Rusia a efectuat un test cu rachetă antisatelit. SUA: Un pericol spațial, poate declanșa o reacţie în lanţ de proiectile pe orbită

Data publicării:
satelit de observație NASA, survolează Pământul
Foto: Getty Images

Rusia a efectuat miercuri un test cu rachetă antisatelit, a declarat armata americană, calificând aceasta drept un exemplu al ameninţărilor cu care SUA se confruntă în spaţiu, potrivit Reuters, cittaă de Agerpres.

Testul rusesc intervine în timp ce experţii apreciază că spaţiul devine tot mai mult un domeniu important de confruntare, în condiţiile în care SUA şi alte ţări precum Rusia şi China îşi întăresc poziţiile lor militare pe orbita joasă a Pământului (situată la aproximativ 2.000 km altitudine) şi în apropierea Lunii.

Experţii susţin că armele antisatelit care îşi spulberă ţintele reprezintă un pericol spaţial prin crearea unui nor de fragmente care se pot ciocni cu alte obiecte, putând să declanşeze o reacţie în lanţ de proiectile pe orbita Pământului.

"SUA sunt pregătite şi hotărâte să descurajeze agresiunea şi să apere naţiunea, pe aliaţii noştri şi interesele Statelor Unite împotriva actelor ostile în spaţiu", a declarat generalul John Raymond, şeful Comandamentului Spaţial al SUA, într-un comunicat.

Raymond a adăugat că testul este o dovadă a "pledoariei ipocrite a Rusiei în favoarea propunerilor de control asupra armamentului în spaţiu în timp ce se vede clar că nu are nicio intenţie de a suspenda dezvoltarea programelor de arme antisatelit".

Observaţii asupra spaţiului aerian rus indică faptul că testul a avut loc miercuri dimineaţă. Potrivit analiştilor, sistemul de rachete mobil nu pare să fi ţintit vreun satelit în spaţiu pe baza datelor publice despre sateliţi.

Conform analiştilor, racheta făcea parte din noul sistem rusesc antisatelit Nudol şi a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk, situat la circa 800 km nord de Moscova.

Armata americană depinde din ce în ce mai mult de sateliţi pentru a stabili ce trebuie să facă pe teren, pentru a ghida muniţii cu ajutorul laserelor şi al sateliţilor spaţiali, precum şi pentru monitorizarea lansărilor de rachete şi supravegherea forţelor proprii.

SUA şi China au efectuat teste antisatelit similare. În martie, India a efectuat cel mai recent test cu rachetă antisatelit împotriva unui satelit de pe orbita joasă a Pământului, generând un câmp de resturi la impact ale căror fragmente continuă să orbiteze Pământul şi în prezent.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri