Rusia cere Norvegiei despăgubiri de 4,4 milioane de euro din cauza unor reni care au trecut granița și au păscut pe pășunile rusești

Data actualizării: Data publicării:
ren la pasune in norvegia
Rusia cere Norvegiei despăgubiri de 4,4 milioane de euro din cauza unor reni care au trecut granița și au păscut pe pășunile rusești, Foto: Profimedia

Rusia cere despăgubiri din partea Norvegiei din cauza unor reni care au trecut granița și au păscut pe pășunile rusești, relatează Business Insider. Moscova cere aproximativ 50.000 de coroane, sau 4.700 de dolari, pentru fiecare ren care a trecut granița.

La granița dintre cele două țări există un gard pentru a împiedica renii să treacă, dar a fost construit în 1954 și unele părți sunt în paragină, potrivit Direcției Norvegiene pentru Agricultură.

42 de reni au trecut în Rusia anul acesta, în căutarea unor pășuni mai bune în Pasvik Zapovednik, un parc național rus. Dar acest lucru s-ar putea dovedi costisitor.

Rusia a trimis deja două cereri de despăgubire Norvegiei din cauza renilor, pentru pășunile distruse. Moscova cere aproximativ 50.000 de coroane, sau 4.700 de dolari, pentru fiecare ren care a trecut în Rusia.

Rușii vor o sumă forfetară de aproape 47 de milioane de coroane, sau 4,4 milioane de dolari. Suma a fost calculată pe baza numărului total de zile pe care renii le-au petrecut la pășunat în parcul național.

Autoritatea agricolă norvegiană intenționează să se întâlnească cu conducerea parcului național rusesc pentru a discuta despre compensații.

40 din cei 42 de reni care au trecut în Rusia au fost returnați și sacrificați, de teamă că vor trece din nou în Rusia. Ceilalți doi ar putea fi returnați în curând.

Între timp, direcția pentru agricultură din Norvegia le-a reamintit oamenilor să-și țină renii în frâu. Crescuţi de populaţiile sami, o comunitate indigenă din nordul Europei, renii sunt animale semi-nomade care migrează pe spaţii vaste dintre păşunile de vară şi păşunile de iarnă.

De asemenea, direcţia pentru agricultură a apelat la o companie pentru a construi până la 1 octombrie un nou gard pe o secţiune de şapte kilometri.

În această regiune a Arcticii, Norvegia şi Rusia dispun de un singur loc autorizat pentru trecerea dintr-o ţară în alta pe uscat, punctul de frontieră Storskog-Boris Gleb.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri