Rusia vrea să sape împreună cu China un tunel pe sub Marea Neagră pentru a asigura o legătură cu Peninsula Crimeea

Data actualizării: Data publicării:
vagoane in flacari pe podul crimeei
Un camion a explodat pe partea rutieră a podului Crimeea în timp ce pe calea ferată trecea un tren cu vagoane cisternă Foto: Profimedia Images

Moscova vrea să sape un tunel pe sub Marea Neagră care să asigure o legătură sigură, care să nu poată fi bombardată de către ucraineni, între Rusia şi Crimeea anexată, dezvăluie tabloidul american Washington Post (WP).

Serviciile ucrainene de securitate (SBU) anunţă că au interceptat comunicaţii care dovedesc că şefi ai unor întreprinderi ruseşti şi chinezeşti au discutat despre acest proiect la sfârşitul lui octombrie.

La Moscova, această idee ar fi apărut în 2022, după atacarea Podului Kerci (Podul Crimeea), scrie News.ro

Această infrastructură - singura care asigură o legătură între peninsula anexată de Moscova în 2014 şi Rusia - a fost atinsă în două rânduri de explozii - una cauzată de un camion-capcană, cealaltă de drone navale.

Un tunel submarin ar securiza, astfel, aprovizionarea peninsulei.

Proiect faraonic planificat împreună cu China

Surprinzător este însă faptul că Rusia ar planifica acest proiect faraonic împreună cu China.

E-mailuri interceptate de către SBU, pe care Washington scrie că le-a consultat şi atestat - arată că una dintre principalele întreprinderi de construcţii chinezeşti şi-a semnalat voinţa de a participa la acest proeict.

Publicația americană scrie că un consorţiu ruso-chinez ar fi fost înfiinţat recent în Crimeea în acest scop.

Această alianţă poate părea uimitoare, având în vedere prudenţa Chinei în dosarul Războiului din Ucraina, dar şi pentru că aceasta ”nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei”, scrie WP.

În privinţa fezabilităţii şantierului, costul ar reprezenta miliarde de dolari şi ar dura ani de zile, estimează experţi în inginerie consultaţi de către tabloidul american.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri