Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a apărat marţi China în faţa cererilor Occidentului potrivit cărora Beijingul ar trebui să plătească reparaţii pentru daunele provocate de pandemia generată de noul coronavirus.
Astfel de cereri sunt „total inacceptabile”, a declarat Lavrov jurnaliştilor într-o teleconferinţă. „Mi se ridică părul în cap când aud aşa ceva”, a spus el.
Preşedintele american Donald Trump a calificat noul coronavirus drept „virus chinez” şi a ameninţat să retragă finanţarea pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru că ar fi o organizaţie „centrată pe China”.
Potrivit unor media, unii responsabili americani şi britanici ar fi avansat ideea de a cere reparaţii din partea Chinei.
Şeful diplomaţiei ruse a avertizat împotriva utilizării crizei în scopuri politice, afirmând că ţările ar trebui să lucreze împreună pentru binele comun.
„Este o calamitate care ne afectează pe toţi şi nu putem să o combatem decât împreună”, a spus Lavrov, potrivit Agerpres.
În acelaşi timp, ministrul rus a apărat răspunsul OMS la pandemie, calificându-l drept „eficient”, spunând că organizaţia a întreprins suficiente eforturi în lupta împotriva acesteia.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat într-o conferinţă video cu şefi de stat din foste republici sovietice că ar trebui să existe o cooperare mai puternică pe fondul crizei.
Rusia este gata să ajute alte ţări aflate în dificultate, a spus Putin.
Armata rusă a acordat sprijin Italiei şi Serbiei, intervenind cu personal medical, tehnologie, echipamente de protecţie, precum şi cu materiale dezinfectante.
Rusia a raportat cel mai mare număr de contaminări cu noul coronavirus dintre fostele republici sovietice, cu o creştere accentuată în ultimele două săptămâni, depăşind marţi 21.000 de cazuri.
Cel puţin 170 de persoane au decedat de COVID-19 în Rusia, un număr relativ mic pentru o mare ţară întinsă pe două continente, în timp ce în cea mai mare parte a Rusiei s-au luat măsuri de izolare.