Regimul de la Moscova a acuzat, joi, Statele Unite că au ordonat guvernului de la Kiev să atace cu drone clădirea Kremlinului și „să-l asasineze” pe Vladimir Putin. Acuzațiile Rusiei vin la o zi după presupusul atac cu dronă de la Kremlin, despre care se crede că este un atac sub steag fals al rușilor pentru a putea justifica, ulterior, atacuri împotriva Ucrainei.
Armata şi serviciile ruse au doborât două drone, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă, Tass, un atac care nu s-a soldat cu victime, iar dictatorul rus nu era prezent la Kremlin, potrivit aceleiaşi surse. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a dat asigurări că Ucraina „nu l-a atacat pe Putin”.
O înregistrare video postată de publicaţii rusești pe reţele sociale surprindea o dâră de fum deasupra Kremlinului, imagini a căror autenticitate nu a putut fi stabilită.
„Considerăm aceste acţiuni drept o tentativă de act terorist şi un atentat împotriva preşedintelui Vladimir Putin”, a acuzat, miercuri, Kremlinul, precizând că liderul rus nu a fost rănit.
Întrebat de CNN dacă Kremlinul crede că Statele Unite se află în spatele atacului cu dronă, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns „fără îndoială, asemenea decizii, definirea scopurilor, definirea mijloacelor, toate astea, sunt dictate Kievului de către Washington. Suntem foarte conştienţi de acest lucru”.
Eforturile rușilor de a folosi presupusul atac ca armă de propagandă
„Suntem foarte conştienţi că decizii cu privire la asemenea acţiuni şi asemenea atacuri teroriste nu sunt luate la Kiev, ci la Washington. Iar Kievul execută deja ceea ce i se spune să facă”, a declarat Peskov. „Asemenea încercări de a respinge acest lucru, atât la Kiev, cât şi la Washington sunt, bineînţeles, absolut ridicole”, a adăugat Peskov.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a plusat - fără să prezinte vreo dovadă -, prezentând punctul de vedere al Rusiei despre felul cum sunt luate aceste decizii. „Ştim că adesea nu Kievul stabileşte obiectivele însele. Ele sunt stabilite la Washington, iar apoi aceste obiective sunt aduse la Kiev pentru ca Kievul să îndeplinească”, a declarat Peskov.
„Kievului nu i se acordă de fiecare dată dreptul să- aleagă mijloacele, acestea sunt şi ele ordonate peste ocean”, a continuat portavocea lui Putin. „SUA trebuie să înţeleagă clar că noi ştim asta”, a mai spus Peskov.
Peskov nu a prezentat nicio probă pentru a susţine aceste acuzaţii, nu a prezentat alte detalii cu privire la presupusul atac ucrainean şi a anunţat că informaţii vor fi prezentate ulterior. El le-a spus jurnaliştior că Putin este „calm”, în ciuda atacului despre care spune că viza „să-l asasineze”, continuând teatrul ridicol al regimului criminal de la Kremlin.
„Ştiţi că, în asemenea situaţii dificile şi extreme, preşedintele rămâne întotdeauna calm, stăpân pe sine, clar în evaluările pe care le face, în ordinele pe care le dă”, a adăugat el portavocea lui Putin.
El a declarat CNN în această teleconferinţă că atacul a avariat două table de cupru de pe Palatul Senatului, care urmează să fie reparate.
SUA spun că acuzațiile Rusiei sunt ridicole
Purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a catalogat acuzaţiile Rusiei potrivit cărora SUA a ordonat Ucrainei să comită acest presupus atac ucrainean drept „ridicole”. Kirby a respins aceste acuzaţii imediat după ce au fost formulate de către Peskov.
Posibil atac sub steag fals
Mai mulți experți au acuzat Rusia că a orchestrat din nou o operațiune sub steag fals, o operațiune plănuită cu intenția de a da vina pe adversar pentru ea.
Incidentul de la Kremlin vine într-un moment de cotitură în război, în pregătirea mult așteptatei contra-ofensive ucrainene.
Analiștii occidentali spun că răspunsurile regimului de la Kremlin după incidentul cu dronă au fost foarte bine coordonate. S-a discutat și de faptul că nu au existat alte relatări ale evenimentului înainte de anunțul oficial al Kremlinului, la 12 ore de la momentul exploziei, preluat, apoi, de presa de stat de la Moscova.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank american, a transmis că Rusia a orchestrat, cel mai probabil, atacul, pentru a sublinia că există un „pericol existențial” la adresa cetățenilor ruși și să pregătească terenul pentru o mobilizare și mai amplă.
„Este extrem de puțin probabil ca două drone să fi putut să penetreze multiple nivele de securitate aeriană și să se detoneze înainte de a fi doborâte chiar în inima Kremlinului, mai ales într-un fel care să ofere imagini spectaculoase prinse frumos pe cameră”, a transmis ISW într-un raport.
Editor : Adrian Dumitru