Guvernul Rusiei analizează posibilitatea de a interzice exporturile de motorină, din cauza creşterii preţurilor pe piaţa internă, scrie miercuri cotidianul financiar Kommersant, care citează mai multe surse oficiale.
Rusia este cel mai mare exportator mondial de motorină prin intermediul navelor, fiind urmată îndeaproape de SUA.
Motorina este principalul produs petrolier exportat de Rusia, cu o cantitate de aproximativ 35 milioane de tone pe an, din care aproape trei sferturi sunt livrate via conducte.
De la intrarea în vigoare a embargoului UE privind importurile de produse petroliere ruseşti, în luna februarie 2023, livrările de motorină rusească au fost redirecţionate spre Brazilia, Turcia, ţări din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu precum şi spre transferurile de pe o navă pe alta.
Preţul la care se tranzacţionează motorina în partea europeană a Rusiei a crescut cu o cincime, până la 62.000 de ruble (176,35 dolari) pe tonă, potrivit Kommersant, preluat de Reuters și Agerpres.
Preţurile angro sunt aşteptate să crească pe fondul cererii mari venite din partea fermierilor, în sezonul de recoltare, precum şi al lucrărilor de mentenanţă la rafinării.
Rusia a suspendat exporturile de motorină şi în toamna anului trecut, pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni, dar ulterior a livrat livrările prin conducte.
În paralel, Rusia restricţionează şi exporturile de benzină şi urmează ca, începând de la 1 august, să reintroducă un embargou privind exporturile de benzină.
Una dintre sursele citate de Kommersant a spus că exporturile de motorină ar putea fi interzise, dacă preţurile vor creşte brusc, dar nu a fost luată încă o decizie.
Editor : B.P.