Paranoia la Moscova. Rachete Panțîr au fost instalate pe acoperișul Ministerului Apărării
Data actualizării: Data publicării:
Rușii au început să amplaseze pe mai multe clădiri administrative din Moscova sisteme de apărare antiaeriană concepute pentru a intercepta aeronave și rachete balistice, relatează The Guardian. Acest lucru ar putea să indice faptul că autoritățile se pregătesc pentru un potențial atac îndreptat asupra capitalei Rusiei.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Fotografiile publicate joi pe rețelele de socializare arată că un sistem de rachete Panțîr a fost instalat pe acoperișul unei clădiri cu opt etaje, folosită de ministerul rus al Apărării.
Într-un videoclip se vede cum un alt sistem de apărare antiaeriană este ridicat pe acoperișul unei clădiri care aparține Ministerului Educației, aflată în apropierea Kremlinului.
Sistemele de rachete cu rază scurtă până la medie sunt folosite pentru apărare împotriva aeronavelor, elicopterelor și rachetelor de croazieră. Oficiali din armata rusă au mai precizat că ar putea fi folosite și împotriva unor ținte mai mici, cum ar fi dronele militare sau comerciale, care au devenit omniprezente pe câmpul de luptă de când Vladimir Putin a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022.
Imaginile cu amplasarea sistemelor de rachete pe clădiri din Moscova au apărut cu o zi înainte ca oficialii occidentali ai apărării să se întâlnească la baza aeriană Ramstein din Germania pentru a conveni asupra unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care ar putea include furnizarea de tancuri grele.
SUA au promis deja Ucrainei un ajutor militar suplimentar de aproape două miliarde de dolari, inclusiv un sistem de apărare aeriană Patriot, menit să protejeze orașele ucrainene de rachetele rusești.
Oficialii ruși au emis avertismente înainte de reuniunea din Germania, încercând să descurajeze țările NATO să furnizeze arme mai avansate, susținând că această decizie ar putea duce la declanșarea un conflict nuclear.
„Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional poate provoca începutul unui război nuclear”, a scris Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, actualmente vicepreședinte al Consiliului de securitate al Rusiei.
Oficialii militari ruși nu au confirmat imediat instalarea sistemelor antiaeriene. Cu toate acestea, mai multe instituții de presă ruse au scris și despre desfășurarea în Moscova, și în apropiere, a sistemelor S-400, rachete cu rază lungă de acțiune. Sistemele S-400 și Panțîr-S1 sunt adesea folosite în tandem.
Bloggerii pro-Kremlin au spus joi că apariția sistemelor de rachete pe clădiri din Moscova arată că șefii armatei sunt preocupați acum de potențiale atacuri care ar viza orașe din Rusia.
„Înseamnă că înțeleg perfect toate riscurile și înțeleg că loviturile împotriva Moscovei și a altor regiuni apropiate sunt doar o chestiune de timp”, a scris Alexander Kots, un proeminent jurnalist rus care susține războiul din Ucraina. „Este bine să începeți să planificați dinainte, nu după primele lovituri”.
„Moscova a acordat o prioritate foarte mare menținerii unei apărări antiaeriene avansate la sol, dar este din ce în ce mai clar că ia măsuri pentru a contracara atacuri aeriene care pot avea loc adânc în teritoriul Rusiei”, a scris anul trecut Ministerul Apărării din Marea Britanie.