Elita rusă, sfâșiată de lupte interne

Data publicării:
putin ameninta - kremlin.ru

Zilele trecute, autoritățile ruse au anunțat că l-au arestat pe Aleksei Ulukaiev, ministrul pentru dezvoltare economică, suspectat că ar fi luat mită în valoare de 2 milioane de dolari. Este cel mai important oficial rus arestat în ultimii 25 de ani, iar cazul lui arată că se întețesc rivalitățile în rândul elitei conducătoare din Rusia, ceea ce face și mai nesigur echilibrul puterii, mai ales în condițiile în care vin alegeri prezidențiale în 2018, se arată într-un comentariu al unui centru polonez de analiză.

putin ameninta - kremlin.ru

Cele 2 milioane de dolari date mită ar fi fost un „cadou” pentru ministru pentru a-și da avizul ca Rosneft, compania petrolieră de stat condusă de Igor Secin, să preia 50,08 la sută din acțiunile de la Bashneft (tranzacția a fost finalizată la 12 octombrie). La 15 noiembrie, Ulukaiev a fost plasat în arest la domiciliu și a fost demis de președinte.

Probele care îl incriminau pe ministru au fost oferite Comitetului pentru Investigații de Serviciul Federal de Securitate. Potrivit versiunii anchetatorilor, ministrul era monitorizat de FSB de cel puțin un an, inclusiv în momentul în care a primit mita, la 14 noiembrie, ceea ce a permis ca suspectul să fie prins în flagrant delict. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a confirmat că Vladimir Putin fusese informat în prealabil despre ancheta care îl viza pe ministru.

Arestarea unui ministru în funcție este un eveniment fără precedent în istoria recentă a Rusiei. Contextul merită atenție: avizând preluarea Bashneft de către Rosneft, ministrul Ulukaiev nu făcea decât să fie loial indicațiilor președintelui. Tocmai de aceea, circumstanțele în care s-ar fi dat mita sunt neclare, comentează Centrul pentru Studii Estice din Polonia. Scandalul a fost relatat pe larg în presa rusă ca fiind parte a campaniei anticorupție, campanie menită să consolideze imaginea bună a Kremlinului în ochii populației, în condițiile unei recesiuni economice constante.

Pe de altă parte, cazul Ulukaiev este, cel puțin pe termen scurt, un succes pentru Igor Secin: versiunea oficială prezintă Rosneft ca fiind partea vătămată. S-a anunțat, totodată, că preluarea Bashneft nu va fi anulată. În acest context, acuzațiile ridicate până la nivelul unui ministru slăbesc guvernul, în special pilonul lui economic, care a încercat să-l submineze pe Secin și să se opună preluării Bashneft.

Nu este clar cât de ample vor fi urmările investigației: scandalul l-ar putea afecta pe premierul Dmitri Medvedev sau pe vicepremierii care supervizează ramurile economice. Totuși, este la fel de posibil ca scandalul să afecteze pe termen lung interesele lui Secin: natura coruptă (potrivit anchetatorilor) a deciziei de a permite preluarea Bashneft ar putea fi exploatată de acea tabără a elitei care i se opune lui Secin și care s-a putea folosi de acest pretext pentru a contesta legalitatea tranzacției.

Scandalul arată că în rândul elitei conducătoare din Rusia rivalitățile sunt tot mai accentuate, ceea ce sporește incertitudinea în legătură cu balanța puterii, în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale prevăzute în 2018 (care ar putea fi anticipate). De asemenea, cazul confirmă rolul dominant jucat de FSB în controlarea elitei politice, care se luptă pentru resurse, iar instrumentul este tocmai pretextul intensificării luptei anticorupție. În același timp, echilibrul fragil între diversele grupuri de influență din jurul lui Putin este perturbat. Secin își consolidează poziția în detrimentul unor grupuri mai liberale.

În orice caz, procesul de luare a deciziilor devine din ce în ce mai impredictibil, iar frica și confuzia sunt tot mai mari în rândul unei părți a elitelor, ceea ce reduce eficiența guvernării statului, conchide analiza Centrului pentru Studii Estice (OSW) din Polonia. Este un institut de cercetare, finanțat de stat, care monitorizează evenimentele și analizează procesele socio-politice și economice din regiunea central și est-europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...