Vladimir Putin a luat o ramură de măslin în dinţi pe relaţia cu Donald Trump. Ar cam face pace, de nevoie. Sancţiunile dor tare în Rusia, sunt companii precum Rusal care au ajuns cu un picior în groapă şi atunci Moscova caută să detensioneze situaţia. Guvernul rus redactase o lege care să vină cu măsuri de retorsiune, dar proiectul a fost retras. Poate fi un semn că Vladimir Putin vrea înţelegere și s-a spus, în repetate rânduri, că Trump este un politician uşor de jucat pe degete.
Sancţiunile impuse de Statele Unite la adresa companiilor din Rusia şi a oligarhilor sunt considerate de analişti cele mai dure de până acum. La scurt timp după adoptarea acestora, s-a mai produs un episod: americanii au atacat câteva puncte din Siria.
Surse citate de Bloomberg anunţă că Putin ar vrea să îmbunătăţească relaţia cu America. Analiştii cred că Vladimir Putin e pregătit, în acest moment, să facă multe concesii, dar nu vrea sub nicio formă să se înţeleagă că pierde. Declarativ, are un ton dur, dar, în realitate, îşi calculează foarte atent şi cu precauţie mişcările.
Înţelege că Rusia nu poate concura economic cu Vestul şi nu vrea să declanşeze un război în această direcţie. Sancţiunile americane au lovit puternic rubla şi afacerile unor importanţi miliardari ruşi, iar cel mai elocvent exemplu este cel al lui Oleg Deripaska, şeful Rusal - cel mai mare producător de aluminiu din lume. Acţiunile companiei sale s-au prăbuşit cu 70 procente, a pierdut 6 miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă şi au fost puse în pericol 10.000 de locuri de muncă. Rusia nu şi-a revenit complet după recesiunea instalată în 2014, când a anexat Crimeea iar Occidentul a penalizat inclusiv economic agresiunea.
E posibil, pe de altă parte, ca Putin să fi adoptat o poziţie defensivă mult prea târziu. Trump este deschis la îmbunătăţirea relaţiilor, a decis, pentru moment, să nu mai adopte un nou val de sancţiuni. Dar preşedintele american se confruntă cu presiuni mari. Congresul şi o parte din Administraţia sa ar vrea ca Rusia să fie pusă la zid rapid.
Kremlinul este văzut drept inamicul nr. 1, mai ales după posibila implicare în scrutinul prezidenţial din 2016.