Președintele Vladimir Putin a promulgat sâmbătă legea adoptată miercuri de Duma de Stat a Rusiei prin care este eliminată limita superioară de vârstă pentru recruții din armată.
Rusia a suferit pierderi neașteptate în invazia sa din Ucraina, care a intrat deja în a patra lună, având zeci de mii de soldați uciși sau răniți. Serviciile secrete britanice au estimat luna aceasta că Rusia a pierdut aproximativ o treime din forțele sale terestre, reamintește The Guardian.
Ar fi 30.000 de morți în rândul rușilor, potrivit Ucrainei, în timp ce guvernul britanic estimează un bilanț de aproximativ 15.000 de morți. Prin comparație, pierderile sovietice în cei nouă ani de război în Afganistan au fost de aproximativ 15.000. Rusia a furnizat un bilanț de 1.351 de morți la 25 martie, pe care de atunci nu l-a mai actualizat.
Putin speră astfel că eliminarea limitei de vârstă pentru recruții militari va atrage veteranii cu experiență și va contribui la atenuarea pierderilor. O altă măsură care se pare că este avută în vedere la Moscova este reducerea perioadei de pregătire a recruților înainte de a fi trimiși pe front.
Anterior, armata avea limite de vârstă de 18-40 de ani pentru cetățenii ruși și de 18-30 de ani pentru străini.
Rusia a prezentat această măsură ca fiind necesară pentru a recruta mai mulți specialiști. Noua lege spune că specialiștii sunt necesari pentru a opera arme de înaltă precizie și că „experiența arată că devin astfel de specialiști la vârsta de 40-45 de ani”. De asemenea, ar putea fi recrutați mai mulți medici, ingineri și experți în comunicații.
Rusia are în prezent peste 400.000 de soldați profesioniști, cu contract, în cadrul forțelor sale armate active, care numără 900.000 de oameni. De asemenea, poate mobiliza aproximativ două milioane de rezerviști, spun analiștii militari.
Armata ucraineană este mult mai mică - are aproximativ 200.000 de soldați activi și 900.000 de rezerviști, deși a mărit aceste cifre prin mobilizarea în masă decretată când Rusia a invadat țara la 24 februarie, scrie BBC. În conformitate cu actuala lege marțială, Ucraina le interzice bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să părăsească țara, cerându-le să rămână și să lupte. De aceea, femeile, copiii și bătrânii formează marea majoritate a refugiaților. Armata ucraineană spune că nu recrutează încă femei, dar unele pot fi înrolate în mod excepțional, dacă sunt necesare competențele lor în medicină, IT sau în alte domenii.
Editor : Luana Pavaluca