În timp ce Moscova își revenea după noaptea de Revelion, unele dintre cele mai cunoscute vedete din Rusia s-au trezit cu cea mai periculoasă mahmureală - una de tip politic. Când celebra influenceriță rusă Anastasia Ivleeva a invitat la finalul lunii decembrie toată lumea bună a culturii pop din Rusia la o petrecere unde participanții trebuiau să fie „aproape goi”, ea a încălcat fără să vrea o nouă linie roșie a Rusiei lui Putin, relatază Politico.
Scandalul care a urmat - în care unul dintre petrecăreți a fost arestat, iar alții au fost umiliți și forțați să își ceară iertare în public - dezvăluie o schimbare dramatică în atitudinea Kremlinului față de elita rusă din showbiz.
Această nouă campanie de represiune vine într-un moment critic pentru Rusia, înainte de a doua aniversare a invaziei Ucrainei ce va avea loc luna viitoare și de alegerile prezidențiale din luna martie.
Cu toate că a fost extravagantă, petrecerea privată organizată pe 20 decembrie într-un club de noapte din Moscova nu a fost una revoluționară - chiar și în perioada sovietică, centrul politic al Rusiei reprezenta în același timp capitala destrăbălărilor pentru elitele privilegiate.
Dar, în timp ce participanții la petrecere au distribuit online poze cu ținutele lor sumare - lenjerie intimă transparentă, bijuterii scumpe și multă piele descoperită - un val de dezaprobare s-a declanșat din rândul bloggerilor militari.
Au urmat apoi oficialii patrioți. Ekaterina Mizulina, șefa ultra patriotă a Ligii pentru un internet sigur din Rusia, un fel de pseudo-ONG, a criticat petrecerea ca fiind o „acțiune cinică [venită] într-un moment în care bărbații noștri mor în operațiunea militară specială și mulți copii își pierd tații”.
Mizulina a comparat petrecerea cu un „glonț tras în piciorul” guvernului. Deputata Maria Butina, care a fost cândva acuzată că era o agentă rusă și deportată din America, s-a alăturat corului de reproșuri și le-a cerut autorităților să caute semne ale „propagandei LGBT” și dovezi ale inițiativei de subminare a valorilor tradiționale.
Clubul Mutabor din Moscova a devenit apoi ținta raidurilor poliției. Atacul Rusiei asupra Ucrainei a venit mână în mână cu a nouă campanie de represiune a comunității LGBTQ+ pe plan domestic, care include și o lege mai extinsă împotriva promovării relațiilor sexuale „non-tradiționale”.
Până și Putin a fost informat despre petrecerea cu vedete „aproape dezbrăcate”, care s-a simțit cel mai ofensat de imaginile cu unii petrecăreți care se prefăceau că făceau sex oral cu rapperul Nikolai Vasiliev (nume de scenă: Vacio), care nu purta decât o șosetă albă care îi acoperea zona intimă.
Vasiliev s-a apărat spunând că ținuta sa a fost inspirată dintr-un spectacol al trupei Red Hot Chili Peppers și a transmis printr-un videoclip filmat în detenție că acesta nu susține comunitatea LGTBQ+ și că nu a încercat „să facă propagandă” în numele ei.
Cu toate acestea, un tribunal de la Moscova i-a dat o condamnare de 15 zile pentru huliganism și o amendă de 200.000 de ruble (aproximativ 2.000 de euro) pentru „propagandă LGTB”.
Ivleeva, care a organizat petrecerea și are peste 18 milioane de urmăritori pe Instagram, pare să fie ținta principală. În doar câteva săptămâni, a pierdut doi sponsori importanți și a fost înștiințată că are de plătit impozite de 130 de milioane de ruble (aproximativ 1,3 milioane de euro).
Un tribunal de la Moscova i-a dat o amendă de 100.000 de ruble pentru „ofensarea demnității umane și propagandă pentru relații sexuale non-tradiționale în spațiul public”. Într-un alt proces, care ar fi fost intentat de un grup de civili, i se cere să plătească 1 miliard de ruble ca daune morale donate armatei ruse.
Ivleeva s-a apărat inițial împotriva acuzațiilor, dar între timp a publicat un videoclip lung în care își cere iertare în lacrimi pentru „greșelile” făcute. Una după cealaltă, toate vedetele care au participat la petrecerea ei i-au urmat exemplul.
„Orgiile nu sunt interzise, dar nu ar trebui să le etalezi”
Cu toate că au fost umiliți în public, vedetele nu au reușit să scape nepedepsite din acest scandal. Printr-o epurare culturală care aduce aminte de perioada stalinistă, petrecăreților, printre care se numără multe vedete care iau parte la festivitățile din perioada sărbătorilor, le-au fost anulate concertele și aparițiile la televizor și pe marele ecran, iar numele lor au fost șterse din materialele promoționale.
La doar trei luni înainte de momentul în care toată lumea se așteaptă ca Putin să își extindă mandatul de președinte cu încă șase ani, întregul incident a fost prezentat de propagandiștii de la Kremlin drept o dovadă a puterii populare.
Într-un interviu pentru Sputnik, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe al Rusiei, Maria Zaharova, a descris incidentul drept o luptă a „întregii țări” care s-a opus „întunericului”, precizând că chinul prin care trec cei care au participat la eveniment „nu este o pedeapsă, ci un leac”.
Principala lecție pentru artiștii ruși este că nu se mai pot aștepta să scape de impactul politicii. Până acum, artiștii ruși care au ales să rămână în Rusia și s-au ținut departe de sfera politică erau recompensați cu contracte bănoase sau, măcar, erau lăsați în pace. Acele zile s-au încheiat, însă.
Pe măsură ce războiul a devenit noua normalitate, libertatea de care se bucurau elitele culturale ale Rusiei a devenit un handicap politic pentru Putin, care are de-a face cu un grup mic, dar foarte zgomotos de ultranaționaliști care se simt frustrați de faptul că armata rusă nu face niciun progres important pe frontul din Ucraina și cer o intensificare a atacurilor.
După cum a rezumat Andrei Neciaev, un fost ministru al economiei care a devenit între timp un critic al lui Putin: „Orgiile nu sunt interzise, dar nu ar trebui să le etalezi.”
În timp ce petrecăreții sunt atacați din toate părțile, susținătorii lui Putin le oferă căi de izbăvire. Ramzan Kadîrov, liderul cecen, le-a invitat pe vedete să se ofere voluntare să lupte pe front, iar Margarita Simonian, editorul șef al postului rusesc controlat de stat RT, a oferit contul bancar al companiei, spunând că iertarea nu necesită mereu vărsare de „sânge” și că ar putea să vină și sub forma unor donații.