Rusia scoate de la naftalină racheta aer-aer R-33, o relicvă de pe vremea Războiului Rece, dar care are capabilități nucleare

Data publicării:
Racheta R-33, Avion mic 31
Foto X

Racheta aer-aer cu rază lungă de acțiune R-33, o relicvă a Războiului Rece (ordinul ei de fabricație a fost dat în 1968) , a fost concepută pentru a doborî bombardiere strategice mari și ținte rapide precum B-52 Stratofortress, SR-71 Blackbird și XB-70 Valkyrie. Recent, o înregistrare video a Ministerului rus al Apărării a arătat un "exercițiu de pregătire nucleară non-strategică", în care se vede cum o rachetă aer-aer R-33 este încărcată pe un avion de luptă MiG-31 (cod NATO "Foxhound").

Conform specificațiilor, această rachetă poate transporta un focos nuclear - o caracteristică unică a unei rachete antiaeriene. În timp ce SUA au avut o rachetă similară [AIM-26 Falcon], această capacitate este încă rară în alte forțe aeriene. Aceste exerciții, marcate de o securitate strictă, sugerează că racheta R-33 ar putea avea capacitate nucleară, chiar dacă acest lucru nu a fost declarat în mod deschis, scrie BulgarianMilitary.

Ce vedem în imagini

La 1 august 2024, Ministerul rus al Apărării a difuzat o înregistrare video în care se vede cum o rachetă Iskander/Iskander-M este încărcată într-un camion TEL. În scena următoare, echipajele de la sol sunt văzute plasând o rachetă R-33 pe un cărucior și atașând-o la un avion MiG-31. Conform imaginilor, aceasta este a patra rachetă a aparatului, celelalte trei fiind deja montate pe pilonii de sub aeronavă.

Potrivit declarației Ministerului rus al Apărării, "în timpul celei de-a treia etape a exercițiului forțelor nucleare non-strategice, unitățile de rachete din Districtele Militare Sudice și Centrale, împreună cu unitățile de aviație din Forțele Aerospațiale, s-au antrenat cu arme speciale de antrenament, s-au deplasat în zone specifice și au început să echipeze vehiculele de lansare și aeronavele cu armele necesare".

Desigur, nu ne îndoim că acel clip, "scăpat" de Ministerul rus al Apărării (care ulterior a cunoscut și o variantă cu subtitrare în engleză, pe canalele de YT ale unor bloggeri militari ruși) nu este altceva decât un mijloc de propagandă sau de descurajare militară. Cu toatea acestea, arată intenția Rusiei de a dezgropa și expune în continuare toate relicvele Războiului Rece nu neapărat pentru publicul occidental, ci pentru cel autohton. 

Ce este R-33

R-33 este o rachetă aer-aer cu rază lungă de acțiune dezvoltată de Uniunea Sovietică și utilizată ulterior de Rusia. A fost proiectată în principal pentru avionul interceptor MiG-31 și este cunoscută pentru capacitatea sa de a ataca ținte de mare viteză și de mare altitudine, cum ar fi bombardierele și rachetele de croazieră. Proiectarea rachetei reflectă nevoia de performanță robustă în scenarii dificile de luptă aeriană.

Focosul rachetei R-33 este de obicei un focos de fragmentare cu explozie ridicată, conceput pentru a maximiza pagubele la detonarea în apropierea țintei. Acest tip de focos este eficient împotriva unei varietăți de ținte aeriene, inclusiv avioane și rachete.

Deși racheta R-33 este echipată în principal cu un focos convențional, aceasta poate transporta și un focos nuclear. Această capacitate nucleară asigură o descurajare strategică și sporește versatilitatea rachetei în diferite scenarii de luptă.

Raza de acțiune operațională a rachetei R-33 este una dintre caracteristicile sale cele mai notabile. Racheta poate ataca ținte aflate la distanțe de până la 160 de kilometri, fiind una dintre rachetele aer-aer cu cea mai mare rază de acțiune în serviciu.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu