Live Text Rusia atacă sudul Ucrainei cu drone kamikaze. Ucraina răspunde cu atacuri cu rachete în vestul Rusiei
Ministerul apărării de la Moscova a anunţat sâmbătă că apărarea antiaeriană a doborât nouă rachete lansate din Ucraina asupra regiunii Belgorod din vestul Rusiei. Regiunea se învecinează cu raionul Harkov din estul Ucrainei și a fost atacată de mai multe ori de forțele ucrainene până acum. De asemenea, ucrainenii susțin că au doborât în noaptea de vineri spre sâmbătă 30 de drone kamikaze Shahed folosite de ruși pentru a ataca regiunile din sudul Ucrainei.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Zelenski: Ucraina poate şi va deveni donator de securitate globală
ACTUALIZARE 22:40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, în discursul său zilnic, că Ucraina va deveni unul dintre principalii producători mondiali de arme şi sisteme de apărare.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„În prezent, şi trebuie să fim sinceri în această privinţă, Ucraina este un beneficiar al asistenţei de securitate. Dar ţara noastră poate şi va deveni un donator de securitate globală. În special, datorită industriei noastre de apărare. Datorită forţei, rezistenţei şi caracterului indomptabil al poporului nostru”, a menţionat el.
Zelenski a vorbit şi despre faptul că la 1 octombrie este Ziua apărătorilor Ucrainei, el îndemnând ucrainenii să stabilescă o nouă tradiţie. „1 octombrie. 9:00 a.m. Oriunde vă aflaţi - pe strada principală a oraşului dumneavoastră sau pur şi simplu acasă - opriţi-vă pentru un minut, cinstiţi cu tăcere memoria apărătorilor noştri căzuţi la datorie şi gândiţi-vă la cei care se află acum în luptă, în misiuni de luptă, la posturile lor. La cei care salvează vieţi. Cei care ne protejează poporul şi statul în toate sensurile cuvântului”, a mai spus el.
Josep Borrell descrie drept „barbare” atacurile rusești asupra orașului Odesa
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
ACTUALIZARE 21:02 Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a vizitat sâmbătă oraşul-port ucrainean Odesa de la Marea Neagră, unde a văzut pentru prima dată pagubele provocate de atacurile ruseşti asupra oraşului, relatează dpa.
Cartierul vechi al Odesei şi Catedrala ortodoxă istorică Schimbarea la Faţă, aflată în apropierea portului, au fost grav avariate de un bombardament rus în iulie. În timp ce a vizitat catedrala, Borrell a calificat „barbar” atacul rus asupra oraşului.
Infrastructura portuară care este vitală pentru exporturile de cereale ale Ucrainei a fost lovită recent de atacuri ruseşti. „Acesta este un exemplu bun al modului în care Rusia încearcă să distrugă Ucraina”, a spus Borrell, indicând spre ruinele din spatele lui.
El a deplâns faptul că a trecut un an de la anexarea ilegală de către Moscova a patru regiuni din sudul şi estul Ucrainei.
Şeful diplomaţiei europene a promis, de asemenea, că Europa nu va abandona Ucraina în războiul dificil pentru a recuceri aceste regiuni, menţionând că este nevoie în continuare de sprijin militar, economic, politic şi diplomatic.
Vizita efectuată de Borrell nu a fost anunţată din motive de securitate şi nu au fost date alte detalii despre agenda vizitei responsabilului european.
Medvedev promite mai multe cuceriri, la un an de la anexarea teritoriilor
ACTUALIZARE 17:55 Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a jurat sâmbătă că Rusia va ocupa mai multe teritorii în Ucraina, la un an după anexarea revendicată a patru regiuni ucrainene, prezentată de Vladimir Putin ca împlinirea proiectului imperial al „Noii Rusii”, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Operaţiunea militară specială (în Ucraina) va continua până la distrugerea completă a regimului nazist de la Kiev şi eliberarea teritoriilor iniţial ruseşti din mâinile inamicului”, a scris Medvedev pe Telegram.
„Victoria va fi a noastră. Şi mai multe regiuni noi vor integra Rusia”, a continuat actualul numărul doi al Consiliului de Securitate rus şi susţinător zelos al atacului Kremlinului în Ucraina.
La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a promis „o regenerare şi o dezvoltare socio-economică” a regiunilor anexate în Ucraina, într-un discurs filmat şi difuzat sâmbătă de Kremlin.
„Prin apărarea concetăţenilor noştri în Donbas şi Noua Rusie (proiect imperial de integrare de către Moscova a sudului şi estului Ucrainei, n.red.), noi apărăm însăşi Rusia şi luptăm pentru patria noastră, suveranitatea noastră, pentru valorile noastre spirituale şi unitatea noastră”, a dat asigurări Vladimir Putin.
La sfârşitul lunii septembrie 2022, după organizarea unor „referendumuri” considerate fictive de Kiev şi Occident, Vladimir Putin a aprobat anexarea unor regiuni ucrainene Doneţk şi Lugansk (est), precum şi Zaporojie şi Herson (sud) .
Aceste anexări au declanşat condamnări puternice din partea Ucrainei şi a susţinătorilor săi occidentali, care le consideră „ilegale”.
Ziua de 30 septembrie a fost declarată de Vladimir Putin drept „ziua reunificării”. Dar Rusia controlează doar parţial aceste regiuni şi se confruntă cu o contraofensivă din partea Ucrainei, care încearcă să le recupereze.
Autoritățile române spun că nu au găsit, până sâmbătă la prânz, niciun rest de dronă rusească
ACTUALIZARE 13:50 Șeful ISU Brăila, Ion Cristian, a declarat că de la ora 12.00 au fost sistate căutările întreprinse pe raza judeţului Galaţi. Căutările au fost efectuate pe o zonă de aproximativ 10 km pătraţi, iar în urma acestora nu a fost identificat niciun obiect zburător căzut în zonă.
„Astă noapte, în jurul orei 0.15 minute, în dispeceratele inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Brăila şi Galaţi, s-a primit o informaţie de pătrundere în spaţiul naţional aerian, o pătrundere neautorizată. În urma acestei informaţii, atât la nivel naţional, cât şi la nivel zona, s-au luat măsuri de prevenire şi intervenţie, prevenire însemnând că a fost emis mesajul Ro-Alert pentru judeţele Galaţi şi Tulcea, iar ca intervenţie, la faţa locului, au fost mobilizate forţe din structurile Ministerului Afacerilor Interne - poliţie, jandarmerie, poliţie de frontieră şi ISU, atât din judeţul Brăila, cât şi din Galaţi. Au fost aproximativ 100 de cadre ale MAI care au efectuat căutări pedestre pe o zonă destul de mare, aproximativ de vreo 10 km pătraţi, pentru a încerca să identificăm acest obiect. În sprijin, astăzi dimineaţă, a venit şi un elicopter aparţinând structurilor Ministerului Apărării Naţionale, pentru a ne sprijini în acţiunile de căutare. Nu a fost identificat niciun obiect, iar căutările au fost sistate începând cu ora 12,00” a declarat colonelul Ion Cristian.
Putin promite reconstrucția regiunilor din Ucraina anexate ilegal de Rusia. „În fața noastră se află o sarcină măreață”
ACTUALIZARE 11:43 Vladimir Putin a promis sâmbătă reconstrucţia regiunilor afectate de război, la un an de când Rusia a proclamat anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk, transmite dpa, preluată de Agerpres.
Vor fi reconstruite „şcoli, spitale, clădiri de locuinţe şi drumuri, muzee şi monumente”, a declarat Putin, conform unui comunicat difuzat de Kremlin.
Toate regiunile din Rusia acordă un „ajutor frăţesc” la efortul de reconstrucţie, a adăugat el.
„În faţa noastră se află sarcina măreaţă şi soluţia la problemele dificile, implementarea unui mare program de reconstrucţie şi dezvoltare socio-economică a regiunilor noastre istorice. Şi ne vom atinge cu siguranţă obiectivele stabilite”, a mai spus Putin în mesajul video.
Rusia a încălcat legislaţia internaţională şi a oficializat anexarea regiunilor ocupate din Ucraina prin referendumuri considerate pe plan internaţional ca frauduloase şi nelegitime. La 30 septembrie 2022, Putin a semnat acorduri cu liderii celor patru regiuni ucrainene ocupate, pe care astfel le-a proclamat drept componente ale Federaţiei Ruse.
Sâmbătă, Putin a numit anexarea - nerecunoscută de majoritatea statelor lumii - „un eveniment istoric şi predestinat”. El le-a mulţumit locuitorilor din teritoriile ocupate, afirmând că hotărârea lor a întărit Rusia mai mult ca oricând. „Suntem un singur popor. Iar împreună vom trece peste toate, vom găsi un răspuns la toate problemele”.
Ucraina îşi continuă contraofensiva pentru eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de ruşi, inclusiv a peninsulei Crimeea, anexată în acelaşi mod de Rusia în 2014. La mai mult de un an şi jumătate de la începutul războiului, Rusia nu controlează în întregime niciuna din cele patru regiuni anexate în 2022
Ucrainenii au atacat cu Katiușe în regiunea rusă Belgorod
Ministerul rus al apărării a comunicat că a respins atacul ucrainean din regiunea Belgordod, distrugând rachetele lansate de un sistem artileristic Uragan (care lansează rachete tip „Katiușa” la 35-70 de kilometri distanță), informează Reuters, preluată de Agerpres.
Kievul nu revendică aproape niciodată loviturile asupra teritoriului rus.
Atacuri cu drone kamikaze rusești în sudul Ucrainei. Alertă în România în Galați și Tulcea
Sistemele antiaeriene ucrainene au doborât 30 de drone kamikaze Shahed lansate de ruși în regiunile din sudul Ucrainei. Majoritatea au țintit regiunea Vinița, unde ucrainenii susțin că au doborât 20 de astfel de drone.
Unele drone kamikaze au reușit însă să treacă de apărarea antiaeriană și să lovească obiective de infrastructură, informează Kyiv Post.
De asemenea, șase drone Shahed au fost doborâte în regiunea Odesa și alte patru în regiunea Mikolaev, au anunțat forțele armate ucrainene.
În România e alertă în Galați și Tulcea, după ce sistemul de supraveghere radar al armatei a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați. Vineri seară, înainte de miezul nopții, locuitorii din județele Galați și Tulcea au primit mesaje Ro-Alert prin care erau anunțați să se adăpostească întrucât exista posibilitatea „căderii unor obiecte din spațiul aerian”.
Astfel, mai multe echipaje de la ISU, IPJ, Jandarmerie, Armată, Poliţia de Frontieră fac căutări, sâmbătă dimineaţă, în cartierul Dimitrie Cantemir, aflat la marginea municipiului Galaţi, după ce o persoană a sunat, vineri noapte, la 112 şi a anunţat că ar fi auzit o bubuitură puternică în această zonă.
Conform Statului major al armatei ucrainene, peste 100 de localități din raioanele Cernihiv, Sumî, Harkov, Luhans, Donețk, Zaporojie și Herson au fost țintite de focul artileriei ruse. Reprezentanții armatei ucrainene susțin că 450 de militari ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore.
Editor : M.L.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News