Rusia organizează în continuare exerciții militare în Transnistria concentrate pe „distrugerea țintelor mici situate la distanțe mari”

Data actualizării: Data publicării:
militari ruși
Trupe ruse de artilerie implicate într-un exercițiu militar FOTO: Profimedia Images

Rusia organizează în continuare exerciții militare în Transnistria, regiunea separatistă pro-Moscova a Moldovei, pe fondul temerilor occidentale legate de o invazie în Ucraina, a anunțat marți Ministerul rus al Apărării, potrivit The Moscow Times.

În 25 ianuarie, Grupul Operațional al Forțelor Ruse - creat pe rămăşiţele Armatei a 14-a a URSS şi care nu face parte din contingentul rusesc de menţinere a păcii în Transnistria - a efectuat alte exerciţii de pregătire de luptă, simulând chiar atacuri asupra instituţiilor oficiale de la Chişinău, după cum a relatat presa moldoveană.

Exercițiile vin după avertismentul Ucrainei de luna trecută potrivit căruia serviciile secrete ruse ar putea pregăti „provocări false” împotriva trupelor ruse staționate în regiunea separatistă nerecunoscută pentru a justifica o invazie în Ucraina.

Săptămâna aceasta, Grupul Operațional al Forțelor Ruse (OGRF) a organizat exerciții de antrenament la poligonul de tragere din Transnistria împotriva unor „ținte care simulează unități inamice de infanterie și tehnică militară in deplasare”.

„Militarii au desfășurat mișcări sub acoperire, luând poziții de tragere și apelând la deghizări improvizate”, a spus Ministerul Apărării într-un comunicat.

„A fost acordată o atenție specială distrugerii țintelor mici situate la distanțe mari”, se mai spune în același comunicat, care mai precizează că trupele ruse au folosit lansatoare automate de grenade AGS-17.

Armata rusă nu a precizat câți militari au fost implicați în manevrele „planificate”.

Transnistria are o populație de 500.000 de locuitori. O treime din locuitori sunt etnici ruși și o treime, moldoveni. După 1990, când Moldova a devenit stat independent, Transnistria a căutat să se alăture Rusiei.

Un mic contingent de menținere a păcii, de aproximativ 400 de soldați ruși, este desfășurat într-o zonă demilitarizată a Transnistriei, ca parte a unei colaborări de monitorizare moldo-transnistrene-ruse.

Aproximativ 1.000 de militari ruși sunt însărcinați cu paza muniției la un depozit de arme transnistrean dezafectat, potrivit presei.

Organizația Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție susținută de Republica Moldova în 2018 prin care cere retragerea imediată și completă a forțelor ruse de menținere a păcii din Transnistria. Președintele pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut ca trupele ruse să se retragă din Transnistria de la alegerea ei din 2020.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...