Rusia și-a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca o rezoluție prin care se încerca oprirea dezvoltării de arme spațiale și prevenirea unei curse a înarmării în spațiul cosmic, relatează BBC.
În februarie, guvernul Statelor Unite informa Congresul dar și pe aliații săi din Europa că Rusia încearcă să dezvolte capacități nucleare militare în spațiu și că are în vedere folosirea armamentului pentru distrugerea sateliților.
Informaţiile au ieşit la iveală după ce reprezentantul Mike Turner, preşedintele republican al comisiei pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor a SUA, a emis, în februarie, o declaraţie neobişnuită şi criptică în care a avertizat asupra unei „ameninţări grave la adresa securităţii naţionale”.
Proiectul de rezoluție de la ONU, depus de guvernele Statelor Unite și Japoniei, urma să reafirme principiul stabilit de tratatul din 1967 care reglementează spațiul extraterestru.
Deși susține că este „ferm angajată” la respectarea acestui tratat, Rusia a folosit dreptul său de veto pentru a bloca adoptarea acestei rezoluții.
Proiectul de rezoluție stabilea că „toate statele, în particular cu capacități serioase în spațiu, trebuie să contribuie activ la obiectivul folosirii pașnice a spațiului extraterestru și să prevină declanșarea unei curse a înarmării în spațiul cosmic”.
Cerea, de asemenea, statelor să respecte tratatul din 1967, prin care se specifică interdicția părților de a „nu plasa în orbita Pământului obiecte în care să existe arme nucleare sau orice fel de arme de distrugere în masă”.
Dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, 13 au votat pentru, însă Rusia, din poziția sa de membru permanent, și-a folosit opțiunea de veto. China s-a abținut. Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea americană la ONU a numit decizia Rusiei „inexplicabilă”.
„Rusia a blocat o rezoluție clară care afirma o obligație deja în vigoare. Președintele Putin însuși a declarat public că Rusia nu are nicio intenție de a dezvolta arme nucleare în spațiu.
Așa că veto-ul de astăzi ne pune pe gânduri, de ce? De ce, dacă respecți regulile, nu ai vrea să susții o rezoluție care le reafirmă. Ce ai putea avea de ascuns?”, s-a întrebat oficiala americană.
În februarie, John Kirby, purtător de cuvânt la Casa Albă, spunea că Rusia dezvoltă o armă anti-satelit „tulburătoare”, însă adăuga că ea nu este încă operațională.
Arma de care vorbeau oficialii americani era cu încărcătură nucleară și menită să lovească sateliți, conform CBS News.
Dictatorul Putin spunea, atunci, că Rusia este „în mod categoric împotriva folosirii armelor nucleare în spațiu”.
Editor : Adrian Dumitru