Rusia neagă implicarea în operațiunile de dezinformare de la Paris și acuză presa franceză de „o nouă campanie rusofobă” (Politico)

Data actualizării: Data publicării:
jocurile olimpice 2024 paris
„Federația Rusă nu a intervenit niciodată și nu se amestecă în afacerile interne ale Franței – țara noastră are alte priorități mai importante”. Foto: Shutterstock

Oficialii francezi cercetează o presupusă implicare a Rusiei într-un șir de operațiuni de la Paris, la doar câteva săptămâni distanță de Jocurile Olimpice. Rusia neagă orice implicare și acuză presa franceză că a declanșat „o nouă campanie rusofobă”. 

Într-o declarație publicată marți, diplomația Rusiei în Franța a acuzat presa franceză că a declanșat „o nouă campanie rusofobă”, raportând presupusele legături cu o serie de incidente provocatoare de la Paris. Cel mai recent a avut loc în weekend, când cinci sicrie blazonate cu cuvintele „Soldații francezi din Ucraina” au fost lăsate lângă Turnul Eiffel, informează Politico

„Ambasada declară cu toată responsabilitatea că Federația Rusă nu a intervenit niciodată și nu se amestecă în afacerile interne ale Franței – țara noastră are alte priorități mai importante”, se arată în comunicat.

Rusia a fost acuzată în repetate rânduri că a desfășurat campanii de destabilizare în Franța. Cel mai recent incident este dat de un raport al experților Microsoft, publicat duminică, care a constatat că „o rețea de actori afiliați Rusiei” ar fi vizat Jocurile Olimpice, probabil ca răzbunare pentru restricțiile impuse sportivilor ruși și belarusi la Jocuri, ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina.

Cazul celor cinci sicrie se poate referi la declarațiile făcute de președintele francez Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe și instructori militari francezi în Ucraina în curând.

Parchetul din Paris a declarat pentru Politico că trei persoane au fost arestate în legătură cu acest incident: un bărbat bulgar de 39 de ani și două persoane „cu care a avut legătură”. Cei trei indivizi au fost eliberați după ce s-au prezentat luni în fața judecătorului. Procurorul a cerut ca aceștia să fie acuzați pentru acte de violență psihologică, dar a refuzat să discute mai departe cazurile.

Mai multe incidente au fost asociate de autoritățile franceze campaniilor de dezinformare „străine” 

Incidentul sicriului este doar unul dintre numeroasele acte de protest și vandalism pe care autoritățile franceze le-au asociat campaniilor de dezinformare. Vorbind marți în cadrul Adunării Naționale Franceze, prim-ministrul francez Gabriel Attal a legat cazul sicrielor de alte două acte „menite să ne manipuleze” și care „purtau marca comercială a interferenței străine”.

Luna trecută, o pereche de amprente roșii de mâini au fost găsite desenate pe memorialul Holocaustului din Paris. În noiembrie, un cuplu de moldoveni a fost arestat sub suspiciunea că ar fi desenat aproximativ 250 de stele albastre ale lui David în Paris, la scurt timp după atacul terorist din 7 octombrie asupra Israelului - o operațiune care, potrivit AFP și cotidianului Le Monde, fusese „comandată de servicii de securitate ale Rusiei”. 

Presupușii făptuitori atât în ​​incidentele cu sicriul, cât și în cazul mâinilor roșii, au fost prinși încercând să părăsească Franța folosind același serviciu de autobuz. În ambele cazuri, suspecții au fost urmăriți până în Bulgaria.

Aceste acte fizice au loc în timp ce Rusia și-a intensificat eforturile și în spațiul cibernetic.

Microsoft a spus în raportul său că actorii de influență ruși „intensifică campanii maligne de dezinformare împotriva Franței, a președintelui francez Emmanuel Macron, a Comitetului Olimpic Internațional (CIO) și a Jocurilor Olimpice din această vară de la Paris”.

Efortul de dezinformare pare a fi conceput pentru a discredita Comitetul Olimpic Internațional și pentru a crea „așteptările la izbucnirea violențelor la Paris de la Jocuri”, ținând cont de preocupările sporite de securitate din perioada premergătoare a acestora.

Franța și-a ridicat avertismentul de alertă teroristă la cel mai înalt nivel în martie, după atacurile în sălile de concerte de la Moscova, unde militanții tadjici au ucis aproape 140 de persoane. De asemenea, organizatorii și-au redus planurile pentru o ceremonie de deschidere extravagantă pe râul Sena, care pare să continue.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Economia Rusiei, la doi ani de la invazia în Ucraina, este atât de puternică încât Banca Mondială a ridicat-o...
Digi FM
Vlad Voiculescu, părăsit de parteneră după ce și-ar fi făcut cont pe Tinder. Eurodeputatul a reacționat: „Nu...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Eddie Murphy așteaptă ca fiul lui și fiica lui Martin Lawrence să-l facă bunic: “Mă aștept ca acest copil să...
Adevarul
Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India. Suma imensă de bani pe care a primit-o...
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Mark Zuckerberg, surf în costum cu papion, cu o bere într-o mână și drapelul SUA în cealaltă: "La mulți ani...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
“Ai de-a face cu un dinozaur”. Ce creatură nu trebuie adoptată ca animal de companie, potrivit experților
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...