cu guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski şi a anunţat un ajutor militar suplimentar, notează Agerpres.

SUA critică Rusia și spune că lui Putin „nu-i pasă” de foametea din lume

ACTUALIZARE 10.35 Rusiei „nu-i pasă” că lumea suferă de foamete, a denunţat marţi cu virulenţă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, făcând referire la decizia Moscovei de a-şi suspenda participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene, relatează AFP.

„Orice decizie a Moscovei împotriva acordului este în esenţă un fel de a spune că nu-i pasă. Moscovei nu-i pasă că lumea poate suferi de foamete. Moscovei nu-i pasă că oamenii suferă de foamete”, a repetat de mai multe ori Ned Price în faţa jurnaliştilor, denunţând acţiunile Rusiei, care în opinia sa agravează criza alimentară mondială.

Conform Agerpres, oficialul american şi-a exprimat îngrijorarea în special în legătură cu creşterea preţurilor la alimente în întreaga lume, deja constatată din cauza incertitudinii din jurul acordului.

Afirmaţiile sale survin în contextul în care Centrul Comun de Coordonare (JCC), însărcinat cu acordul internaţional privind exporturile de cereale ucrainene în Marea Neagră, a anunţat marţi seară suspendarea tuturor deplasărilor de nave de marfă începând de miercuri.

Zelenski: Rusia a cheltuit echivalentul a 2,3 milioane de pensii pentru atacul masiv de luni împotriva Ucrainei

ACTUALIZARE 10.04 „În loc să depăşească sărăcia, Rusia a cheltuit numai pentru atacul masiv cu rachete de luni asupra Ucrainei echivalentul a 2,3 milioane de pensii în Federaţia Rusă”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său cotidian, difuzat marţi seara, potrivit Agerpres.

Nu le pasă de costul terorii energetice. Dacă ne uităm doar la costul atacului rusesc de ieri (luni), rachetele şi dronele folosite au costat Rusia în medie echivalentul a peste 2,3 milioane de pensii, a spus Zelenski.

Rusia a recunoscut că atacul cu peste 50 de rachete a vizat 18 obiective energetice ucrainene din zece regiuni. Potrivit Kievului, Ucraina a doborât 45 din cele 55 de rachete de croazieră lansate în cursul acestui atac masiv, care a lăsat cu toate acestea sute de aşezări fără energie electrică.

Şi acesta este doar un atac!, a exclamat Zelenski. Adică veniturile lunare a 2.300.000 de pensionari ruşi... În loc să învingă sărăcia din ţara sa, liderul rus cheltuieşte totul pentru a evita să recunoască o greşeală istorică pe care a făcut-o cu acest război împotriva Ucrainei, a mai afirmat preşedintele ucrainean.

Rachete rusești au lovit orașul Nikopol din sud

ACTUALIZARE 9.30. Orașul Nikopol din sudul Ucrainei și un oraș din apropiere, de lângă Nipru, au fost lovite cu rachete în cursul nopții de marți, a declarat Valentin Reznichenko, șeful administrației militare regionale Dnipropetrovsk. 

„Rușii au terorizat din nou regiunea Nikopol pe tot parcursul nopții și dimineața devreme”, a scris Reznichenko miercuri pe Telegram. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Deocamdată nu au fost raportate victime, iar amploarea pagubelor este în curs de investigare, a adăugat el. 

Într-o postare anterioară, Reznichenko a spus că apărarea antiaeriană ucraineană a distrus șase drone Shahed-136 peste noapte. 

Forțele aeriene ucrainene au declarat miercuri că apărarea sa antiaeriană a doborât 12 din 13 atacuri.

Armata ucraineană: Iranul intenţionează să trimită drone de atac sofisticate Arash-2 în Rusia

ACTUALIZARE 9.20. Serviciile de informaţii militare ucrainene au declarat, marţi, că Iranul intenţionează să trimită peste 200 de drone de luptă forţelor ruseşti, inclusiv noua dronă de luptă iraniană Arash-2, transmite CNN.

