Rusia a „suspendat” planul de a organiza referendum în regiunea Herson, din motive de securitate

Data publicării:
Kirill Stremousov, deputy head of the Russian-backed Kherson administration, is pictured in his office, with a portrait of Russian President Vladimir Putin seen on the wall behind him, in the city of Kherson on July 20, 2022
Kirill Stremusov în biroul său din Herson, pe 20 iulie 2022, sub portretul lui Putin. Pe masă, portretele lui Che Guevara și Stalin. Foto: Profimedia

Un oficial numit de ruși în administrația regiunii Herson din sudul Ucrainei, ocupată în cea mai mare parte de forţele ruse, a declarat luni că planurile pentru organizarea unui referendum privind aderarea la Rusia au fost temporar „suspendate” din cauza situaţiei de securitate, a informat agenţia de presă de stat rusă TASS.

Regiunea Herson, ocupată de trupele ruse, este pregătită să organizeze un referendum pentru aderarea la Federaţia Rusă, dar deocamdată ia o pauză din cauza situaţiei de securitate, a declarat pentru postul public de televiziune Rossia-24 Kirill Stremusov, care se prezintă drept „şef-adjunct al administraţiei militare şi civile” din regiunea Herson, notează portalul independent Meduza.io, potrivit Agerpres.

Kirill Stremusov, citat de TASS, a declarat că podul Antonovski, vital pentru zonă, care traversează fluviul Nipru lângă oraşul Herson, nu mai poate fi traversat cu maşina după săptămâni de bombardamente ucrainene.

Stremusov a mai spus că „ameninţările” viceprim-ministrului ucrainean Irina Vereşciuk nu vor împiedica organizarea referendumului. Anterior, aceasta avertizase că cetăţenii ucraineni din teritoriile ocupate riscă până la 12 ani de închisoare cu confiscarea proprietăţii pentru participarea la referendumurile ilegale organizate de forţele de ocupaţie.

Calendarul referendumurilor

Aproape întreaga regiune Herson a fost ocupată de forţele ruse din Crimeea vecină în martie. Săptămâna trecută, Ucraina a lansat o contraofensivă cu scopul de a recuceri regiunea după săptămâni de bombardamente împotriva podurilor şi depozitelor de muniţii ruseşti.

Potrivit surselor Meduza, Kremlinul analizează în prezent mai multe variante de organizare de referendumuri în teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Conform uneia dintre acestea, autorităţile vor să organizeze mai întâi referendumuri în septembrie sau octombrie în teritoriile ocupate din regiunile Herson şi Zaporojie (sudul Ucrainei), iar la sfârşitul toamnei - în autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk (est).

O altă variantă vizează organizarea unor referendumuri simultane mai târziu în toamnă, când Kremlinul speră că armata rusă va putea prelua sub control întreaga regiune Doneţk, după ce în iulie a raportat ocuparea întregii regiuni Lugansk.

Rușii, blocați pe front

La ora actuală, Ucraina controlează 45% din regiunea Doneţk, a indicat luni pe contul său Telegram şeful administraţiei militare ucrainene din Doneţk, Pavlo Kirilenko, citat de Ukrinform.

Înaintarea trupelor ruse în direcţia Bahmut se desfăşoară într-un ritm extrem de lent, ceea ce face mult mai dificil pentru trupele invadatoare să ducă la bun sfârşit sarcina trasată de preşedintele Vladimir Putin de a captura întregul Donbas înainte de 15 septembrie, apreciază luni Ministerul britanic al Apărării într-o postare pe Twitter.

Forţele ruse au ratat în mod repetat termenele limită pentru a atinge acest obiectiv, conform acestuia.

Autorităţile ucrainene au declarat săptămâna trecută că forţele ruse au acum ordin să finalizeze această operaţiune până la 15 septembrie 2022.

În pofida încercărilor sale de a limita acţiunile ofensive ucrainene în sud, principalul efort al Rusiei în Ucraina vizează aproape sigur ofensiva în Donbas. Principalele axe de înaintare în Donbas rămân Avdiivka, lângă oraşul Doneţk şi, la 60 km spre nord, în jurul oraşului Bahmut, indică Ministerul britanic al Apărării, citat de Ukrinform.

Deşi Rusia a avut cel mai mare succes în acest sector, forţele sale înaintează în continuare cu aproximativ 1 km pe săptămână spre Bahmut, indică ministerul, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...