„Caracatița nucleară” a Rusiei își extinde tentaculele în toată lumea. Reactoarele, moneda de schimb cu care Putin câștigă noi prieteni

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin
Putin nu are „niciun interes în a pune capăt acestui război” Foto: Profimedia Images

Guvernul din Bangladesh spune că centrala nucleară pe care Rusia o construiește în vestul țării o va ajuta să își rezolve problemele legate de aprovizionarea cu energie electrică și penele de curent care afectează grav economia. Dar, pentru Moscova, uriașul proiect de dezvoltare are și un alt obiectiv: să lege cele două țări pentru mulți ani de acum înainte și să extindă influența Kremlinului în Bangladesh, așa cum a făcut-o în alte națiuni care nu au capacități nucleare proprii, relatează Financial Times.

Rooppur, aflat în vestul statului Bangladesh, ar putea părea un loc nepotrivit pentru o „Mică Rusie”. Și, totuși, în această enclavă, denumirile magazinelor sunt scrise în limba rusă, vânzătorii de la piață negociază prețurile la „kartoșka” și „morkov”, iar expații ruși pot să meargă la dentist la Russ Dental Care.

Explicația se află la câțiva kilometri depărtare, unde Rosatom, gigantul nuclear al Rusiei, construiește prima centrală nucleară din Bangladesh. Este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură desfășurate în această țară cu 170 de milioane de locuitori și va costa în jur de 12 miliarde de dolari.

Având obiectivul de a crește ponderea energiei nucleare din totalul energiei electrice produse de Bangladesh de la 0% la 10% în mai puțin de 10 ani, Rosatom face o „treabă minunată”, a spus Sama Bilbao y Leon, directorul general al Asociației Nucleare Mondiale (WNA).

De când Vladimir Putin a venit la putere, acum mai bine de două decenii, resursele vaste de gaz și petrol ale Rusiei au fost principalele instrumente geopolitice de negociere - până când a invadat Ucraina.

Kremlinul a rămas acum fără una dintre cele mai importante piețe de export și monedă de schimb, după ce Europa s-a decuplat de la energia rusească.

Până acum, sancțiunile nu au perturbat sectorul energiei nucleare, care poate crea legături politice de lungă durată și pot afecta eforturile Occidentului de a izola regimul lui Putin.

bangladesh-centrală-nucleară
Centrala nucleară din Rooppur, Bangladesh, construită de Rosatom. Foto: Profimedia Images

Sapporo 5: Alianța pentru „alungarea lui Putin de pe piața energiei nucleare”

Înainte de invadarea Ucrainei, Rusia era implicată în aproximativ jumătate dintre toate acordurile internaționale cu privire la construcția de centrale nucleare, aprovizionarea cu reactoare și combustibil, scoaterea din funcțiune a centralelor vechi și gestionarea deșeurilor radioactive.

Principalii competitori ai Rusiei din sectorul energiei nucleare - China, Franța, Japonia, Coreea de Sud și SUA - erau participante în doar 40% dintre toate înțelegerile internaționale.

În ciuda sancțiunilor care au vizat economia rusă, Moscova continuă să fie un exportator de centrale nucleare fără rival. Este implicată în peste o treime dintre toate proiectele de construcție de reactoare noi în toată lumea, inclusiv în China, India, Iran și Egipt.

Guvernele occidentale sunt îngrijorate de poziția dominantă a Rusiei în sectorul energiei nucleare și încearcă să îi contracareze pe ruși.

Președintele american Joe Biden a semnat o lege prin care a interzis toate importurile de uraniu îmbogățit din Rusia, care reprezintă 25% din toată rezerva Statelor Unite. Decizia a fost urmată anul trecut de o inițiativă a Marii Britanii, Japoniei, Canadei și Franței, împreună cu SUA, prin care au format alianța nucleară „Sapporo 5”.

Alianța formată pe marginea forumului G7 este menită să „îl alunge pe Putin de pe piața combustibilului nuclear cu totul”, după cum a dezvăluit chiar ministrul britanic al energiei, Grant Shapps.

Relațiile pe care Rusia și le creează cu ajutorul proiectelor nucleare depășesc ca durată chiar și contractele lungi pentru aprovizionarea cu gaz prin conducte.

central-nucleară-proiect-finlanda
Proiectul construcției centralei nucleare din Finlanda a fost anulat după ce Rusia a invadat Ucraina. Foto: Profimedia Images

„Este o relație fără sfârșit”

Construcția unei centrale nucleare durează în jur de 10 ani, iar durata de viață a unui reactor este de 60 de ani pentru centralele mai noi. Pregătirile de dezasamblare, inclusiv a părților radioactive, durează alți 10-20 de ani și necesită fonduri substanțiale, potrivit lui Vladimir Sliviak, co-președinte al grupului ecologist Ecodefence din Rusia.

„Este un angajament foarte lung pentru o țară pentru a avea o prezență rusească. Nu este doar construcția propriu-zisă. Este întreg ecosistemul”, a spus Daria Dolzikova, cercetătoare în domeniul nuclear de la Royal United Services Institute de la Londra.