Serviciul de informaţii al apărării din Ucraina, parte a Ministerului Apărării, a declarat că "un lot de peste 200 de drone de luptă Shahed-136, Mohajer-6 şi Arash-2 este planificat să fie trimis din Iran în Federaţia Rusă la începutul lunii noiembrie". 

Agenţia de informaţii a precizat, într-o postare pe Telegram, că vehiculele aeriene fără pilot "vor fi livrate prin Marea Caspică în portul Astrahan". 

 Agenţia afirmă că dronele vor fi transportate în stare dezasamblată şi, odată intrate pe teritoriul rus, "vor fi colectate, vopsite şi aplicate cu marcaje ruseşti". 

Agenţia de informaţii nu a precizat cum a obţinut informaţiile despre transporturi.  

Orice desfăşurare a dronei Arash-2 de către Rusia în războiul din Ucraina ar putea pune şi mai multă presiune asupra apărării aeriene deja puse la încercare a ţării.  

Zelenski: Noi vom face totul pentru a da oamenilor electricitate şi căldură

ACTUALIZARE 8.50. Ucraina va face tot posibilul pentru a le oferi oamenilor energie electrică și căldură la iarnă. Este mesajul lui Volodimir Zelenski, de azi noapte. El a spus, de asemenea, că alimentarea cu apă a fost restabilită în toată țara. 

Volodimir Zelenski: De acum, putem spune că alimentarea cu apă a fost deja restabilită pentru toți consumatorii din Ucraina. De asemenea, pentru cei mai mulți este posibil, din punct de vedere tehnic, să furnizăm energie electrică. Întreruperile de curent continuă în nouă regiuni din Ucraina. Lucrătorii din domeniul energiei și autoritățile locale fac tot posibilul pentru a reduce timpul întreruperilor.

Nu trebuie să uităm încercările de restabilire a aprovizionării continuă, fără pauză, în teritoriile eliberate de ocupanți: în regiunea Harkov, în Donbas și în sudul țării.

De exemplu, alimentarea cu gaz a fost deja restabilită pentru peste 20.000 de consumatori din zonele eliberate din regiunea Harkov.

Vom face totul pentru a oferi oamenilor energie electrică și căldură în această iarnă. Însă trebuie să înțelegem că Rusia va face totul pentru a distruge normalitatea vieții.

Primar: 1.000 de puncte de încălzire vor fi înfiinţate în Kiev în caz de urgenţă

ACTUALIZARE 8.30. Autorităţile locale se pregătesc să înfiinţeze 1.000 de puncte de încălzire în Kiev, în cazul în care "nu va exista nicio sursă de electricitate, apă şi căldură" din cauza atacurilor constante ale Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei, a declarat primarul oraşului, Vitali Klitschko, transmite The Kiev Independent.

Locuitorii Kievului s-ar putea încălzi, ar putea să bea o băutură caldă, să îşi încarce telefoanele şi să primească ajutorul necesar în aceste puncte de încălzire, potrivit lui Klitschko.

Anterior, marţi, Klitschko a declarat că alimentarea cu apă şi electricitate în Kiev a fost complet restabilită după atacul cu rachete al Rusiei din ziua precedentă. Oraşul încă mai implementează întreruperi de curent pentru a stabiliza funcţionarea sistemului energetic. 

Lovitura rusă asupra unei instalaţii de infrastructură energetică din apropierea capitalei ucrainene din 31 octombrie a provocat întreruperi de apă pentru 80% dintre gospodăriile din oraş şi întreruperi de electricitate în 350.000 de locuinţe. 

ONU spune că nicio navă cu cereale nu va pleca miercuri

ACTUALIZARE 8.20 Navele încărcate cu cereale nu vor pleca miercuri din porturi, a anunțat ONU, stârnind temeri cu privire la viitorul inițiativei.

Amir Abdulla, coordonatorul ONU al acordului, a transmis pe Twitter: „Ne așteptăm ca navele încărcate să navigheze joi”.

Trei nave care transportau 84.490 de tone metrice de porumb, grâu și făină de floarea soarelui au părăsit Ucraina marți.

Câte cereale a exportat Ucraina prin Marea Neagră și unde s-au dus. ONU: „Sub 30% au ajuns în țările sărace”  

ACTUALIZARE 8.10. Rusia a declarat că suspendă acordul care a permis Ucrainei să reia exportul de cereale prin Marea Neagră. Naţiunile Unite au anunţat marţi seară suspendarea tuturor deplasărilor de nave-cargo pentru ziua de miercuri. Acordul, convenit în luna iulie, a fost denunțat de ruși sub pretextul că ucrainenii au atacat portul Sevastopol pe acest culoar convenit pentru transportul cerealelor.  

O reluare ar putea fi luată în considerare doar după „o anchetă detaliată a circumstanțelor acestui incident și, de asemenea, după primirea unor garanții reale din partea Kievului privind respectarea strictă a acordurilor de la Istanbul, în special privind neutilizarea coridorului umanitar în scopuri militare”, i-a transmis marți Putin lui Erdogan.

Acordul pentru exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost convenit de Rusia şi Ucraina şi negociat de Turcia şi de Naţiunile Unite în luna iulie pentru a atenua criza alimentară cauzată în parte de invazia rusă în Ucraina, un important producător de cereale, şi de blocada la care îi supune porturile. Acordul urma să expire la 19 noiembrie, iar analiştii se aşteptau ca Rusia să îi pună piedici pentru a încerca să obţină noi facilităţi pentru sine, în special în regimul sancţiunilor.

Citește continuarea AICI

Cacealma rusească? Ofițeri de marină ai Rusiei, interceptați când vorbeau despre lansarea de bombe nucleare asupra Berlinului

ACTUALIZARE 8.05 Ofițerii din Marina rusă ar fi propus un atac nuclear asupra Berlinului și a două mari baze militare din Germania, în timpul unor exerciții militare în Marea Baltică, potrivit unui raport al jurnaliștilor de la Der Spiegel, scrie Insider. 

Conform jurnaliștilor germani, câțiva ofițeri din Marina rusă au dezbătut subiectul bombardării Berlinului, dar și a două dintre cele mai importante baze militare\ din Germania. Această discuție între superiorii ruși ar fi avut loc anul trecut, chiar în timpul unui antrenament al forțelor navale ale Rusiei.

Citând mai multe surse din serviciile de securitate germane, Der Spiegel a relatat că ofițerii ruși au menționat trei potențiale ținte pentru lovituri nucleare, inclusiv capitala germană Berlin, care are o populație de 3,6 milioane de locuitori. Jurnaliștii germani au precizat că celelalte ținte menționate au fost baza aeriană Ramstein, aflată în sud-vestul Germaniei, care servește drept cartier general al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite în Europa, și baza aeriană Buchel, despre care se crede că găzduiește aproximativ 20 de focoase nucleare americane.

Potrivit The Times of London, mesajele au fost interceptate în timp ce navele de război rusești efectuau manevre în Marea Baltică la sfârșitul anului trecut, cu câteva luni înainte ca președintele rus Vladimir Putin să ordone invazia Ucrainei.

Citește continuarea AICI

Grupul paramilitar Wagner, dat în judecată în Marea Britanie de victime ucrainene

ACTUALIZARE 8.00 Refugiații ucraineni din Marea Britanie vor da în judecată gruparea rusă de mercenari Wagner, pentru crime de război. (VO) 

Acțiunea împotriva grupului para-militar și a șefului acesteia, omul de afaceri Evgheni Prigojin - supranumit bucătarul lui Putin - va fi deschisă la Înalta Curte de la Londra.

Ucrainenii cer despăgubiri financiare. Avocații care îi reprezintă spun că procese similare vor fi deschise în Statele Unite.

De ani de zile, occidentalii suspectează gruparea de mercenari, fondată în 2014, că face treaba murdară a Moscovei în estul Ucrainei și diferite alte zone. Prezența lor a fost documentată în Siria și în Libia.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
La ce temperatură reglezi termostatul la centrală pe timp de noapte, doar pe timp de zi. Așa faci...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei