POLITICO: Capre pentru arme? Rusia a trimis 447 de capre în Coreea de Nord. Cadoul vine după întâlnirea lui Putin cu Kim Jong Un

Data actualizării: Data publicării:
capre in ferma
Foto: Shutterstock

După întâlnirea dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un din iunie, când cei doi au discutat despre cooperarea reciprocă, a sosit timpul ca Moscova să facă un prim cadou Phenianului, relatează Politico.

Capre pentru arme?

Rusia a trimis 447 de capre în orașul nord-coreean Rason, a transmis Rosselkhoznadzor, instituția rusă care se ocupă cu supravegherea agriculturii.

Caprele, care au fost exportate din regiunea rusă Leningrad, reprezintă un prim lot de animale de fermă pe care Rusia intenționează să le livreze în Coreea de Nord. Caprele vor furniza laptele pentru produse lactate destinate copiilor din zonă, în vederea atenuării penuriei de alimente din Coreea de Nord, cauzată în principal de politicile guvernamentale, situația înrăutățindu-se în timpul pandemiei de Covid-19.

Potrivit Human Rights Watch, 10,7 milioane din 25,9 milioane de oameni din Coreea de Nord sunt subnutriți, iar 18% dintre copii au o creștere și o dezvoltare afectate din cauza malnutriției cronice.

„Ferme de capre cu o capacitate mare au fost construite în zona Nampho din RPDC. Ca urmare, s-a fondat baza pentru furnizarea fără probleme a produselor lactate pentru copiii din district”, a raportat agenția centrală de știri din Coreea de Nord în aceeași zi, confirmând indirect transportul.

Rusia s-a apropiat de Coreea de Nord de la invazia sa pe scară largă a Ucrainei, începută în februarie 2022. Coreea de Nord a sprijinit în mod deschis atacul și a fost acuzată că a livrat arme pentru a ajuta forțele ruse pe câmpul de luptă.

Atât Rusia, cât și Coreea de Nord au negat în trecut afirmațiile conform cărora Phenianul furnizează arme sau muniție forțelor Kremlinului.

În timpul recentei călătorii a lui Putin în Coreea de Nord, cei doi lideri au semnat un acord prin care se obligă să se „ajute reciproc în cazul unei agresiuni împotriva uneia dintre cele părți”, și face parte dintr-un tratat amplu care acoperă totul, de la educație la agricultură și turism, potrivit presei de stat ruse.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri