Rusia amenință că va desfășura arme nucleare la frontiera sa occidentală dacă SUA amplasează rachete în Germania

Data publicării:
aircraft combat missiles aimed at the sky
Washingtonul şi Berlinul vor începe desfăşurarea de rachete americane cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Germaniei în 2026. Foto: Profimedia

Rusia nu exclude posibilitatea de a amplasa arme nucleare la frontierele sale occidentale ca răspuns la desfăşurarea de rachete americane cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Germaniei, a declarat joi viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov, citat de agenţia EFE, potrivit Agerpres. 

„Dacă reprezentanţii guvernului federal german consideră justificată declanşarea unei escaladări sub pretextul că se întâmplă ceva în această regiune, noi vom reacţiona cu măsuri compensatorii în modul pe care-l considerăm cel mai adecvat”, a spus Riabkov. „Nu exclud nicio variantă”, a mai afirmat el, răspunzând întrebării unui ziarist despre posibilitatea sa Rusia să amplaseze arme nucleare la frontierele sale occidentale.

Washingtonul şi Berlinul au anunţat săptămâna trecută că vor începe desfăşurarea de rachete americane cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Germaniei în 2026, inclusiv rachete SM-6, Tomahawk şi arme hipersonice aflate în dezvoltare.

Această desfăşurare, condamnată de Moscova drept o „ameninţare foarte gravă„ la adresa securităţii naţionale a Rusiei, este văzută ca o soluţie temporară până când Europa îşi va avea pregătite propriile rachete cu rază lungă de acţiune.

Potrivit viceministrului rus Riabkov, ţinând cont de capacităţile totale ale ţărilor NATO, Rusia trebuie să-şi „calibreze” răspunsurile, iar „aceasta nu este o ameninţare pentru nimeni. Este modalitatea de a găsi algoritmul de reacţie cel mai eficient faţă de ameninţările în schimbare, inclusiv din punctul de vedere al costurilor”.

Pe de altă parte, el a reafirmat, potrivit agenţiei TASS, că „Rusia îşi exprimă cu regularitate temerile cu privire la activităţile militare biologice efectuate cu participarea şi asistenţa directă a agenţiei militare a SUA în laboratoare din apropierea frontierei ruse, foarte departe de teritoriul american”. Prin urmare, a precizat Riabkov, Moscova a propus iniţiative de consolidare şi instituţionalizare a regimului Convenţiei privind interzicerea armelor bacteriologice (biologice) şi cu toxine (BTWC), „inclusiv constituirea unor echipe bio-medicale şi grupuri anti-epidemice”.

Fostul secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, a susţinut anterior că Statele Unite au stabilit în jurul Rusiei o reţea de laboratoare care desfăşoară experimente biologico-militare mai ales cu materiale genetice ale populaţiilor slave, iar o comisie parlamentară rusă a prezentat la jumătatea lunii aprilie un raport despre activitatea unor laboratoare biologice americane în Ucraina.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri