Atât armata rusă, cât și Grupul Wagner au recrutat mulți infractori și criminali din închisorile din Rusia pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina. Acum, mulți dintre ei se întorc acasă, unde sunt liberi să comită noi atrocități, relatează Sky News.
Irina Jamoidina stă în fața resturilor arse ale casei fratelui ei, Artiom Terescenko. El și tatăl de 71 de ani al femeii au fost uciși aici în noaptea de 1 august în Derevianoie, atunci când doi bărbați, foști pușcăriași, unul dintre ei recent întors de pe linia frontului, au pătruns în casă, le-au înjunghiat mortal pe cele două victime și au dat foc la întreaga construcție.
Copiii lui Terescenko, unul de 9 ani, celălalt de 12 ani, au reușit să scape sărind pe geam și au dezvăluit ce s-a întâmplat. „Tatăl meu cu siguranță nu merita așa o moarte”, a spus Jamoidina cu voce joasă. „Suntem dintr-o familie bună. Nu așa trebuia să moară.”
Cei doi criminali au mers apoi la o altă casă aflată la câteva sute de metri depărtare de cea pe care o incendiaseră și le-au omorât pe toate cele patru persoane care locuiau acolo – trei bărbați și o femeie. Au dat apoi foc și la această casă.
Băutură, droguri și multe crime
O noapte de beție și consum de droguri a transformat un sat liniștit în scena unui măcel.
Unul dintre criminali, Maxim Bocikarev, era cunoscut de localnici drept un scandalagiu. Acesta a fost trimis la închisoare pentru jaf, furt de mașini, viol și agresiuni sexuale. La închisoare l-a cunoscut pe Igor Sofonov, cel cu care avea să comită și mai multe crime.
Sofonov, în vârstă de 37 de ani, mai avea de stat trei ani la închisoare pentru furt, tâlhărie și tentativă de omor, dar a fost recrutat direct din închisoare de Ministerul rus al Apărării și trimis în Ucraina – o practică începută de fostul șef al Wagner, Evgheni Prigojin, și adoptată fără rezerve și de armata rusă.
„Eu cred că oricine care era la închisoare, chiar dacă s-a dus la război, ar trebui trimis înapoi când termină, pentru infracțiuni atât de grave”, a spus Jamoidina. „Ei nu ar trebui să trăiască printre noi pentru că se întâmplă cazuri ca acesta.”
În luna iunie, Prigojin a spus că 32.000 de foști pușcăriași recrutați de Wagner se vor întoarce în Rusia cu cazierul „șters”.
În Krasnodar, oraș din sudul Rusiei, un fost deținut este acuzat că a ucis două persoane care se întorceau de la muncă. Infractorii care erau deja condamnați pentru acte de agresiune sexuală s-au întors în Rusia după ce au luptat în Ucraina și au ucis, au molestat copii sau au comis alte agresiuni sexuale.
În Novîi Bureț, aflat la 800 de kilometri est de Moscova, un fost pușcăriaș recrutat de Wagner a ucis o bătrână, tot după ce s-a îmbătat, cu toate că localnicii s-au plâns la autorități că bărbatul se plimba pe străzile lor.
Torturată și ucisă în timp ce vecinii ei implorau poliția să vină mai repede
Vladislav Kanius a fost condamnat la 17 ani de închisoare după ce și-a omorât fosta iubită de 23 de ani pe care a torturat-o aproape 4 ore. Urletele femeii se auzeau venind din apartamentul din orașul siberian Kemerovo în care era ținută de Kanius, chiar în timp ce vecinii sunau la poliție.
În ciuda faptului că oamenii au alertat autoritățile, poliția a venit când era deja prea târziu ca să mai salveze victima. Kanius a sugrumat-o cu cablul de la fierul de călcat.
În sala de judecată, unchiul femeii ucise a stat la câțiva metri de ucigaș, înainte ca acesta să fie condamnat la 17 ani de închisoare. Acum, din postările de pe rețelele sociale, el știe că Kanius este din nou liber după ce a fost trimis de Ministerul Apărării să lupte în Ucraina.
„A ucis-o cu o cruzime extremă”, a spus Pehtelev. „A torturat-o trei ore, iar acum a fost instruit să lupte. Nici nu pot să îmi imaginez ce se va întâmpla dacă se va întoarce.”
Politica armatei ruse prin care încearcă să își mărească numărul de recruți fără ca autoritățile să fie nevoite să impună o nouă mobilizare obligatorie va duce la întoarcerea acasă a mii de criminali fără milă, traumatizați și mai mult de război, care nu au primit sprijin psihologic și nu au trecut printr-un program de reabilitare.
„Mulți dintre prietenii mei au murit și se întorc în sicrie de zinc”
Sora lui Igor, Alexandra Sofonova, crede că statul rus ar trebui să îi ajute mai mult pe bărbații care se găsesc în situația fratelui ei, deși știe că acest lucru nu se va întâmpla.
„El și-a făcut datoria, a fost rănit – este bărbat, iar ei sunt mândrii de lucruri de genul ăsta. A venit înapoi și a ajuns să fie inutil, nici măcar nu a reușit să obțină un pașaport. Merge să lipească tapet. Poate ceva s-a declanșat în capul lui”, a spus Sofonova.
Întrebată ce părere are despre război, ea a răspuns: „Nu știu ce fel de operațiune specială este asta. Mulți dintre prietenii mei au murit și se întorc în sicrie de zinc. Dar ei mor pentru nimic. Pentru ce ne luptăm să câștigăm?”
Cealaltă soră din povestea tragică a victimelor criminalilor ruși care se întorc din Ucraina, Irina Jamoidina, a spus că doar credința în Dumnezeu o ajută să treacă peste fiecare zi dureroasă.
„Mi-e teamă pentru toată țara. Nimeni nu are dreptul să omoare pe altul, să ia o viață. Nu li s-a dat acest drept”, a spus Jamoidina. „Trebuie să oprim asta cumva așa încât astfel de oameni să nu mai ajungă în societatea normală.”