Șeful diplomației ruse sugerează că unele țări și-au cerut scuze pentru expulzările diplomaților
Data actualizării: Data publicării:
Decizia luată de peste 20 de ţări privind expulzarea unor diplomaţi ruşi după otrăvirea unui fost agent dublu rus rus în Marea Britanie este „rezultatul unor presiuni colosale” din partea Washingtonului, a declarat marţi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, potrivit AFP, citată de Agerpres.
„Atunci când se cere ca un diplomat sau doi să părăsească o ţară sau alta, în timp ce ne sunt şoptite scuze în urechi, ştim cu precizie că aceasta este rezultatul unor presiuni colosale, al unui şantaj colosal, care constituie, din nefericire, principala armă a Washingtonului pe scena internaţională”, a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă la Taşkent, capitala Uzbekistanului, unde au loc marţi negocieri cu privire la Afganistan.
Douăzeci şi trei de ţări, inclusiv 16 state membre ale Uniunii Europene, au decis să expulzeze cel puţin 116 de diplomaţi ruşi ca represalii din partea Occidentului după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal pe teritoriul britanic la 4 martie, act ce ar fi fost comis de Moscova, conform autorităţilor de la Londra. Iar numărul celor expulzați crește de la o oră la alta.
În cadrul acestor demersuri, Washingtonul conduce de departe prin expulzarea a 60 de diplomaţi consideraţi ca fiind „agenţi de informaţii” (48 în diferite misiuni în Statele Unite şi 12 la misiunea rusă la ONU), decizând şi închiderea Consulatului Rusiei din Seattle, pe Coasta de Vest.