Rusia își consolidează prezența militară în Armenia, la granița cu Azerbaidjan, ca „garanție suplimentară de securitate”

Data actualizării: Data publicării:
Un punct de verificare al militarilor ruși în regiunea Nagorno-Karabah, parte a conflictului dintre Armenia și Azerbaijan.
Un punct de verificare al militarilor ruși în regiunea Nagorno-Karabah, parte a conflictului dintre Armenia și Azerbaijan. Foto: Getty Images

Armata rusă își consolidează prezența în sudul Armeniei, în apropierea frontierei cu Azerbaidjanul. Rusia susține că prezența militară crescută reprezintă o „garanție suplimentară de securitate” după conflictul militar de anul trecut dintre cele două țări, relatează Agerpres care citează o declarație a prim-ministrului armean Nikol Pashinyan.

Prin această mişcare, Moscova îşi consolidează prezenţa într-o regiune unde a trimis trupe suplimentare pentru a menţine pacea, în baza unui acord care a pus capăt unui război de şase săptămâni anul trecut, când forţele azere au obţinut câştiguri teritoriale importante împotriva etnicilor armeni. Rusia este un aliat al Armeniei, fostă republică sovietică cu mai puţin de 3 milioane de locuitori.

Moscova dispune deja de o bază militară în nord-vestul Armeniei şi a trimis 2.000 de soldaţi în cadrul unei forţe de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah, o enclavă azeră populată de etnici armeni, în baza acordului care a pus capăt violenţelor de anul trecut în zonă.

„Două puncte de sprijin ale celei de-a 102-a baze militare ruse au fost instalate în regiunea sudică Syunik”, a transmis Interfax, citându-l pe premierul Pashinyan, care s-a adresat parlamentului de la Erevan, referindu-se la baza rusă existentă în Armenia.

„Aceasta este o garanţie de securitate suplimentară nu numai pentru regiunea Syunik, ci şi pentru Armenia”, a spus Pashinyan.

Syunik este o fâşie strategică armeană situată între Azerbaidjan, exclava azeră Nahicevan şi Iran. Ministerul armean al Apărării declarase în februarie că Erevanul doreşte ca Rusia să-şi extindă prezenţa şi să desfăşoare trupe mai aproape de Azerbaidjan.

Pashinyan a rămas în funcţie cu titlu interimar, după ce a demisionat din postul de premier luna trecută, în urma unei dispute cu armata cu privire la responsabilitatea pentru rezultatul războiului de anul trecut, văzut ca o înfrângere umilitoare pentru Erevan. Noi alegeri legislative au fost stabilite pentru 20 iunie în Armenia. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Mariah Carey are doi copii de 13 ani. Cum arată acum gemenii artistei
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei