Rusia a calificat drept „un pas ostil” decizia Republicii Moldova de a bloca peste 20 de portaluri în limba rusă în ajunul alegerilor locale din această fostă republică sovietică de la graniţa cu Ucraina. Decizia autorităților moldovene de bloca accesul la site-urile proruse a fost comunicată marți de Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.
„Un astfel de pas în mod deschis ostil faţă de Rusia este un alt exemplu de politică oficială iraţională antirusă a Chişinăului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova, citată într-un comunicat preluat de EFE, potrivit Agerpres.
Oficialul rus a denunţat faptul că autorităţile moldoveneşti au blocat marți mai multe site-uri ale canalelor publice ruseşti, precum NTV, Vesti şi RT; Zvezda, televiziunea Ministerului Apărării rus; canalul ultranaţionalist Ţargrad şi agenţii precum Rossia Segodnia.
Lista completă a site-urilor blocate de R. Moldova poate fi consultată aici.
„Blocarea masivă a accesului la site-urile de informare în limba rusă este o încălcare gravă de către autorităţile moldoveneşti a libertăţii de exprimare şi a drepturilor cetăţenilor săi la informaţii în limba rusă, o limbă cunoscută de majoritatea covârşitoare a moldovenilor”, a mai transmis Zaharova.
Ea a comentat că, pentru Chişinău, prioritatea „nu o reprezintă interesele poporului moldovenesc”, ci liniile directoare „rusofobe” dictate de sponsorii săi occidentali.
„Fără îndoială că cetăţenii ţării vor aprecia în mod corespunzător această alegere a priorităţilor”, şi-a exprimat ea speranţa, făcând aluzie la alegerile municipale din 5 noiembrie.
Moldova a blocat 22 de site-uri proruse
Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a anunţat marţi blocarea a 22 de site-uri în limba rusă pentru diseminarea informaţiilor de la autorităţile unei ţări aflate în mijlocul „un conflict militar” şi care a fost recunoscută drept „stat agresor”.
SIS a transmis totodată că a trimis deja ordinul corespunzător furnizorilor pentru a proceda la „blocarea imediată” a respectivelor resurse.
În urmă cu câteva luni, accesul la cinci site-uri ale agenţiei oficiale ruse Sputnik a fost blocat pentru emiterea de „informaţii false”, iar la jumătatea lunii septembrie şeful Sputnik Moldova, Vitali Denisov, a fost expulzat.
Republica Moldova a închis anul trecut şase posturi de televiziune ruseşti cu scopul declarat de a-şi proteja cetăţenii de propaganda şi dezinformarea de la Kremlin, care sprijină regiunea separatistă Transnistria, din estul R.Moldova, aminteşte EFE.
Relaţii „extrem de tensionate” cu Moscova
Preşedinta Republicii Moldova, proeuropeana Maia Sandu, menţine relaţii „extrem de tensionate” cu Moscova - după cum o recunoaşte însuşi Kremlinul - pe care o acuză de amestec în politica naţională.
Republica Moldova, care a găzduit în luna mai summitul Comunităţii Politice Europene la care au participat principalii lideri ai Uniunii Europene, s-a aflat încă de la începutul războiului din Ucraina în fruntea luptei împotriva intervenţiei militare ruse şi a găzduit sute de mii de refugiaţi ucraineni.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a dat asigurări că Occidentul încearcă să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină” şi a acuzat-o pe Sandu că este „nerăbdătoare” să adere la NATO.
Editor : Bogdan Păcurar