Vladimir Putin și-a ținut joi discursul anual despre starea națiunii pe un ton mult mai conciliant decât de obicei. A spus că vrea să coopereze cu noua administrație americană și a preferat să se concentreze pe chestiuni interne, economice și sociale.
Agențiile internaționale au remarcat în primul rând tonul neobișnuit de împăciuitor al liderului de la Kremlin. A spus că vrea să se înțeleagă cu noua administrație americană și că ceea ce vrea Rusia este să-și facă prieteni, nu dușmani.
În alți ani, președintele rus s-a folosit de discursul despre starea națiunii pentru a lansa atacuri la adresa Vestului, în special împotriva Statelor Unite. De data aceasta, criticile au fost foarte reținute în ceea ce privește politica internațională. Liderul de la Kremlin a părut preocupat mai degrabă de ce se întâmplă cu oamenii din Rusia, cu demografia, elevii, sistemul de sănătate, corupția, economia.
„Nu vrem confruntare cu nimeni. Nu avem nevoie de asta. Nu căutăm și nu am căutat niciodată inamici. Avem nevoie de prieteni”, a declarat președintele rus în fața elitei politice adunate în una din marile săli ale Kremlinului.
„Suntem gata să cooperăm cu noua administrație americană. Avem o responsabilitate comună să asigurăm securitatea internațională”, a declarat liderul de la Kremlin. Orice fel de cooperare SUA-Rusia ar trebui să fie reciproc avantajoasă și corect distribuită”, a adăugat Vladimir Putin.
Liderul rus a precizat că speră să găsească teren de înțelegere cu Washingtonul în special în ceea ce privește lupta împotriva terorismului. A fost o aluzie la Siria, unde Moscova îl sprijină pe președintele Bashar al-Assad, în timp ce actuala administrație americană îi sprijină pe rebeli.
Poate că tonul lui Putin a sunat mai pașnic decât de obicei, însă liderul rus a subliniat că Moscova va continua să lupte ferm pentru interesele sale. S-a plâns despre ceea ce el a spus că sunt „miturile” agresiunii ruse și ale amestecului rus în alegerile altor țări și a afirmat că Moscova vrea să-și decidă singură propria soartă. „Ne vom construi viitorul fără sfaturile nimănui”, a punctat Vladimir Putin.
Discursul său s-a concentrat în rest pe națiunea rusă și problemele ei. Mesajul a fost că cea fost mai rău în criza economică a trecut, iar acum trebuie îndreptată atenția către îmbunătățirea nivelului de trai al populației, prin investiții în educație și sănătate.
Următoarele alegeri prezidențiale vor avea loc în 2018 și chiar dacă nu a spus dacă va mai candida pentru încă un mandat, o asemenea decizie din partea lui Putin nu ar surprinde pe nimeni. Ca urmare, este de așteptat ca în următorul an președintele rus să fie mai preocupat de creșterea stimei în rândul publicului de acasă decât de confruntările pe plan internațional. Ar putea fi o explicație pentru discursul atipic al lui Vladimir Putin.