În Turcia, Rusia construiește prima centrală nucleară a țării, cu o capacitate de 4.800 de megawați la Akkuyu, care ar urma să înceapă să producă electricitate anul acesta. Rosatom va pune la dispoziție tot ceea ce are nevoie centrala nucleară pentru a funcționa, inclusiv personalul, pe toată durata proiectului.

„Partea rusă tratează centrala ca și când ar fi deținută de Rosatom. Singurul rol al țării gazdă este să cumpere electricitatea din reactor”, a spus Kacper Szulecki, profesor cercetător de la Institutul Norvegian pentru Afaceri Internaționale (Nupi).

Aceasta este exact și poziția Bangladeshului, care va depinde de Rusia mulți ani de acum înainte din cauza proiectului din Rooppur. „Este o relație fără sfârșit în care ei intră”, a spus și Ali Riaz, un cercetător politic și expert în Bangladesh de la Universitatea de Stat din Illinois.

First unit of Akkuyu Nuclear Power Plant almost completed in Turkiye's Mersin
Centrala nucleară Akkuyu va aproviziona Turcia cu 10% din necesarul energetic al țării. Foto: Profimedia Images

Forțat să își facă noi alianțe, Putin - care vizitează săptămâna aceasta Coreea de Nord și Vietnam - și-a prezentat guvernul drept un partener pentru „sudul global”, un termen care cuprinde țările decolonizate din Africa, Asia și America Latină.

Rosatom a jucat un rol cheie în eforturile Moscovei de a curta sudul global. În ultimii doi ani, directorul general al companiei, Alexei Lihacev, a vizitat aceste țări aproape la fel de des ca în întreaga perioadă de când a fost numit în funcție, în 2016, și până în 2022.

Sunt multe țări cărora nu le pasă că Rusia este sancționată. „Vor căuta mereu cel mai bun partener”

Compania a semnat în jur de 20 de memorandumuri de înțelegere cu țări africane și latino-americane, inclusiv Zimbabwe, Mali, Burkina Faso și Brazilia. În Ghana, Rusia încearcă să fie cea care va construi prima centrală nucleară a țării, fiind în competiție cu SUA, China, India, Coreea de Sud și Franța.

Rusia și Uzbekistan au semnat anul acesta o înțelegere pentru construcția unui reactor modular mic cu o capacitate de 330 de megawați. Proiectul este prima dată când Rosatom și Rusia introduc cea mai nouă generație de tehnologie nucleară în afara țării.

În 2023, Rosatom a început discuții cu Nicaragua, Uzbekistan și Tadjikistan pentru construcția de centre medicale, potrivit raportului anual al companiei. În Bolivia, Rusia a finalizat un centru de cercetare nucleară în 2023 și, câteva luni mai târziu, a obținut un contract profitabil pentru extracția de litiu.

„Poate că în America de Nord și Europa, noi alegem să nu lucrăm cu Rusia în industriile critice. Dar, în multe alte țări din lume, nu le pasă. Ei vor căuta mereu cel mai bun partener”, a spus Bilbao y Leon de la WNA.

centrala nucleara paks ungaria profimedia-0020474622
Centrala nucleară din Ungaria a fost construită în anii 1980, cu tehnologie rusească. Paks II ar urma să fie finalizată la începutul anilor 2030. Foto: Profimedia

„Diplomația nucleară rusească este periculoasă”

Nici măcar în Europa, Rusia nu a fost complet alungată. Centrala nucleară Paks de 2.400 de megawați, un contract acordat Rosatom-ului în 2014 fără competiție, nu a fost afectată de invadarea Ucrainei.

Centrala ar urma să fie predată Ungariei în prima parte a anilor 2030, împreună cu o echipă de lucru instruită și o primă livrare de uraniu îmbogățit.

Ungaria este una dintre țările cele mai dependente de Rosatom. Viktor Orban a declarat de mai multe ori că Budapesta nu va fi de acord cu nicio sancțiune împotriva sectorului rusesc de energie nucleară.

„Este un exemplu excelent al felului în care funcționează diplomația nucleară rusească și de ce este periculoasă”, a spus Sliviak de la Ecodefence.

Pentru Rosatom, proiectele în străinătate - inclusiv construcția de centrale nucleare, exportul de uraniu îmbogățit și alte inițiative - reprezintă cam jumătate din veniturile totale, potrivit rapoartelor anuale.

În 2023, Rosatom a câștigat 16.2 miliarde de dolari din aceste proiecte - mai mult decât în 2022, când a câștigat 11,8 miliarde de dolari. Până în 2023, veniturile totale ale Rosatom vor crește până la 56 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor, de peste două ori mai mult decât în prezent.

Rosatom plănuiește deja să construiască o a doua centrală nucleară în Bangladesh. Un director din cadrul ministerului energiei, Mohammad Hossain, a spus că relația va continua și că Rusia este un „partener indispensabil”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale