Ce prevede noua doctrină de securitate informațională a Rusiei
Data publicării:
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat marți noua doctrină privind securitatea informațională a Rusiei, care menționează printre principalele amenințări la adresa Federației Ruse încercările de erodare a valorilor sale spirituale și morale tradiționale, relatează în ediția sa de marți cotidianul Moskovski Komsomoleț, citat de Agerpres.
Documentul referitor la securitatea informațională a Rusiei afirmă încă de la început că serviciile secrete ale unor state exercită o „influență pe plan informațional și psihologic” cu scopul de a submina suveranitatea și integritatea teritorială ale altor țări. Aceasta activitate se desfășoară, în special, prin intermediul organizațiilor pentru drepturile omului, se mai spune în noua doctrină privind securitatea informațională a Rusiei.
Potrivit aceluiași document, mass-media ruse sunt discriminate în afara țării, iar străinii manifestă de cele mai multe ori o atitudine „fățiș părtinitoare” față de politica Federației Ruse.
Extremismul și atacurile cibernetice asupra băncilor sunt de asemenea menționate în text.
Documentul constată o dezvoltare insuficientă a tehnologiei informației pe plan local și, în consecință, un nivel scăzut de implementare de software rusesc, lipsa de personal calificat, precum și conștientizarea slabă a cetățenilor în domeniul securității informațiilor.
Pe acest fundal, autorii doctrinei consideră extrem de periculoase tentativele „unor țări” de a domina spațiul informațional.
Referitor la securizarea informațiilor, documentul subliniază necesitatea de a neutraliza încercările de a „submina fundamentale și tradițiile patriotice asociate cu Apărarea Patriei”, așa cum este numit în istoria rusă cel de-al Doilea Război Mondial.
Ca măsuri concrete sunt propuse dezvoltarea industriei rusești de IT și implementarea unui sistem de management autohton al segmentului rusesc de internet.
La sfârșitul săptămânii trecute, președintele Putin a promulgat noul concept de politică externă a Rusiei, în care printre amenințările principale figurează „revoluțiile colorate” , iar întregul text poate fi subsumat ideii unui antiamericanism nedisimulat și a unei „cotituri spre Asia”.