Rusia consideră Israelul drept o ţară rusofonă, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unui discurs pronunţat săptămâna aceasta la Moscova, în cursul unui eveniment organizat de United Israel Appeal, organizaţie sionistă responsabilă de strângerea de fonduri, în condiţiile în care în Israel trăiesc aproape două milioane de migranţi provenind din fostele republici ex-sovietice, relatează vineri publicaţia Times of Israel, citată de Agerpres.
„Cetăţenii Rusiei şi Israelului sunt uniţi prin legături de familie, de rudenie şi prietenie. Este o adevărată reţea, o familie comună şi o spun fără exagerare. Israelul are aproape două milioane de cetăţeni vorbitori de limba rusă. Considerăm Israelul drept un stat rusofon”, a afirmat şeful statului rus.
Putin a mai spus că va efectua o vizită în Israel în luna ianuarie, la invitaţia preşedintelui israelian Reuven Rivlin pentru a asista la ceremoniile consacrate împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz şi Zilei internaţionale de comemorare a Holocaustului.
„Desigur, voi profita de aceasta invitaţie”, a spus Putin.
Rusia menţine relaţii strânse cu unele ţări unde trăiesc rusofoni
Comerţul bilateral între statul israelian şi Rusia a crescut cu 9% în 2018 în raport cu anul precedent, a adăugat el.
Rusia menţine relaţii strânse cu unele ţări unde trăiesc rusofoni, oferindu-le condiţii comerciale avantajoase şi sprijin politic. Dar de asemenea a demonstrat un nivel ridicat de intervenţie, uneori ostil, faţă de ţări vorbitoare de limba rusă.
Sub Putin, Rusia şi-a întărit alianţa cu Iranul, în pofida ameninţărilor Teheranului de a distruge Israelul şi a presupuselor tentative ale sale de a dezvolta arma nucleară sau de altă natură în contextul conflictului dintre Republica islamică şi statul israelian. Totodată, Rusia sprijină regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi mişcarea Hezbollah şi este una dintre puterile majore din lume care întreţine relaţii oficiale cu responsabili ai Hamasului palestinian, notează publicaţia israeliană.
Editor web: Liviu Cojan