Rusia se confruntă cu o migrație în masă a populației autohtone de evrei, informează BBC. Unu din opt evrei ruși a părăsit țara de la începutul războiului din Ucraina.
Agenția Evreiască, care ajută evrei din toată lumea să emigreze în Israel, a spus că 20.500 de evrei, dintr-o populație totală de 165.000, au părăsit Rusia de la începutul lunii martie. Mulți alți evrei au plecat în alte țări.
La Moscova s-au făcut eforturi uriașe pentru a dezvolta comunitatea de evrei, odată cu căderea comunismului. Printre cei care au condus aceste demersuri se numără și Pinchas Goldschmidt, rabinul-șef al orașului în perioada 1993-2022.
„Am pornit de la zero cu sinagogi, școli, grădinițe, servicii sociale, profesori, rabini și membri ai comunității”, a spus Goldschmidt despre entuziasmul creat în jurul comunității evreiești din Moscova.
În doar două săptămâni de război, anul acesta, Goldschmidt și familia sa au părăsit Rusia și s-au mutat, prima dată în Ungaria, și apoi în Israel. Între timp, rabinul și-a dat demisia din poziția pe care o ocupa la Moscova și a criticat războiul declanșat de Putin.
„Am simțit că trebuie să fac ceva ca să îmi arăt dezasocierea și dezacordul față de invazia din Ucraina, dar mi-aș fi pus în pericol viața dacă aș fi făcut-o rămânând la Moscova.”
Majoritatea membrilor comunității l-a susținut, dar au existat și voci critice la adresa fostului rabin-șef al Moscovei
Unii dintre evreii ruși l-au criticat pentru că a fugit și că și-a exprimat părerea, îngrijorați fiind de represaliile pe care restul comunității le vor resimți, dar Goldschmidt a spus că majoritatea și-a arătat sprijinul față de el.
„Am primit anumite mesaje care spuneau 'Cum poți să ne lași singuri?', dar aș spune că marea majoritate a fost extrem de amiabilă. Nu a fost un conflict minor când am decis dacă să merg, pentru mine și soția mea, comunitatea era viața noastră.”
De la acel moment, mulți alți membri ai comunității i-au urmat exemplul și au profitat de oportunitatea de a se muta în Israel, acolo unde Legea Reîntoarcerii le oferă tuturor celor care pot demonstra că au măcar un bunic evreu dreptul de a primi cetățenie israeliană.
„M-am gândit de ceva timp de ce există așa o grabă de a pleca pentru că noi nu vedem o creștere uriașă de [cazuri de] antisemitism”, a spus Anna Shternshis, profesor de studii idiș la Universitatea din Toronto și specialist în istoria evreilor în Rusia.
„Dar, după ce mi-am pus pălăria de istoric pe cap, mi-am dat seama că de fiecare dată când ceva se întâmplă în Rusia, o răscoală, schimbări, evreii sunt mereu în pericol”, a explicat Shternshis. „Nu toată lumea acționează în acest sens, dar fiecare evreu din Rusia de azi se gândește la asta.”
Alexandru, un bărbat care se află în această situație și care nu a dorit ca numele său adevărat să fie dezvăluit din cauza consecințelor pe care le-ar putea suferi a spus pentru BBC că „după 24 februarie, împreună cu familia mea am realizat că suntem complet împotriva acestui război, dar nu știam cum am putea să protestăm.”
„Unul dintre copiii mei este la vârsta serviciului militar, iar acesta este un alt motiv pentru care vrem să plecăm”, a spus bărbatul.
„Lucrurile au devenit foarte înfricoșătoare”
Profesorul Shternshis a spus că îngrijorările pe care membrii comunității evreiești din Rusia le resimt în legătură cu viitorul lor merge dincolo de opoziția lor față de război.
„Autoritățile din Rusia sunt imprevizibile și au o tendință proastă: evreii devin una dintre țintele propagandei lor, în mod tradițional, suntem un bun mod de a găsi inamici interni”, a spus Shternshis.
Alexandru a spus că el cunoaște doar două alte familii de evrei și că nu a fost niciodată prea apropiat de comunitate. El se teme că în ciuda faptului că s-a integrat bine în societatea rusă, acest lucru nu va conta atunci când opinia publică se va întoarce împotriva evreilor.
Alexandru a cerut cetățenie israeliană și urmează să meargă la interviu în următoarele săptămâni. Unul dintre lucrurile care l-au alarmat pe Alexandru este intenția expusă public de guvernul rus de a închide filiala rusească a Agenției Evreiești.
„Dintr-o dată vedem asta la știri și ne întrebăm ce mai urmează? Ne simțim în mare nesiguranță și ne gândim că am putea să ne pierdem locul de muncă sau să mergem la închisoare. Lucrurile au devenit foarte înfricoșătoare.”