Prima concluzie în ancheta privind prăbuşirea avionului militar Tupolev

Data actualizării: Data publicării:
marea neagra cautari avion tupolev prabusit

O problema tehnică ar fi de vină pentru prăbuşirea avionului militar rusesc în Marea Neagră în ziua de Crăciun. Aeronava nu funcţiona normal, dar anchetatorii nu ştiu încă din ce cauză.

Exclud însă rând pe rând unele variante. Nu a fost o explozie la bord, şi nici nu a izbucnit un incendiu. Cu toate acestea, anchetatorii ruşi se feresc să elimine total posibilitatea unui act terorist. Concluziile finale ale investigaţiei sunt aşteptate abia peste o lună.

Aeronava cu 92 de oameni a decolat de pe aeroportul din Soci, duminică, la primele ore ale dimineţii. La bord se aflau 65 de membri ai celebrului cor al armatei ruse. Urmau să susţină un concert de sărbători pentru militarii care participă la operaţiunile din Siria. La câteva minute de la decolare, avionul de tip Tupolev 154 dispare de pe radare. După mai multe ore de căutări, vine şi confirmarea oficială. Aeronava cu 92 de oameni la bord s-a prăbuşit în Marea Neagră, în largul coastelor staţiunii Soci.

Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării: „Au fost descoperite părţi ale avionului TU-154 şi cadavre la câţiva kilometri în largul oraşului Soci, iar epava aparatului se află la o adâncime de 70 de metri. Operaţiunile de căutare continuă. Patru vase şi cinci elicoptere acţionează în zona de căutare şi, de asemenea, drone. Au fost trimise echipaje de căutare suplimentare.”

Toţi cei 92 de oameni aflaţi la bord au murit.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: „În primul rând, vreau să exprim cele mai sincere condoleanţe pentru familiile victimelor avionului care s-a prăbuşit în Marea Neagră. Guvernul a fost rugat să formeze o comisie de anchetă care va fi condusă de ministrul Transporturilor. O zi de doliu naţional va fi ţinută luni în Rusia.”

Oficialii ruşi încearcă acum să afle ce a dus la producerea acestei tragedii, mai ales că un site din Rusia a publicat ceea ce pare o decolare fără probleme pentru aeronava Tupolev. În imagini, avionul este surprins chiar în momentul în care părăseşte pista aeroportului din Soci, unde oprise pentru realimentatere. Se desprinde de sol şi ia altitudine fără probleme.

Tot presa rusă scrie însă că, acelaşi avion, condus de acelaşi pilot, a avut probleme mari la aterizarea pe aeroportul din Soci, în urmă cu cinci ani. Imaginile suprinse de un amator arată cum aparatul Tupolev 154 s-a destabilizat atunci grav în aer, în momentul în care se apropie de pista de aterizare. Deşi aparatul părea să fie la un pas să se prăbuşească, pilotul a reuşit să menţină controlul asupra avionului şi să aterizeze în sigurnţă. La vremea respectivă, mai multe voci l-au acuzat pe pilot că s-a urcat beat la manşa avionului şi au cerut impunerea unor controale etilotest pentru toţi piloţii. S-a dovedit ulterior însă că avionul suferise o defecţiune tehnică gravă şi pilotul a reuşit să salveze aproape 100 de vieţi.

Ansamblul Alexandrov, din care făceau parte şi multe dintre victimele acestui accident, a susţinut concerte şi în România, în Bucureşti şi la Constanţa. În capitala României, artiştii ruşi au fost aplaudaţi în picioare de toată sala, iar membrii ansamblului au fost impresionaţi de primire şi au postat acest moment pe pagina lor de facebook.

După concertul de la Constanţa, un membru al ansamblului a vorbit cu echipa Digi24. El şi-a început activitatea ca solist, apoi a devenit dirijor.

Konstantin Maiorv, dirijor: „Este o mare onoare şi o mare împlinire să lucrez împreună cu cei din Corul Alexandrov. M-am alăturat acestui ansamblu acum 20 de ani. De-a lungul timpului se adună oboseala. Călătorim prin foarte multe ţări, dar indiferent de cât de obosiţi sunt, ei ştiu că trebuie sa fie plini de energie pe scenă.

Primul concert al ansamblului Alexandrov a fost în 1928. Atunci era format din doar 12 artişti-militari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care este vârsta maximă până la care poți conduce în România? Ce prevede Codul Rutier
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Nelly Furtado, apariție rară în costum de baie: E în regulă să fiți OK cu ce vedeți în oglindă. Nu are...
Film Now
Dezvăluiri despre Jennifer Lopez, după ce a divorțat oficial de Ben Affleck: „Basmul promis s-a transformat...
Adevarul
Cristian Tudor Popescu îi sugerează lui Iohannis ce să discute cu Trump. „Nu vreți și România?”
Newsweek
Se dau 3.000 lei în plus la pensie. Șeful Casei de Pensii spune care pensionari iau banii. Și cum?
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Îndrăgostit până peste cap. Hugh Jackman, de mână cu Sutton Foster, la patru luni de la despărțirea de soție
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...