Rusia consideră „prezența concentrată” a navelor NATO în Marea Neagră drept o ameninţare: Suntem atenţi la România şi Bulgaria

Data actualizării: Data publicării:
Romanian Navy frigate "King Ferdinand" (R), a Bulgarian war ship (C) and Romanian corvette "Admiral Barbuneanu" (L) march on the Black Sea during "Sea Shield 24" exercise April 16, 2024
Prezența navelor românești și bulgare în Marea Neagră este percepută ca „amenințare” de către Rusia. Foto: Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat joi că Rusia va considera orice planuri de a stabili o prezență permanentă în Marea Neagră a navelor de război ale NATO drept o amenințare, relatează Reuters. El spune că Moscova va urmări cu atenție Bulgaria și România și va lua măsurile necesare pentru a-și asigura securitatea. 

„Prezenţa concentrată a navelor NATO - suntem atenţi la Bulgaria şi România, state riverane care sunt membre ale alianţei (NATO) - desigur, reprezintă, în special în actuala situaţie, o ameninţare suplimentară la adresa Rusiei. Cu siguranță, Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-şi asigura securitatea", le-a declarat Peskov reporterilor.

Separat, Kremlinul a comentat joi că promisiunile făcute de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a crea „o adevărată Uniune Europeană a Apărării", vorbesc despre dispoziţia Europei către militarizare şi confruntare.

„Vom propune o serie de proiecte de apărare de interes comun european, începând cu un scut aerian european şi cu apărarea cibernetică”, a declarat Ursula von der Leyen.

„Rusia este în ofensivă în estul Ucraineni şi doreşte ca iarna viitoare să fie şi mai aspră. Ea mizează că Occidentul şi UE vor slăbi. Acum ceva timp, un premier din UE s-a dus la Moscova într-o aşa-numită misiune de pace, dar aceasta a fost de fapt doar o misiune de a face plăcere Rusiei. După doar două zile, avioanele militare ale lui Putin au ţintit o maternitate şi un spital de copii din Kiev. Aceasta nu a fost o greşeală, ci un mesaj clar. Răspunsul nostru trebuie să fie la fel de clar: UE va rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Ucraina trebuie să primească tot ce are nevoie pentru a învinge, ceea ce înseamnă că trebuie să facem acum alegeri importante şi trebuie să facem tot ce se poate pentru a-i apăra pe cetăţenii europeni. A venit momentul să construim o adevărată Uniune Europene a apărării”, a mai spus preşedinta CE.

Editor : Cristina Sava

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la mica recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Zboruri amânate cu până la trei ore pe aeroportul din Iași din cauza ninsorilor
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
John Krasinski, fermecat de soția lui, Emily Blunt, din momentul în care a întâlnit-o: De când i-am strâns...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...