Rusia își consolidează prezența militară în Armenia, la granița cu Azerbaidjan, ca „garanție suplimentară de securitate”

Data actualizării: Data publicării:
Un punct de verificare al militarilor ruși în regiunea Nagorno-Karabah, parte a conflictului dintre Armenia și Azerbaijan.
Un punct de verificare al militarilor ruși în regiunea Nagorno-Karabah, parte a conflictului dintre Armenia și Azerbaijan. Foto: Getty Images

Armata rusă își consolidează prezența în sudul Armeniei, în apropierea frontierei cu Azerbaidjanul. Rusia susține că prezența militară crescută reprezintă o „garanție suplimentară de securitate” după conflictul militar de anul trecut dintre cele două țări, relatează Agerpres care citează o declarație a prim-ministrului armean Nikol Pashinyan.

Prin această mişcare, Moscova îşi consolidează prezenţa într-o regiune unde a trimis trupe suplimentare pentru a menţine pacea, în baza unui acord care a pus capăt unui război de şase săptămâni anul trecut, când forţele azere au obţinut câştiguri teritoriale importante împotriva etnicilor armeni. Rusia este un aliat al Armeniei, fostă republică sovietică cu mai puţin de 3 milioane de locuitori.

Moscova dispune deja de o bază militară în nord-vestul Armeniei şi a trimis 2.000 de soldaţi în cadrul unei forţe de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah, o enclavă azeră populată de etnici armeni, în baza acordului care a pus capăt violenţelor de anul trecut în zonă.

„Două puncte de sprijin ale celei de-a 102-a baze militare ruse au fost instalate în regiunea sudică Syunik”, a transmis Interfax, citându-l pe premierul Pashinyan, care s-a adresat parlamentului de la Erevan, referindu-se la baza rusă existentă în Armenia.

„Aceasta este o garanţie de securitate suplimentară nu numai pentru regiunea Syunik, ci şi pentru Armenia”, a spus Pashinyan.

Syunik este o fâşie strategică armeană situată între Azerbaidjan, exclava azeră Nahicevan şi Iran. Ministerul armean al Apărării declarase în februarie că Erevanul doreşte ca Rusia să-şi extindă prezenţa şi să desfăşoare trupe mai aproape de Azerbaidjan.

Pashinyan a rămas în funcţie cu titlu interimar, după ce a demisionat din postul de premier luna trecută, în urma unei dispute cu armata cu privire la responsabilitatea pentru rezultatul războiului de anul trecut, văzut ca o înfrângere umilitoare pentru Erevan. Noi alegeri legislative au fost stabilite pentru 20 iunie în Armenia. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce se întâmplă când amesteci Coca Cola cu lapte: reacția care te va...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Jennifer Lopez, după un zbor de 11 ore. Artista, într-un trening comod și fără urmă de machiaj pe față
Film Now
Denzel Washington va juca într-unul dintre cele mai așteptate filme. Unul dintre ultimele sale roluri înainte...
Adevarul
Unicul copil al unui celebru artist din Rep. Moldova a murit în condiții suspecte. Cauza preliminară a...
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Irina Fodor are o siluetă ca trasă prin inel, dar nu face mari eforturi pentru a o păstra. Un preparat nu-i...
Steinmeier empfängt Iohannis 2024-11-16 Deutschland, Berlin Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier (SPD), empfängt den
Klaus Iohannis, primit de președintele german: România şi Germania vor continua să sprijine Ucraina în fața...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Al patrulea cel mai scump film realizat vreodată, lansat în vara lui 2025. Acțiune la superlativ, cascadorii...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului