Vladimir Putin a avut duminică o nouă apariție publică, în plină pandemie, participând la o paradă grandioasă, organizată de Ziua Marinei la Sankt Petersburg, orașul său de suflet. Liderul de la Kremlin a profitat de prilej pentru a sublinia forța militară a țării. El a promis că marina militară va fi dotată cu rachete hipersonice cu încărcătură nucleară și cu drone submarine nucleare.
Zeci de nave de luptă și avioane şi 4.000 de militari au participat la parada navală şi aeriană de la Sankt Petersburg, un exerciţiu de imagine şi de putere pentru preşedintele Vladimir Putin, în condiţiile în care Federaţia Rusă este cea mai afectată ţară din Europa în criza generată de pandemie: 32 de mii de morţi şi peste 800 de mii de cazuri confirmate de COVID-19.
La o asemenea desfăşurare de forţe, Vladimir Putin nu putea pierde ocazia de a face, pe un ton triumfalist, un anunţ despre capacitatatea militară a Rusiei.
„Modernizarea constantă a marinei noastre continuă. Anul acesta, marina militară va primi 40 de nave de diferite tipuri. Zilele trecute, trei mari şantiere ruseşti au început lucrul la şase noi nave de luptă. Avantaje unice şi capacităţi crescute de luptă pentru flotă vor fi atinse prin introducerea ultimelor noutăţi de tehnologie digitală şi a unor sisteme de rachete hipersonice. Vă felicit! Trăiască marina militară!Ura!” - a spus Vladimir Putin într-un discurs rostit de la o tribună, avându-i alături pe oficialii cu rang înalt ai marinei și pe ministrul apărării, Serghei Șoigu.
Cu ce fel de arme se laudă Putin și ce cred experții despre ele
Vladimir Putin, care afirmă că nu ar dori o cursă a înarmărilor, vorbește adeseori despre o nouă generaţie de arme nucleare ruseşti, care - potrivit lui - sunt fără seamăn în prezent şi pot lovi aproape peste tot în lume. Unii experţi occidentali se întreabă totuşi cât de avansate ar fi acestea. Putin nu a precizat când vor intra în funcţiune noile arme hipersonice, dar a sugerat că această zi se apropie.
Noile arme, dintre care unele nu au fost încă desfăşurate, cuprind drona nucleară subacvatică Poseidon, concepută pentru a fi transportată de submarine, şi racheta de croazieră hipersonică Zircon, care poate fi desfăşurată pe nave de suprafaţă, scrie Agerpres.
Combinaţia între viteză, manevrabilitate şi altitudine a rachetelor hipersonice, capabile să depăşească de peste cinci ori viteza sunetului, le face dificil de urmărit şi de interceptat.
Într-o declaraţie separată, publicată duminică de agenţiile de presă ruse, Ministerul Apărării rus a afirmat că testările submarinului Belgorod, capabil să transporte drone Poseidon, sunt în curs de desfăşurare, iar testarea rachetei hipersonice Zircon este aproape finalizată.
Anul trecut, Putin amenințase cu desfăşurarea rachetelor hipersonice pe nave şi submarine, dacă SUA decid să desfăşoare rachete nucleare cu rază intermediară de acţiune în Europa.
Ziua Marinei este sărbătorită anual în Rusia în ultima duminică a lunii iulie. În afară de Sankt-Petersburg, defilări cu această ocazie au loc şi în alte porturi ale marinei ruse, la care participă circa 250 de nave şi aproximativ 15.000 de militari.
Din cauza pandemiei, Rusia a fost nevoită să-și amâne cea mai importantă paradă militară, cea din mai, de Ziua Victoriei. Aceasta s-a desfășurat în cele din urmă în 24 iunie, deși situația epidemică nu era cu mult îmbunătățită. Miile de militari ruși au defilat fără măști sau cu măștile sub bărbie. Nici Vladimir Putin, nici zecile de invitați din tribuna oficială, unii fiind în vârstă, nu au purtat măști.
Nici la Sankt Petersburg, duminică, de Ziua Marinei, oficialii ruși nu au purtat măști, iar Vladimir Putin nu s-a sfiit să dea mâna cu amiralii marinei. Uniforma oficială a acestora, albă din cap până în picioare, are însă ca accesoriu obligatoriu mănușile albe.