Rusia trimite în Ucraina tancuri atât de vechi, încât au ajuns piese de muzeu. Totuși, ar putea fi încă eficiente

Data actualizării: Data publicării:
Tanc T-55 expus la un muzeu din Rusia.
Tanc T-55 expus la un muzeu din Rusia. Foto: Profimedia

Trenuri de marfă încărcate cu tancuri vechi au fost filmate în Rusia. Se știe că Moscova scoate din depozit echipamente militare mai vechi pentru războiul din Ucraina, dar acestea sunt diferite: sunt piese de muzeu, relatează CNN.

Este vorba despre tancuri T-55, un model comandat pentru prima dată de armata Uniunii Sovietice în 1948, la scurt timp după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Sunt atât de vechi încât le poți găsi în muzee.

„Acesta a fost primul tanc principal de luptă folosit de Uniunea Sovietică în epoca Războiului Rece”, a spus istoricul John Delaney, curator principal la Muzeul Imperial de Război (IWM) din Duxford, Cambridge.

„Până în acel moment, erau trei tipuri foarte distincte de tancuri - ușoare, medii și grele - care aveau roluri diferite pe câmpul de luptă. De la mijlocul anilor ’50, a apărut un nou concept de tanc care să facă de toate și care a devenit cunoscut drept tancul de luptă principal”, a explicat el.

Pentru armata rusă, tanc de luptă principal a fost T-55, care a devenit apoi tancul cu cea mai mare producție din lume, cu peste 100.000 de unități. Ieftin, fiabil, ușor de utilizat și ușor de întreținut, a fost un pilon militar al armatelor din Egipt până în China până în Sudan, unde T-55 este încă în uz.

În Europa de Est, tancul a fost folosit pentru a înăbuși revoltele din fostele țări ale Pactului de la Varșovia - pe străzile Ungariei în 1956, iar apoi la Praga, în 1968.

Dar în deceniile următoare, când au fost desfășurate împotriva tancurilor construite în Occident – în unele conflicte arabo-israeliene și apoi în Războiul din Golf – nu s-au dovedit eficiente.

„În primul război din Golf, în 1991, de exemplu, tancurile americane și britanice au distrus T-55 irakiene de la 23 de kilometri”, a spus Delaney.

Versiunea aflată la Muzeul Imperial de Război a fost construită în anii 1960 și a aparținut armatei est-germane. Tancul a fost preluat de muzeu după reunificarea Germaniei, Berlinul preferând versiunile standard NATO, cum ar fi Leopard 1 și apoi Leopard 2 - pe care l-a trimis recent în Ucraina - și eliminând echipamentele sovietice învechite.

Rusia a început să-și dezafecteze propriile T-55 în anii 1980, când armata mai avea aproximativ 28.000 de unități, a spus Delaney. În mare parte, acestea nu au fost casate.

„Sovieticii nu au aruncat niciodată nimic. Probabil că există un număr mare de tancuri care stau în depozite și așteaptă să fie reconfigurate”, a explicat el.

Iar acum, Rusia pare dispusă să facă exact acest lucru.

Imagini din satelit arată că Rusia a scos zeci de tancuri din depozitul unei baze din Arseniev, în Orientul îndepărtat al Rusiei. Fotografiile disponibile public arată că unul dintre tancurile stocate la bază este T-55.

„Probabil că au stat acolo peste un deceniu. Va fi nevoie de multă muncă pentru a le readuce în stare bună de funcționare”, a spus Delaney.

După ce imaginile cu trenuri pline de tancuri au apărut pe rețelele sociale la sfârșitul lunii martie, Conflict Intelligence Team (CIT), o echipă de voluntari care folosește informații din surse deschise pentru a investiga conflictele din Ucraina și Siria, a fost primul care a raportat că T- 54/55 sunt scoase din depozite la Arseniev.

Oficialii occidentali au declarat apoi pentru CNN în aprilie că au văzut tancurile aproape de linia frontului.

Rusia nu a confirmat că va desfășura T-55 în prima linie, iar Ministerul Apărării de la Moscova nu a răspuns unei solicitări a CNN pentru informații.

Dar, în ultimele săptămâni, bloggeri pro-Kremlin au distribuit fotografii care par să arate aceste tancuri în teritoriile ocupate de ruși din Ucraina.

Site-ul Oryx, cu sediul în Țările de Jos, spune că are dovezi vizuale că Rusia a pierdut peste 1.900 de tancuri de la începutul invaziei, aproape două treimi din totalul de aproximativ 3.000 de la începutul războiului.

„În general, Rusia a pierdut numeroase echipamente și e greu să construiești echipamente noi”, a spus Robert Lee, fost pușcaș marin american și membru senior la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă din SUA.

„Ei produc tancuri noi – încă mai produc T-90 – dar au nevoie de mai multe echipamente decât pot produce, așa că se bazează pe tancuri vechi pentru a compensa lipsurile”, a adăugat Lee.

Lee a urmărit încă de la început invazia rusă a Ucrainei, folosind tehnologia open-source pentru a aduna informații despre luptele din Ucraina. Între timp, a mers în prima linie să vadă cum se desfășoară luptele și crede că utilizarea tancurilor T-55 va fi limitată.

„Unele dintre aceste sisteme vor fi probabil utilizate inițial într-o zonă din spatele frontului”, spune el.

Dacă acesta va fi scopul său, Delaney crede că T-55 s-ar putea dovedi util.

„Unul dintre lucrurile pentru care se poate folosi acest tanc este îngroparea sa în poziții defensive, astfel încât să se vadă doar doar turela, pentru a apăra o linie de front împotriva contraatacului”, a spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”