O comunitate de pescari din extremitatea sudică a Irlandei a răsuflat ușurată în acest weekend după ce guvernul rus a cedat și și-a relocat exercițiile navale planificate în largul coastelor irlandeze. Pescarii s-au temut că manevrele Rusiei le-ar putea pune în pericol mijloacele de trai și s-au luptat cum au știut ei mai bine pentru a-și face auzită vocea. „Diplomația bărcilor de pescuit” a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, deși majoritatea credeau că eforturile de a-i provoca pe ruși vor fi zadarnice. Anunțul Rusiei, care în final le-a dat satisfacție, a luat cumva prin surprindere, iar presa internațională s-a grăbit să titreze că pescarii irlandezi au învins flota rusă, precum în povestea cu David și Goliat.
„Sunt șocat, serios”, a declarat pentru CNN, sâmbătă seara, Patrick Murphy, șeful Organizației producătorilor de pește din sudul și vestul Irlandei, la scurt timp după ce s-a aflat vestea schimbării de plan a Rusiei. „Nu credeam că micuța noastră comunitate va avea un impact asupra diplomației internaționale”, a mărturisit el.
Forțele armate ale Moscovei plănuiau să desfășoare exerciții la aproximativ 240 de kilometri în largul coastei irlandeze, în zona economică exclusivă a Irlandei - o parte a Atlanticului despre care pescarii irlandezi spun că este esențială pentru a-și câștiga existența.
Exercițiile ar fi implicat „utilizarea artileriei navale și lansarea de rachete”, potrivit unui anunț emis săptămâna trecută de către Departamentul de Transporturi al Irlandei, care a avertizat că ar putea exista „riscuri serioase de siguranță în zona operațională”.
Înaintea exercițiilor planificate - care urmau să aibă loc la începutul lunii februarie - locuitorii din Castletownbere declaraseră la CNN că sunt „îngrijorați” și „neliniștiți” în legătură cu pericolele pe care le-ar aduce asemenea manevre militare.
Patrick Murphy s-a întâlnit săptămâna trecută cu ambasadorul rus în Irlanda, Iuri Filatov, pentru a pleda cauza pescarilor. Aceștia le-au spus rușilor că intenționează să pescuiască indiferent de activitățile lor navale. Filatov i-a îndemnat pe pescari să „se abțină de la orice acțiuni provocatoare care ar putea pune în pericol toate părțile implicate”, potrivit unui purtător de cuvânt al ambasadei ruse.
Dar sâmbătă seara, Moscova a anunțat că exercițiile vor fi mutate ca să nu împiedice activitățile de pescuit, „într-un gest de bunăvoință”, după apelurile guvernului irlandez și ale pescarilor.
Un oficial guvernamental irlandez a declarat pentru CNN că au fost „aproape 48 de ore febrile” de negocieri între Dublin și Moscova, care au dus în final la acest anunț.
Însă Patrick Murphy crede că eforturile sale sa și ale celorlalți pescari, care au sensibilizat opinia publică internațională, au făcut ca Moscova să se răzgândească. „Nu te-ai aștepta ca statul rus să asculte de câțiva pescari”, recunoaște el. „Nu arată asta că o simplă discuție poate schimba lucrurile? E ceva uriaș. Puterea cuvintelor este mult mai mare decât puterea armelor. Sunt mulțumit”, spune pescarul.
În Castletownbere, departe de Moscova și de Dublin, a fost sâmbătă seara o adevărată sărbătoare.
Editor : Luana Pavaluca