Alexander Perepilichni avea o stare de sănătate excelentă acum patru ani, lucru confirmat de evaluarea medicală făcută la încheierea unei asigurări de viață. Lucrurile au luat însă o altă turnură la scurt timp. Pe 10 noiembrie 2012, bărbatul de 44 de ani nu se simțea prea bine și a ieșit să alerge prin selectul cartier londonez în care locuia, în speranța că mișcarea îl va revigora. S-a prăbușit însă la circa 100 de metri de vila în care locuia, fiind cel mai probabil otrăvit. Povestea celui care dintr-un tânăr om de știință s-a transformat într-un dușman al Kremlinului și a decedat în condiţii suspecte a apărut în revista americană The Atlantic.
Alexander Perepilichni (foto) a visat de mic copil să devină om de știință. Crescut în Ucraina anilor '70, tânărul elev, cu rezultate excelente la școală, a reușit să intre la Phystech, prestigiosul institut de fizică și tehnologie din Moscova chiar în perioada în care Mihail Gorbaciov ajungea la Kremlin. Profitând de perioada de deschidere (glasnost) către ideile și informațiile venite din Occident și convins că doar în America poate ajunge un om de știință recunoscut la nivel mondial, Perepilichni s-a apucat de făcut bani. Avea nevoie de 3.000 de dolari pentru a studia peste Ocean, iar cererea de computere era tot mai mare în Rusia.
Împreună cu un prieten, Iuri Panchul, a intrat în afaceri și, în 1991, cei doi au dat lovitura: au primit un contract pentru a dezvolta un simulator de zbor pentru avionul de luptă Su-24. Cei doi au luat-o însă pe căi diferite: Panchul a plecat în America, iar Alexander Perepilichni a rămas în Rusia, propunându-și să devină un anteprenor de succes. S-a implicat în tranzacții financiare, dar nu a ocolit nici comerțul cu lapte condensat și legume congelate.
Tot mai prosper și mai cunoscut în lumea afacerilor, a ajuns să îl cunoască pe Vladlen Stepanov, care l-a considerat un „vrăjitor financiar” și l-a lăsat să îi administreze banii. Relația cu Stepanov a fost cea care l-a adus pe Perepilichni în vizorul Kremlinului.
Un american la Moscova
Problemele au început după ce Bill Browder, un om de afaceri american care deținea un fond de investiții în Rusia, apropiat inițial de Kremlin, a intrat în dizgrația lui Vladimir Putin, președinte al Federației Ruse din 1999.
În noiembrie 2005, Browder este etichetat ca persoană care pune în pericol securitatea națională a Rusiei și este nevoit să fugă în Anglia, dar nu apucă să își închidă toate companiile și de aici încep probleme.
Vladlen Stepanov și soția lui, implicați în ceea ce presa numește un „sindicat al crimei organizate”, preiau controlul asupra companiilor americanului și cer returnări de taxe în valoare de 230 de milioane de dolari.
Banii vin și Stepanov îl implică și pe Alexander Perepilichni în schema de împărțire a sumei colosale. Aproape 6.000.000 de dolari ajung în conturile unei companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice pe numele lui Perepilichni.
Mai mult chiar, Perepilichni și-a folosit una dintre firme pentru ca banii să ajungă la Vladlen Stepanov și i-a cumpărat apartamente de lux în Dubai, ajungând unul dintre puținii oameni care știa traseul banilor.
Legătura cu Bill Browder
Când Bill Browder a aflat că datorează statului rus 71 de milioane de dolari, și-a dat seama că se îmtâmplase ceva suspect cu administrarea companiilor lui din Rusia și, pentru a face lumină, a apelat la avocatul Serghei Magnițki.
El a fost însă arestat în 2008, după ce a denunțat o vastă conspirație financiară facilitată, potrivit lui, de responsabili ai poliției și fiscului în detrimentul statului rus prin intermediul unor rambursări de taxe. Magnitski a murit în 2009, într-o închisoare din Moscova, în condiții suspecte.
După moartea lui Serghei Magnițki, Bill Browder a făcut tot posibilul pentru a afla circumstanțele decesului. Așa a apărut pe YouTube, în clipuri care vorbea despre asasinarea lui Magnițki, și i-a atras atenția lui Alexander Perepilichni.
Un avocat al lui Bill Browder s-a întâlnit cu Alexander Perepilichni, care știa multe despre schema financiară pusă la cale de Stepanov și complicii săi. Ulterior, Browder a revenit pe YouTube cu noi clipuri și informații, ceea ce l-a transformat pe Alexander Perepilichni într-o țintă a grupării de crimă organizată.
Vladlen Stepanov a aflat care era sursa lui Bill Browder și l-a amenințat public pe Perepilichni. Disperat, acesta a început să se întâlnească, în Zurich și pe aeroportul londonez Heathrow, cu o persoană despre care credea că îl va ajuta să iasă din încurcătură. Andrei Pavlov susținea că lucrează pentru guvernul rus, dar, în realitate, făcea parte din gruparea lui Stepanov.
Alexander Perepilichni a decedat în noiembrie 2012, după o călătorie misterioasă la Paris, unde rezervase două camere în hoteluri diferite. În stomacul său a fost descoperită o substanță dintr-o plantă otrăvitoare – gelsemium.
Circumstanțele decesului rămân neclare, la fel ca și în cazul otrăvirii fostului agent KGB, Alexander Litvinenko.
Președintele rus Vladimir Putin, a cerut, cel mai probabil, asasinarea lui Alexander Litvinenkola Londra, în 2006, de către doi agenți ruși, a apreciat, anul acesta, un judecător britanic în concluziile anchetei publice asupra morții fostului ofițer FSB (ex-KGB) prin otrăvire cu poloniu radioactiv.