NYT: Unde au dispărut toti bărbații din Moscova?

Data actualizării: Data publicării:
Pictură cu soldați în Moscova
Nimeni nu știe cu exactitate câți bărbați au părăsit Rusia de când Putin a anunțat ceea ce el numește o „mobilizare parțială”, însă sute de mii de bărbați au părăsit țara. Foto: Profimedia Images

În toată capitala Rusiei, sunt tot mai puțini bărbați în restaurante, în magazine și la adunările sociale. Mulți dintre ei au fost trimiși la luptă în Ucraina, alții au fugit ca să evite ordinul de mobilizare, iar cei care au rămas se ascund de autorități pentru a nu fi trimiși pe front, scrie The New York Times.

Serile de vineri la frizeria Chop-Chop din centrul Moscovei erau cândva pline de oameni, dar acum, la început de weekend, doar unul din cele patru scaune era ocupat.

„Era plin până acum de obicei, dar cam jumătate din clienții noștri au dispărut”, a spus Olia, managerul salonului. O mare parte dintre clienți – și jumătate dintre bărbieri – au fugit din Rusia pentru a scăpa de campania lui Vladimir Putin de a mobiliza sute de mii de bărbați pentru invazia din Ucraina.

Mulți bărbați evită să iasă afară din casă de frică să nu fie luați cu forța în armată. Când Olia a mers vineri la locul de muncă a văzut cum autoritățile controlau documentele oamenilor care ieșeau de la metrou.

Iubitul ei, care lucra ca frizer la salon, a părăsit și el Rusia, iar separarea i-a afectat mult. „Fiecare zi este grea”, a recunoscut Olia. „Mi-e greu să-mi dau seama ce e de făcut. Planurile le-am făcut mereu împreună.”

În orașul de 12 milioane de locuitori, bărbații se ascund de autorități

Olia nu este nici pe departe singura femeie care se află în această situație. Cu toate că mai sunt destui bărbați într-un oraș de 12 milioane de oameni, în toată capitala Rusiei, prezența lor s-a diminuat în mod considerabil – la restaurant, în comunitatea de hispteri și la adunările sociale, precum la cină în oraș și la petrecere.

Situația este cu atât mai pregnantă printre intelectualii Moscovei care dispun de fondurile și pașapoartele necesare pentru a ieși din țară.

Centru recrutare armată Rusia
Bărbați înrolați în armată într-un centru temporar de recrutare de la Moscova. Foto: Profimedia Images

Unii dintre bărbații care au fost revoltați de invazia pornită de Putin în Ucraina au părăsit Rusia la începutul războiului; alții, care oricum i se opuneau Kremlinului, au plecat de frică să nu fie închiși sau asupriți.

Majoritatea bărbaților care au plecat în ultimele săptămâni ori au fost chemați în armată, au vrut să evite ordinul de mobilizare sau erau îngrijorați că granițele Rusiei se vor închide dacă Putin va declara legea marțială.

Nimeni nu știe cu exactitate câți bărbați au părăsit Rusia de când Putin a anunțat ceea ce el numește o „mobilizare parțială”, însă sute de mii de bărbați au plecat deja.

Putin a spus vineri că cel puțin 220.000 de recruți au fost mobilizați. Alți 200.000 au mers în Kazahstan, țară în care rușii pot intra fără pașaport. Zeci de mii au fugit în Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Israel, Argentina și Europa de Vest.

„Simt că suntem o țară de femei acum”

„Simt că suntem o țară de femei acum”, a spus Stanislava, o fotografă de 33 de ani care a participat de curând la o zi de naștere unde au fost prezente doar femei. „Îi căutam pe prietenii mei bărbați ca să mă ajute să mut mobila și am realizat că aproape toți au plecat.”

Multe femei căsătorite au rămas la Moscova când soții lor au fugit de mobilizare. Femeile ale căror soți au fost luați în armată suferă și ele de singurătate, dar pentru ele frica cea mai mare este că partenerii lor s-ar putea să nu se mai întoarcă acasă în viață.

Soții, mame și copii s-au adunat săptămâna trecută în fața unui voenkomat – un comisariat militar – din nord-vestul Moscovei pentru a-și lua rămas bun de la persoanele dragi care urmau să fie trimiși la luptă.

Soldați la antrenament
Bărbați recrutați în armată merg la antrenamente în regiunea Moscovei. Foto: Profimedia Images

„Acești bărbați sunt ca niște jucării în mâinile unor copii”, a spus Ekaterina, în vârstă de 27 de ani, a cărei soț, Vladimir, își primea rația, la câteva momente înainte de a fi trimis într-o tabără militară de antrenament. „Sunt doar carne de tun”.

Ekaterina ar fi vrut ca soțul ei să evite mobilizarea, spunând că ar fi fost mai bine ca el să stea la închisoare câțiva ani decât să se întoarcă mort de pe front.

Moscova pustie. „Îmi aduce aminte de Atena în 2008”

Moscoviții s-au putut răsfăța vara aceasta întrucât viața lor nu se schimbase încă prea mult în ciuda războiului și a sancțiunilor, dar situația se va schimba pentru ei pe măsură ce iarna se instalează și consecințele luptelor din Ucraina se fac simțite.

