Averea celor mai bogați ruși a crescut cu 152 de miliarde de dolari anul trecut, datorită preţurilor ridicate la resursele naturale, potrivit revistei Forbes. Acest lucru înseamnă că oligarhii şi-au revenit după ce averile lor s-au diminuat semnificativ imediat după izbucnirea războiului din Ucraina, mai observă aceeași revistă.
În prezent, Rusia are, în mod oficial, 110 miliardari, cu 22 mai mulţi decât anul trecut, iar averea lor combinată a crescut până la 505 miliarde de dolari, de la 353 miliarde de dolari anul trecut, conform ediţiei ruseşti a revistei Forbes, scrie Reuters, preluată de Agerpres.
În plus, Forbes subliniază că lista miliardarilor ruşi ar fi putut conține încă cinci nume, dacă fondatorul DST Global - Yuri Milner, fondatorul Revolut - Nikolay Storonsky, fondatorul Freedom Finance - Timur Turlov, şi cei doi fondatori ai JetBrains - Sergei Dmitriev şi Valentin Kipyatkov nu ar fi renunţat la cetăţenia rusă.
„Clasamentul de anul trecut a fost influenţat şi de predicţiile apocaliptice cu privire la economia rusească”, subliniază editorii Forbes, precizând că în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, cei mai bogaţi oameni din Rusia aveau o avere combinată de 606 miliarde de dolari.
Putin și-a sărăcit oligarhii
După ce preşedintele Vladimir Putin a declanşat o „operaţiune militară specială” în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, Occidentul a impus ceea ce a numit cele mai severe sancţiuni din istoria modernă asupra economiei ruseşti, şi a unora dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, în încercarea de a-l pedepsi pe Putin pentru războiul din Ucraina.
Economia rusească s-a contractat cu 2,1% în 2022, ca urmare a presiunilor create de sancţiunile occidentale, dar cu toate acestea a fost capabilă să îşi vândă petrolul, metalele şi celelalte resurse naturale pe pieţele globale, în special în China, India şi Orientul Mijlociu. În paralel, preţul mediu al ţiţeiului Urals, coloana vertebrală a economiei ruseşti, a fost de 76,09 dolari per baril în 2022, în creştere faţă de 69 de dolari în 2021. De asemenea, preţul îngrăşămintelor, un alt produs important exportat de Rusia, a crescut şi el anul trecut.
Luna aceasta Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit estimările privind ritmul de creştere a economiei ruseşti în acest an, de la 0,3% până la 0,7%, dar le-a revizuit în jos pentru anul viitor, de la 2,1% până la 1,3%, precizând că se aşteaptă ca criza de mână de lucru şi exodul companiilor occidentale să afecteze economia rusească în 2024.
Cine sunt cei mai bogați ruși
Andrei Melnichenko, care şi-a construit averea în domeniul îngrăşămintelor, a fost plasat de Forbes pe prima poziţie în topul celor mai bogaţi oameni din Rusia, cu o avere estimată la 25,2 miliarde de dolari, mai mult decât dublu faţă de averea sa estimată din 2021.
Pe locul al doilea se situează Vladimir Potanin, preşedinte şi cel mai mare acţionar la Nornickel, cel mai mare producător mondial de paladiu şi nichel, cu o avere estimată la 23,7 miliarde de dolari.
Podiumul este completat de Vladimir Lisin, care controlează producătorul de oţel NLMK, cu o avere de 22,1 miliarde de dolari, potrivit Forbes Rusia.
Pe lângă oligarhii care au făcut avere din privatizarea companiilor de stat, pe lista Forbes apar însă şi noi nume ale unor miliardari care au făcut avere din snacks-uri, supermarket-uri, chimicale, construcţii şi industria farmaceutică, ceea ce sugerează că cererea internă în Rusia a rămas una solidă, în pofida sancţiunilor occidentale.
Editor : B.P.