Putin i-a dat înapoi lui Prigojin banii confiscați. Șeful Wagner și-a trimis șoferul să ridice două tone de bani și cinci lingouri
Data publicării:
Autoritățile ruse au găsit și confiscat 10 miliarde de ruble (echivalentul a peste 110 milioane de dolari) și lingouri de aur în urma perchezițiilor la birourile lui Evgheni Prigojin, după insurecția declanșată de șeful grupării de mercenari Wagner, scriu două publicații din Sankt Petersburg. Printr-o întorsătură neașteptată, șeful Wagner și-ar fi recuperat ulterior întreaga sumă, trimițând o mașină cu șofer să încarce lăzile cu bani, mai arată publicațiile menționate, precizând că averea ar cântări cel puțin două tone.
După deschiderea unui dosar penal pentru tentativă de rebeliune împotriva lui Evgheni Prigojin, autoritățile ruse au făcut percheziții la mai multe birouri din Sankt Petersburg unde își desfășurau activitatea companii controlate de șeful Wagner.
În curtea unui hotel din oraș, Trezzini Palace, a fost descoperită o dubă veche, în care se aflau zeci de cutii conținând în total 4 miliarde de ruble, a dezvăluit publicația Fontanka.ru din Sankt Petersburg.
Ulterior, în parcarea din susbsolul unui alt hotel, River Palace, a fost găsită o altă dubă în care se aflau 80 de cutii cu 6 miliarde de ruble.
În mai multe birouri de la companiile percheziționate la sfârșitul lunii iunie au mai fost găsite și confiscate câteva sute de mii de dolari și cinci lingouri de aur, potrivit Fontanka.ru, dar și 47News.ru, care deține aceleași informații.
Suma de 10 miliarde de ruble, convertită în valută, reprezintă echivalentul a 111 milioane de dolari.
Mai mult, Prigojin nu s-a ferit să recunoască existența banilor, el transmițând într-o declarație pe 24 iunie că banii sunt pentru plata mercenarilor Wagner și despăgubirea rudelor soldaților omorâți în Ucraina.
Potrivit informațiilor deținute de jurnaliștii de la Fontanka,ru, deși inițial banii urmau să fie confiscați, în seara zilei de duminică, 2 iulie, s-a luat decizia opusă, aceea de a-i restitui întreaga sumă lui Prigojin.
Deși, potrivit acelorași surse, șeful Wagner se afla la Moscova, el nu a venit personal să ridice banii, ci a trimis în schimb un șofer cu împuternicire. Jurnaliștii celor două publicații nu cunosc amănuntele transferului, precizând că numărarea unei sume atât de mari ar dura probabil o zi întreagă și că banii ar fi trebuit să cântărească cel puțin două tone.
Fontanka.ru mai arată că nu cunoaște motivele care au dus la această întorsătură a evenimentelor, dar subliniază totuși că dacă o cauză penală împotriva unui cetățean este închisă (FSB a închis dosarul penal împotriva lui Prigojin pentru tentativă de rebeliune), atunci tot ceea ce i-a fost confiscat și nu este interzis pentru circulație pe teritoriul Rusiei este returnat.