Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a denunţat marţi suspendarea finanţării pentru Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), considerând că aceasta reprezintă o „pedeapsă colectivă” asupra palestinienilor, relatează AFP, citată de Agerpres.
Douăsprezece ţări şi-au suspendat donaţiile către UNRWA după acuzaţiile israeliene conform cărora mai mulţi membri ai personalului agenţiei ar fi fost implicaţi în atacul Hamas asupra teritoriului israelian de la 7 octombrie anul trecut.
Printre ţările care şi-au suspendat finanţarea se numără Statele Unite, Canada, Germania şi Japonia.
„Ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă este o pedeapsă colectivă, interzisă de dreptul internaţional umanitar”, a declarat Serghei Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova cu omologul său din Gambia.
Şeful diplomaţiei ruse a cerut o „anchetă” pentru stabilirea faptelor
Şeful diplomaţiei ruse a cerut o „anchetă” pentru stabilirea faptelor.
„Însă dacă această investigaţie este înlocuită cu o pedeapsă colectivă asupra UNRWA şi, mai ales, a celor cărora ONU le-a oferit un ajutor nepreţuit, atunci cred că este o decizie proastă”, a mai spus el.
UNRWA a fost înfiinţată de ONU în 1949 pentru a acorda asistenţă palestinienilor care s-au refugiat sau au fost expulzaţi după fondarea statului Israel în 1948. Şi descendenţii acestora au dreptul de a beneficia de serviciile agenţiei, care afirmă că în prezent totalul celor vizaţi se ridică la 5,9 milioane de oameni.
Agenţia are peste 30.000 de angajaţi, majoritatea palestinieni, dintre care 13.000 în Fâşia Gaza. UNRWA este activă şi în Iordania şi Liban.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a deplâns marţi faptul că polemica legată de UNRWA deturnează atenţia de la criza umanitară şi de la cei aproape 27.000 de morţi din Gaza.
Editor : B.C.