Manifestații și ciocniri la Ekaterinburg, din cauza construirii unei catedrale uriașe în parcul central

Data publicării:
manifestatii la ekaterinburg împotriva construirii unei catedrale gigantice in parcul central
Foto: Vkontkte via The Moscow Times

Primarul din Ekaterinburg a anunţat suspendarea construirii unei impozante catedrale în al treilea cel mai important oraş rus, după mai multe zile de ciocniri şi manifestaţii şi după ce președintele Vladimir Putin a făcut apel la reconciliere, relatează AFP, preluată de News.ro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Foarte controversat, acest proiect - care simbolizează puterea pe care Biserica Ortodoxă a dobândit-o în Rusia - urma să fie realizat într-un parc din centrul Ekaterinburgului. De la începutul săptămânii, mii de persoane au protestat la locul prevăzut pentru lansarea şantierului - o mişcare de contestare de o amploare rară într-un oraş rus de provincie, după cum notează AFP. În mod firesc, au apărut și susținătorii aprigi ai acestui proiect, astfel încât atmosfera a devenit tensionată. Au avut loc ciocniri și poliția a reținut, miercuri seara, 70 de persoane.

Mesajul lui Vladimir Putin și anunțul făcut imediat de primar

Joi, preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat la conciliere și a spus că „dacă oamenii care locuiesc acolo sunt împotrivă (...), trebuie să se ţină cont de această opinie”. Câteva ore mai târziu, primarul din Ekaterinburg, Aleksandr Vîsokinski, a anunţat, citat de agenţia publică de presă Tass, că autorităţile au „suspendat lucrările”, adăugând că va fi făcută o anchetă de opinie în legătură cu viitorul proiectului.

„Municipalitatea va face o consultare (...). Nu va fi un sondaj (vizând) 100, 200 sau 1.000 de persoane. Va fi o alegere reprezentativă”, a promis el în faţa manifestanţilor, deveniți şi mai numeroşi joi seara, potrivit unor imagini difuzate pe reţele de socializare. Întrerupt constant, uneori huiduit, Vîsokinski nu a precizat ce formă va lua consultarea pe care o promite.

Exprimându-se într-o conferinţă de presă la Soci, președintele Vladimir Putin a propus să se organizeze un sondaj în rândul localnicilor, în urma căruia „minoritatea va trebui să se supună majorităţii. nsă opinia şi interesele acestei minorităţi trebuie, de asemenea, să conteze”, a adăugat el.

„O catedrală trebuie să unească oamenii şi nu să-i despartă”, a declarat şeful statului, care, după cum reamintește France-Presse, îşi afişează cu regularitate credinţa şi apropierea faţă de Biserica Ortodoxă.

Cum ar urma să arate catedrala din parcul central

La originea protestelor, la care au participat până la 2.000 de persoane, se află instalarea, luni, a unei împrejmuiri în parcul din centrul Ekaterinburgului.

În locul respectiv urmează să se ridice, până în 2023, o impozantă catedrală ortodoxă de 66 de metri înălţime - o reproducere a unei biserici distruse de către sovietici în 1930.

În timp ce protestele continuau, mai multe persoane au fost uşor rănite, în timpul unor confruntări cu bărbaţi solizi, identificaţi drept membri ai unei şcoli de box a unui om de afaceri care finanţează catedrala.

Dincolo de aspectele legate de religie şi urbanism, conflictul a luat o turnură politică. Opoziţia liberală, inclusiv Aleksei Navalnîi, s-a raliat manifestanţilor.

Ekaterinburg, orașul lui Boris Elțîn, are tradiție liberală

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit joi de „provocări” şi „minciuni” în centrul cărora s-ar afla, în opinia sa, această speță. „Este foarte probabil ca la Ekaterinburg să fi existat oameni care au provocat manifestări ale unui comportament ilegal şi inacceptabil. Iar asta provoacă în mod natural acte adecvate din partea forţelor de ordine”, a declarat Dmitri Peskov.

Lansat în urmă cu nouă ani, proiectul este de atunci în centrul unei polemici în acest oraş industrial, cu o puternică tradiţie liberală. Boris Elţîn şi-a construit în acest oraş cariera politică, iar oraşul era până de curând unul dintre puţinele din Rusia condus de către un primar critic al Kremlinului.

Influența Bisericii ruse în politică începe să deranjeze

Această mişcare este percepută drept o nouă ilustrare a tensiunilor cauzate de influenţa tot mai mare a mediilor conservatoare şi religioase în detrimentul liberalilor, la şapte ani după „rugăciunea punk” a trupei contestatare Pussy Riot în Catedrala Mântuitorului din Moscova.

În ultimii ani, au mai apărut tensiuni în legătură cu proiecte ale unor noi biserici sau transferul unor clădiri către Patriarhia Ortodoxă rusă, care are o influenţă considerabilă.

Biserica afirmă că sunt necesare noi lăcaşuri de cult, după ce multă dintre ele au fost distruse în epoca sovietică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...