Rusia: NATO nu și-a schimbat doctrina militară de la Războiul Rece
Data actualizării: Data publicării:
NATO nu a renunțat niciodată la doctrina din perioada Războiului Rece, susține cel mai important consilier al lui Vladimir Putin pe probleme de securitate, Nikolai Patrușev. Fost agent KGB și șef al FSB, Patrușev se află acum la conducerea Consiliului de Securitate al Federației Ruse.
Într-un interviu pentru presa oficială rusă, Nikolai Patrușev insistă asupra faptului că orice îmbunătățire a relației Rusiei cu NATO trebuie să implice o revizuire a politicii Alianței. „Uitați-vă la termenii folosiți de NATO: limitare, intimidare, retragere. Corespunde acest limbaj imaginii unei organizații cu acțiune globală și competențe multilaterale? Astfel de concepte sunt mai potrivite unui bloc militar tradițional, a cărui prioritate este subordonarea statelor mai slabe voinței celor mai puternice”, a declarat șeful Consiliului de Securitate al Federației Ruse.
În opinia sa, Alianța Nord-Atlantică ignoră amenințările la adresa securității euro-atlantice și se concentrează pe „amenițarea iluzorie” reprezentată de Rusia.
„Rusia continuă să folosească platforma de dialog NATO-Rusia și să colaboreze pentru încheierea unor acorduri bilaterale în vederea prevenirii incidentelor în apele internaționale și în aer”, mai spune Nikolai Patrușev, care se arată încrezător în privința creării unei „arhitecturi de securitate comună și indivizibilă”.
Întrebat însă care sunt amenințările principale la adresa Rusiei, el a menționat, mai întâi, consolidarea forțelor NATO la granițele Rusiei și apoi gruparea teroristă Stat Islamic.