Rusia acuză armata ucraineană că pregătește o „provocare” la centrala nucleară din Kursk

Data actualizării: Data publicării:
imagine cu un atac cu dronă în Kursk
Rusia se luptă cu forțele ucrainene în regiunea Kursk din 6 august. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Federația Rusă a acuzat Ucraina că plănuieşte să atace centrala nucleară din regiunea Kursk, unde trupele ucrainene au lansat o ofensivă pe 6 august. Kievul protestează și numește afirmațiile Rusiei drept propagandă „nebunească”, relatează Reuters, conform Agerpres. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că va răspunde dur la orice atac asupra centralei nucleare, care se află sub controlul Rusiei.

„Vedem o nouă creştere în propaganda rusă nebunească privind presupuse planuri ucrainene de a folosi bombe murdare sau de a ataca centrale nucleare. Respingem oficial aceste afirmaţii false”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Heorhii Tîhîi, pe platforma socială X.

„Ucraina nu are nici intenţia şi nici capacitatea de a întreprinde astfel de acţiuni”, a adăugat oficialul ucrainean.

Declarația vine după ce ministerul Apărării rus a anunțat public că va răspunde dur oricărui atac asupra centralei nucleare din Kursk, aflată sub controlul Rusiei, a relatat Interfax, citată de Agerpres. Instituția nu a venit cu dovezi împotriva armatei ucrainene, dar a precizat că o zonă amplă din împrejurimi ar putea fi vizată de un atac.

Compania nucleară rusă de stat - Rosatom - care conduce şi centrala de la Zaporojie din Ucraina - acum, controlată de Rusia - , a acuzat conducerea de la Kiev că ameninţă securitatea ambelor centrale, fără a prezenta însă probe în acest sens, relatează agenţia rusă de presă RIA, citată de Agerpres.

Şeful Rosatom, Aleksei Lihacev, a discutat telefonic situaţia cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi l-a invitat să viziteze centrala nucleară de la Kursk, a adăugat RIA. 

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de-a lungul timpului că vor să saboteze operarea centralei de la Zaporojie, cea mai mare din Europa și din sud-estul Ucrainei.

Deși reactoarele centralei sunt închise, aceasta depinde de energie electrică din exterior pentru a menţine materialul nuclear la temperatura potrivită şi, implicit, pentru a evita producerea unui accident nuclear.

Ofensiva ucraineană din zona Kursk a început pe 6 august a.c. ca o încercare a Kievului de a schimba în favoarea sa dinamica războiului de doi ani şi jumătate declanşat de invazia Moscovei din 2022.

Până la momentul de față, Ucraina continuă să avanseze pe teritoriul Rusiei și își consolidează pozițiile, în operațiunea care a devenit una dintre cele mai mari surprize ale războiului. În paralel, rușii au atacat Sumî, regiune ucraineană din apropierea graniței - o rachetă a căzut într-o parcare, unde a distrus mai multe mașini. 

Ucraina și-a asumat responsabilitatea pentru administrarea, cel puțin temporară, a teritoriilor din Kursk pe care le controlează.

 

Editor : Rebeca Manea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un copil de 12 ani, fără ezitare, a luat arma și a tras pentru a-și salva tatăl din...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Cea mai mare temere a lui Miley Cyrus după ce a fost acuzată că a plagiat o piesă a lui Bruno Mars. Legătura...
Film Now
Au trei copii și se iubesc de peste 25 de ani. Ce a răspuns Don Johnson când a fost întrebat care sunt...
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
Newsweek
Anca Agemolu, diva muzicii, sacrificiu din iubire. Gestul crud făcut de comuniști la adresa ei
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
Film Now
Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”. Actrița are o fiică împreună cu...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei