Rusia va trebui să extindă ceea ce ea consideră a fi o „zonă tampon” în interiorul Ucrainei dacă Kievul va primi din SUA sisteme avansate de rachete ghidate ATACMS cu rază de acţiune mai lungă, a avertizat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinul, Dmitri Peskov, relatează Reuters.
Casa Albă a declarat în octombrie trecut că a pus la dispoziţia Kievului un tip de sistem ATACMS capabil să lovească ţinte aflate la o distanţă de până la 165 de kilometri. Dar se aşteaptă ca un nou pachet american pregătit acum, după ce un proiect de lege privind ajutorul mult întârziat a fost aprobat de Congres, să includă un tip cu rază de acţiune mai mare, de 300 km.
SUA pregătesc un pachet de ajutor militar în valoare de un miliard de dolari pentru Ucraina, primul rezultat din proiectul de lege Ucraina-Israel, care nu a fost încă semnat de preşedintele Joe Biden, au declarat marţi, pentru Reuters, doi oficiali americani.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Kievul va primi ATACMS cu rază lungă de acţiune şi a mulţumit Washingtonului.
Astfel creşte probabilitatea ca Ucraina să utilizeze aceste rachete pentru a lovi ţinte mai adânc în interiorul teritoriului controlat de forţele ruse, în special în Crimeea anexată ilegal de Rusia în 2014.
Întrebat miercuri despre posibilitatea ca noul pachet de ajutor pentru Ucraina să includă rachete ATACMS cu rază de acţiune mai mare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că poziţia Rusiei în legătură cu acest subiect, pe care a expus-o de mai multe ori, a rămas neschimbată.
Moscova va fi forţată să extindă ceea ce ea numeşte o „zonă tampon” (sau „cordon sanitar”) în Ucraina în cazul în care sunt livrate rachete cu raza de acţiune mai lungă, a explicat el.
„Nu se schimbă nimic în această privinţă”, a insistat Peskov.
Sistemele ATACMS (Army Tactical Missile Systems) sunt montate pe camioane şi au o viteză de zbor de Mach 3, considerabil mai mare decât rachetele de croazieră britanice şi franceze aflate în prezent în arsenalul Ucrainei.
Kremlinul a declarat luna trecută că singura modalitate de a proteja teritoriul Rusiei - despre care spune că include, în afară de Crimeea, alte patru regiuni pe care Moscova le-a anexat în septembrie 2022 de la Ucraina (Doneţk, Lugansk, în est, Herson şi Zaporojie, în sud) - de atacurile ucrainene este de a avea "o zonă tampon" în Ucraina, astfel încât acest teritoriu să fie în afara razei de acţiune a tirurilor ucrainene.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov declarase anul trecut că forţele ruse vor răspunde la livrarea Kievului de arme occidentale cu rază mai lungă de acţiune încercând să împingă şi mai departe de frontieră forţele ucrainene.
Livrarea americană, care este puţin probabil să fie făcută publică atunci când va avea loc, ar putea stipula ca Ucraina să nu poată utiliza ATACMS pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei, notează Reuters.
Editor : C.L.B.