Rusia va primi 10,5 miliarde de euro în schimbul a 19.5% din acțiunile companiei petroliere Rosneft. În ciuda sancțiunilor economice impuse de UE și SUA, șeful Rosneft, Igor Secin, a reușit să bată palma cu compania anglo-elvețiană și cu Fondul suveran de investiții al statului Qatar și a fost deja felicitat de președintele rus, Vladimir Putin, pentru afacerea încheiată.
„Vreau să vă mulțumesc tuturor, tuturor colegilor dumneavoastră care au contribuit la asta, vă mulțumesc pentru rezultatul bun obținut”, a spus liderul de la Kremlin, în timpul întâlnirii cu Igor Secin.
Glencore va vira doar 300 de milioane de euro din întreaga sumă, restul banilor urmând să vină de la Fondul suveran de investiții al Qatarului și dintr-un pachet financiar pus la dispoziția investitorilor de o banca italiană. Cel mai probabil, este vorba de Intesa Sanpaolo Bank, din Italia, scrie Financial Times.
Statul rus va deține în continuare pachetul majoritar la Rosneft, iar giganul BP rămâne cu 19,75% din acțiuni.
Vânzarea a 19,5% din acțiunile Rosneft vine după ce Igor Secin a reușit, în noiembrie, achiziționarea producătorului rus de petrol Bashneft și a unei companii de rafinare din India, unde a concesionat și un port.
„Afacerea nu este doar una de portofoliu, ci una strategică”, a spus Igor Secin, un apropiat al lui Vladimir Putin.
Recent, presa internațională a scris că Lukoil, cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia, ar putea fi preluată de Rosneft, gigantul controlat de guvernul de la Moscova. Este una dintre ipotezele lansate chiar de vicepreşedintele Lukoil, Leonid Fedun.
Citat de Reuters, Fedun spune că dacă Rosneft ar oferi preţul corect pentru Lukoil, el personal nu ar refuza această tranzacţie. De altfel, chiar şi în cazul în care NU va exista o ofertă pentru preluarea tuturor acţiunilor, Leonid Fedun nu exclude ca măcar participaţia sa de aproape 10% din Lukoil să fie cumpărată de Rosneft.
În acest moment Rosneft nu numai că este cea mai mare companie petrolieră din Rusia, dar este şi cel mai mare producător de petrol din lume. A ajuns la acest statut prin diverse achiziţii. Iar atunci când Rosneft vrea să cumpere ceva, nu prea îi stă nimeni în cale.
Compania de stat, condusă de Igor Secin, unul dintre aliaţii lui Vladimir Putin, a preluat mare parte din activele fostei companii Yukos care a intrat în faliment după arestarea lui Mihail Hodorkovski.