Rusia va face comerț ca în vremurile antice, după ce 80% dintre tranzacțiile bancare cu China au fost refuzate din cauza sancțiunilor

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin dă mâna cu Xi Jinping
Primele două schimburi de mărfuri între Rusia și China ar putea avea loc chiar în această toamnă în domeniul agricol. Foto: Profimedia Images

Rusia și China plănuiesc să readucă la viață vechiul sistem al trocului pentru a ocoli sancțiunile impuse de statele occidentale, după ce în jur de 80% din transferurile bancare în yuani dintre cele două țări au ajuns să fie refuzate, raportează Reuters.

Primele două astfel de schimburi de mărfuri ar putea avea loc chiar în această toamnă în domeniul agricol, potrivit surselor anonime consultate de Reuters.

Una dintre surse, care lucrează pentru o firmă industrială din Rusia, a spus că Beijingul și Moscova discută și despre un acord privind exportul de metale rusești în schimbul utilajelor din China.

Majoritatea tranzacțiilor în yuani ajung să fie refuzate, după lungi întârzieri în care băncile se decid dacă să accepte plățile sau nu, potrivit ziarului rusesc Kommersant.

Până în 2024, Rusia și partenerii săi comerciali ocoleau sancțiunile folosind bănci mai mici și alte metode de plată sau tranzacțiile în alte monede decât dolarul american pentru a evita interdicția impusă de Occident împotriva mai multor bănci rusești de a folosi sistemul SWIFT.

Această strategie, însă, a întâmpinat mai multe dificultăți de când SUA au aprobat sancțiuni secundare asupra instituțiilor financiare care ajută Rusia.

Restricțiile au forțat bănci mari din China, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Austria și nu numai să își reducă tranzacțiile cu Rusia, scrie Business Insider.

Din moment ce sistemul trocului nu necesită plăți monetare, acesta le-ar permite Rusiei și Chinei să evite astfel de probleme.

CHINA HEIHE RUSSIA BLAGOVESHCHENSK BILATERAL RELATIONS DEVELOPMENT (CN)
Schimburile de mărfuri care ocolesc tranzacțiile bancare aveau loc destul de des între Moscova și Beijing în perioada sovietică și anii '90, dar acordurile discutate recent ar fi primele de acest gen din ultimii 30 de ani. Foto: Profimedia Images

Troc cu talibanii: produse petroliere la schimb pentru stafide, minerale și ierburi medicinale

Nu ar fi prima oară când Rusia folosește trocul. A fost o practică utilizată și în vremea Uniunii Sovietice și în perioada de imediat după destrămarea URSS-ului.

În august 2022, regimul taliban din Afghanistan a discutat folosirea trocului cu Rusia pentru a obține produse petroliere rusești. La schimb, rușii ar fi trebuit să primească stafide, minerale și ierburi medicinale, potrivit RIA Novosti.

Iran și India au discutat cu Rusia la începutul războiului din Ucraina pentru a pune la punct un sistem de schimb de mărfuri. Anul trecut, Pakistan a autorizat acest tip de comerț cu Rusia pentru anumite tipuri de mărfuri.

În 2019, China a exportat ulei de palmier în valoare de 150 de milioane de dolari în Malaysia în schimbul unor servicii în construcții, resurse naturale și echipamente civile și militare. China a exportat în 2021 piese auto de 2 milioane de dolari în Iran pentru care a primit la schimb fistic.

Astfel de schimburi aveau loc destul de des între Moscova și Beijing în perioada sovietică și anii '90, dar acordurile discutate recent ar fi primele de acest gen din ultimii 30 de ani.

„Schimbul de mărfuri pentru alte mărfuri ar trebui contabilizate manual, ceea ce ar crea probleme majore pentru orice întreprinderi mari sau avansate din punct de vedere tehnologic care folosesc sisteme automate de contabilitate”, a scris Alexandra Prokopenko, cercetător de la Carnegie Russia Eurasia Center, care a precizat și că trocul face mai dificilă colectarea impozitelor.

Rusia încearcă să pună bazele unui sistem alternativ de plăți, inclusiv în criptomonede, pentru a facilita comerțul. Însă, Sistemul pentru Transferul Mesajelor Financiare (SPFS) al Băncii Rusiei și platforma de plăți CIPS a Chinei nu sunt conectate complet încă.

„Există lucruri politice care trebuie rezolvate, dar în ciuda vizitei șefului nostru (Putin) în China, ele nu au fost [rezolvate]”, a spus una dintre sursele din guvernul Rusiei citate de Reuters.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...