Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia intră acum în cea de-a treia lună, cu zeci de așezări încă sub controlul ferm al Kievului. Operațiunea a marcat prima intrare a unor trupe străine pe teritoriul Rusiei de la al Doilea Război Mondial încoace, stânjenind Kremlinul și demonstrând susținătorilor Kievului și restului lumii că armata ucraineană nu este mereu pe picior de plecare, scrie CNN.
Aproximativ nouă săptămâni mai târziu, avansul Ucrainei a stagnat și, în ultimele zile, niciuna dintre părți nu a înregistrat progrese majore sau contraatacuri. Finalul jocului este neclar. Analiștii sunt de părere că Kievul încearcă să se folosească de impulsul inițial pentru a-și ridica moralul și pentru a obține o potențială monedă de schimb, în timp ce președintele rus Vladimir Putin încearcă să minimalizeze întreaga incursiune și să limiteze resursele pe care mașinăria de război a Rusiei le dedică contracarării acesteia.
Care sunt ultimele informații la fața locului?
Ucraina a menținut un punct de sprijin în Kursk de aproximativ 786 de kilometri pătrați, conform celei mai recente evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank din Washington. „Avansurile rusești au loc mai ales pe flancurile punctului nostru de sprijin”, a declarat miercuri pentru CNN un comandant al unui batalion ucrainean din interiorul Kursk, Dmitro - care folosește indicativul „Kholod”, care înseamnă rece.
„Ei continuă să încerce să avanseze, dar câștigurile sunt incrementale, undeva reușesc să ia o stradă în sat. Dar merge în ambele sensuri - și noi contraatacăm și îi împingem înapoi”.
Principalul punct de sprijin al Ucrainei se află în jurul orașului rus Sudzha, iar armata sa încearcă să stabilească un al doilea punct de sprijin în jurul satului Veseloe. Ucraina nu a dezvăluit numărul trupelor pe care le-a trimis în regiune.
Rusia a desfășurat un număr destul de mare de trupe - estimat la 40.000 - pentru a apăra și contraataca în Kursk, dar analistul Mark Galeotti a descris forța inițială ca fiind „construită din orice pot găsi”, Rusia folosind recruți și rezerviști la începutul incursiunii.
„Acest lucru este echivalent cu un fel de a căuta pe sub pernele canapelei pentru a găsi niște mărunțiș”, a declarat pentru CNN Galeotti, membru asociat senior la Royal United Services Institute (RUSI), un think tank britanic.
Moscova a desfășurat de atunci forțe mai experimentate, dar nu atât de multe resurse pe cât și-ar fi dorit, probabil, civilii ruși din Kursk.
Pe măsură ce luptele din zonă continuă, autoritățile ruse spun că peste 100.000 de civili au fost strămutați, în timp ce mulți alții se află trăind în spatele liniilor ucrainene.
„În timp, operațiunea de la Kursk s-a normalizat într-o anumită măsură”, a declarat Galeotti. „Nu ar trebui să presupunem că rușii au ajuns pur și simplu să o accepte... Cred că Putin a reușit să amâne judecata, dar nu cred că a renunțat complet la ea.”
De ce răspunsul Rusiei nu a fost mai puternic?
Rusia încearcă să evite deturnarea oricăror resurse de pe fronturile invaziei sale la scară largă din Ucraina pentru a lupta în Kursk.
Deși incursiunea a fost inițial un șoc atât pentru guvern, cât și pentru rușii obișnuiți, „Kremlinul a minimalizat acest lucru”, potrivit lui John Lough, membru asociat la Chatham House's Russia and Eurasia Program. „Strategia este de a distrage atenția populației de la ceea ce s-a întâmplat, care este, fără îndoială, o jenă majoră, și de a crea impresia că acest lucru nu este grav.”
Guvernul lui Putin a caracterizat evenimentul ca fiind un „raid” și chiar a minimalizat contraatacul lor ca fiind o „misiune antiteroristă”.
Un blogger militar rus a exprimat această normalizare în cuvinte dure, spunând „Cea mai mare parte a Rusiei s-a obișnuit deja cu luptele de lângă Kursk... Cei care nu au nimic de-a face cu regiunea Kursk sunt interesați destul de greu de ceea ce se întâmplă”.
Potrivit comandantului ucrainean, liniile frontului nu se mișcă decât ușor, însă luptele sunt, se pare, acerbe, forțele ruse desfășurând numeroase drone, artilerie cu tunuri și bombardiere aeriene.
„Ei nu ezită să arunce o bombă pe o linie de copaci dacă presupun că avem trupe acolo”, a declarat comandantul batalionului ucrainean „Kholod”. El susține că Rusia a trimis acum un grup puternic de trupe și brigăzi de luptă acolo unde unitatea sa luptă în Kursk și a susținut că contraatacul rusesc a fost oprit de atacurile cu drone și mine ale Ucrainei.
Ce a obținut Ucraina?
Incursiunea în Kursk a avut probabil mai multe obiective, spun analiștii, inclusiv să ofere Ucrainei o victorie la nivel de retorică.
„Scopul lor a fost să demonstreze aliaților occidentali ai Ucrainei că rușii sunt vulnerabili și că există limite în ceea ce privește capacitatea lor de a desfășura forțe de luptă”, a declarat Lough, adăugând că incursiunea a subliniat, de asemenea, modul în care „liniile roșii ale Rusiei sunt retorice”.
De asemenea, a oferit un impuls moral ucrainenilor. Mai mulți soldați care au vorbit cu CNN în septembrie au declarat că, în ciuda victimelor și a operațiunilor dificile, a meritat să se lupte pentru a da Rusiei o mostră din propriul medicament.
Cu toate acestea, obiectivul Ucrainei de a redirecționa trupele de pe linia frontului estic către Kursk a eșuat până acum.
Kursk ar putea fi totuși o monedă de schimb pentru negocieri în viitor, au declarat experții.
„Prin preluarea acestui teritoriu, au exclus imediat posibilitatea ca atât rușii, cât și aliații occidentali să spună: „Acum este timpul să ne oprim. Să avem o încetare a focului”, a declarat Lough.
Accentul se pune în continuare pe estul Ucrainei
Între timp, principalul obiectiv al războiului rămâne linia frontului din regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde trupele sale luptă pentru a păstra controlul asupra orașului strategic Pokrovsk.
În loc să își concentreze resursele asupra eliberării propriului teritoriu, armata rusă și-a extins atacurile pe mai multe fronturi din Ucraina, inclusiv în zonele-cheie din Harkov, Donețk și Zaporojie.
„Pare să fie o prioritate foarte mare pentru Kremlin să avanseze cât mai mult posibil în Donbas, indiferent de pierderi”, a adăugat Lough. „Există un fel de fereastră care este pe cale să se închidă, deoarece ajungi în această perioadă a anului când drumurile se transformă în noroi”.
Atacurile zilnice ale Rusiei asupra Ucrainei au continuat joi, cu mai multe persoane ucise în regiunile Odesa, Kherson și Donețk.
Editor : B.E.