Partidul Rusia Unită al preşedintelui Vladimir Putin a câştigat alegerile legislative desfăşurate astăzi în Federaţia Rusă cu 44,5% din sufragii, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, anunţă Reuters. Rezultatele parțiale dau însă un scor de 49.8%.
ACTUALIZARE 23.47. Partidul Rusia Unită a obținut 49,8% din sufragii, potrivit primelor rezultate parțiale.
Pe locul doi s-au clasat naţionaliştii cu 15,3% din voturi, iar pe trei comuniştii cu 14,9%.
A fost un scrutin maraton, desfăşurat pe 11 fuse orare, la care au fost aşteptaţi 110 milioane de cetăţeni cu drept de vot, care i-au ales pe cei 450 de membrii ai Dumei de Stat.
Pentru prima dată, la alegerile parlamentare din Rusia s-a putut vota şi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Federaţia Rusă în martie 2014, deşi multe ţări, inclusiv România, nu recunosc scrutinul în acest teritoriu.
Flancat de gărzi de corp, Vladimir Putin a votat la prânz la secţia deschisă la Academia de ştiinţe din Moscova. A intrat şi a ieşit fără a face vreo declaraţie. Partidul său, condus de premierul Dmitri Medvedev, este favorit să domine Duma de Stat şi în următorii cinci ani. Important este însă cu ce scor.
Ultimii doi ani au însemnat un declin economic accentuat pentru Rusia, atât din cauza sancţiunilor impuse de Occident, cât şi din cauza preţului mic al petrolului, iar analiştii anticipează că această situaţie se va reflecta şi în rezultate.
Alegerile marchează şi o premieră. Au dreptul să voteze şi locuitorii din Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Federaţia Rusă în martie 2014. Chiar dacă multe ţări, inclusiv România, nu recunosc scrutinul în acest teritoriu, oamenii au ieşit la vot.
În schimb, la Kiev mai mulţi manifestanţi au încercat să-i împiedice pe ruşi să voteze la ambasadă. Nu au lipsit incidentele.
Scrutinul din Rusia este urmărit îndeaproape de observatori OSCE.
„Au fost detaşaţi peste 400 de observatori în secţii de vot din toată ţara. Vom urmări tot procesul electoral de la deschidere, apoi desfăşurarea lui, închiderea urnelor şi numărătoarea”, spune un observator OSCE.
La precedentele alegeri, în 2011, votul a fost urmat de ample proteste la Moscova. Ruşii au ieşit în stradă pentru a denunţa fraude electorale şi chiar i-au cerut socoteală preşedintelui Vladimir Putin. Manifestaţiile au continuat vreme de câteva luni, timp în care proeminenţi lideri de opoziţie au fost trimişi după gratii. Mişcarea a luat sfârşit după ce autorităţile au impus pedepse drastice pentru protestele de stradă neautorizate.