Până în 2031, Rusia vrea să construiască o bază pe Lună. Primele zboruri, de tip cargo, ce vor fi efectuate spre satelitul natural al Terrei în cadrul acestui proiect, care vizează amenajarea unei colonii umane, vor debuta în 2026, potrivit News.ro.
Anunţul a fost făcut de directorul unei companii ruseşti care produce rachete spaţiale. Anterior agenţia spaţială rusă, Roscosmos,a dezvăluit faptul că această ţară doreşte să construiască pe Lună o bază în care vor putea să locuiască simultan un număr de 12 astronauţi.
Misiunea ambiţioasă va debuta în 2026 cu lansarea spre Lună a unui vehicul spaţial de tip cargo, ce va fi urmată de lansarea unui modul ce va avea misiunea de a se plasa în condiţii de siguranţă pe suprafaţa lunară în anul 2027, a dezvăluit Vladimir Solnţev, CEO-ul companiei RSC Energia, pentru agenţia de presă TASS.
În 2029, un nou vehicul spaţial, denumit Federation, va fi plasat pe orbita lunară.
Simulările pentru pregătirea programului naţional rusesc de amenajare a unei colonii pe Lună au început deja. Cercetătorii ruşi folosesc o platformă specială, care simulează gravitaţia lunară, construită de RSC Energia la începutul anilor 1970.
La finalul acestor teste, experţii din industria spaţială rusă vor alcătui un plan de logistică şi un calendar al lansărilor spaţiale, după ce vor fi construit baza lunară permanentă, rovere, rampe de lansare şi alte facilităţi importante pentru supravieţuirea pe Lună.
Viitoarea bază lunară rusească va fi utilizează pentru cercetări ştiinţifice şi activităţi de minerit - cu scopul de a extrage minerale preţioase -, deşi anumite publicaţii internaţionale afirmă că ea va putea fi folosită şi în scopuri militare.
La început, baza lunară, proiectată pentru a fi amplasată aproape în întregime sub scoarţă, va fi locuită doar de patru astronauţi, însă numărul acestora va creşte progresiv şi va ajunge până la 12 persoane.
Baza va fi alimentată cu energie de o centrală electrică subterană, aflată în apropiere de unul dintre polii lunari.
Un adăpost bine izolat va fi de asemenea amenajat sub scoarţa lunară, pentru a-i proteja pe astronauţi de radiaţiile solare şi de eventuale atacuri nuclare.
În total, Rusia intenţionează să finalizeze construcţia cu ajutorul a şase lansări, ce vor fi realizate folosind rachete din gama Angara. Fiecare lansare va trimite un modul pe Lună, pentru a construi viitoarea bază pas cu pas, la fel cum s-a procedat şi pentru construirea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Asamblarea completă a bazei va dura cel puţin 10 ani.
Mai mulţi cercetători de la NASA au realizat de curând un studiu şi au ajuns la concluzia că oamenii vor putea să ajungă din nou pe Lună în următorii 5-7 ani, cu un cost total de 10 miliarde de dolari.
Savanţii americani au confirmat faptul că este posibilă până în 2022 amenajarea unei baze lunare în care vor putea să trăiască până la 10 astronauţi timp de peste un an, întrucât cele mai multe dintre tehnologiile necesare unui astfel de proiect sunt deja disponibile
Până în prezent, doar NASA a reuşit să plaseze cu succes echipaje umane pe Lună.
În cadrul programului spaţial american Apollo, 12 astronauţi au reuşit să păşească pe Lună, între anii 1969 şi 1972.