Primarul Moscovei a anunțat că mobilizarea s-a încheiat în capitală, dar multe întreprinderi resimt deja lipsa clienților. În cele două săptămâni de la începutul mobilizării, numărul de comenzi primite de restaurantele din Moscova a scăzut cu 29% față de aceeași perioadă a anului trecut. Sberbank, cea mai mare bancă de credite din Rusia, a închis 529 de filiale din luna septembrie și până acum, potrivit Kommersant.

Multe vitrine de magazine au rămas goale, iar semnele pe care scrie „de închiriat” sunt agățate pe toate geamurile. Până și Aeroflot, principala companie aeriană a Rusiei, și-a închis biroul de pe eleganta stradă Petrovka. În apropiere, geamurile magazinelor unde designerii occidentali își prezentau hainele și alte produse de lux erau acum acoperite cu hârtie.

Moscova-Piața-Roșie
Multe femei căsătorite au rămas la Moscova când soții lor au fugit de mobilizare. Foto: Profimedia Images

„Îmi aduce aminte de Atena în 2008”, a spus Alexei Ermilov, fondatorul Chop-Chop, care a comparat Moscova cu capitala Greciei din timpul crizei financiare globale. „Observăm un val de relocare masiv în special în Moscova și Sankt Petersburg, mai mult decât în alte orașe, pentru că acolo sunt mai mulți oameni care au posibilitatea de a pleca”, a spus Ermilov.

Unul dintre cele mai mari cluburi de striptease din Moscova a primit vizita a doar 40% din clientela obișnuită, potrivit unui raport publicat în media locală. În plus, paznicii s-au prezentat în număr mai mic la muncă din cauză că restul au fost mobilizați sau au fugit.

Popularitatea aplicațiilor de dating a explodat în țările în care au fugit rușii

În același timp, aplicațiile de dating au fost descărcate mult mai des în țările în care au fugit bărbații ruși. În Armenia, numărul de înregistrări noi pe aplicația Mamba a crescut cu 135%, potrivit unui reprezentant al companiei. În Georgia și Turcia, aplicația a fost descărcată de două ori mai mult decât de obicei, iar în Kazahstan rata de descărcare a crescut cu 32%.

„Cei mai rezonabili bărbați au plecat”, a spus Tatiana, o femeie în vârstă de 36 de ani care lucrează în vânzări în domeniul tehnologiei, în timp ce juca biliard cu prietenele într-un club elegant din Aleea Stoleșnikov. Numărul de bărbați cu care rusoaicele pot ieși la o întâlnire a scăzut cu cel puțin 50%, potrivit Tatianei.

Pe timpul verii, strada era plină de ruși tineri îmbrăcați modern care ieșeau să se distreze. Acum, într-o noapte de sâmbătă, strada era aproape goală. Tatiana a ales să rămână deocamdată la Moscova din cauza locului de muncă ce nu îi permite să lucreze de la distanță și pentru că nu vrea să își abandoneze câinele.

Alisa, însă, care doar ce a absolvit facultatea, a spus că vrea să strângă destui bani și să plece din Rusia după ce prietenele ei își termină și ele studiile. „Nu văd niciun viitor aici în Rusia, cel puțin nu cât Putin este la putere.”

Moscova-mobilizare
Pe timpul verii, centrul Moscovei era plin de tineri care ieșeau să se distreze. Acum, în weekend, străzile erau aproape goale. Foto: Profimedia Images

Afacerile se adaptează unei clientele lipsite de bărbați

Pentru bărbații care au rămas totuși la Moscova, viața a devenit mult mai stresantă. „Încerc să conduc peste tot pentru că [autoritățile] împart somații de mobilizare pe stradă și la metrou”, a spus și Alexander Perepelkin, director de marketing și editor al unei publicații de fashion și cultură.

Perepelkin a rămas în Rusia pentru că simte că are o datorie față de cei peste 100 de angajați care țin compania în viață. Dar acum, birourile sale îi aduc aminte de primele luni ale pandemiei de coronavirus din cauza lipsei oamenilor.

„Marketingul e genul de afacere pe care o faci în viața normală”, dar nu pe timp de război, a spus acesta dintr-o cafenea în care se aflau aproape numai femei.

În Rusia, managerii de frizerii discută posibilitatea extinderii serviciilor către clienții de sex feminin. „Discutăm despre reorientarea afacerii”, a spus Olia. „Dar este imposibil să facem planuri acum când orizontul de planificare a scăzut la în jur de o săptămână”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara din Europa în care președintele se schimbă anual, nu este ales de popor și are un rol simbolic: cum...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, apel către Marcel Ciolacu pentru a-și recupera băieții: ”Legea nu se aplică, copiii mei...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
Glastonbury
Biletele pentru unul dintre marile festivaluri europene s-au vândut în doar 35 de minute. Încă nu se știe...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
James Van Der Beek, idolul adolescenților din anii '90, are cancer. Tatăl a 6 copii, acesta nu și-a anunțat...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului