Rusia a mai cucerit două orașe în estul Ucrainei. „Războiul intră în cea mai periculoasă fază a sa”

Data publicării:
Military mobility of Ukrainian Army in the direction of Toretsk
Militari ucraineni pe frontul din Torețk, Donețk. Foto: Profimedia Images

Rusia a anunţat marţi că a cucerit două oraşe din estul Ucrainei, iar datele din surse deschise au indicat că forţele Moscovei avansează în cel mai rapid ritm din cel puţin ultimul an, în contextul în care conflictul atrage noi jucători, precum Coreea de Nord, informează Reuters, preluată de news.ro.

Războiul din Ucraina, care durează de 2 ani şi jumătate, intră în ceea ce analiştii ruşi consideră a fi „cea mai periculoasă fază a sa”, în timp ce forţele Moscovei avansează, Coreea de Nord trimite trupe în Rusia, iar Occidentul se gândeşte cum se va încheia conflictul.

Rusia a declarat că forţele sale au preluat controlul asupra oraşului Selîdove, care avea o populaţie de 20.000 de locuitori înainte de război şi care a fost sub un atac susţinut în ultima săptămână.

Citește și: Strigătul disperat al unui general ucrainean: „Nu dezvălui secrete militare când spun că frontul nostru a cedat”

Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a felicitat, de asemenea, Brigada 114 de infanterie motorizată a Rusiei pentru cucerirea oraşului Hirnîk, care avea o populaţie de peste 10.000 de locuitori înainte de război şi se află la 12 km de Selîdove.

Armata ucraineană nu a comentat direct afirmaţiile Rusiei, dar a raportat 31 de confruntări armate directe pe frontul Pokrovsk în ultimele 24 de ore, inclusiv lângă Selîdove.

Harta publicată de site-ul de informaţii din surse deschise Deep State din Ucraina a arătat că o parte din Selîdove se află sub control rusesc, iar o treime reprezintă o zonă gri.

Bloggerii ruşi pro-război susţin că forţele Moscovei au străpuns apărarea ucraineană în puncte-cheie de-a lungul frontului din sudul Donbasului. Forţele ruse încearcă să încercuiască oraşul Kurahove şi se pregătesc pentru un atac asupra Pokrovskului.

Avans record al trupelor Rusiei în Ucraina

Forţele ruse, cărora preşedintele Vladimir Putin le-a ordonat să intre în Ucraina în februarie 2022, au avansat în septembrie anul aceste în cel mai rapid ritm înregistrat din martie 2022, potrivit datelor din surse deschise, în ciuda faptului că Ucraina a cucerit o parte din regiunea rusă Kursk.

Însă în săptămâna 20-27 octombrie, Rusia a înregistrat câştiguri şi mai mari cucerind 196,1 km pătraţi din teritoriul ucrainean, potrivit grupului media rus Agentstvo, care a analizat hărţi ucrainene din surse deschise. „Armata rusă nu a avut un avans săptămânal atât de rapid cel puţin de la începutul acestui an”, a declarat Agentstvo, un grup media considerat de Rusia „agent străin”.

Agentstvo a precizat că a folosit date brute de la analiştii Deep State din Ucraina pentru a ajunge la această concluzie, adăugând că apărarea ucraineană din Donbas a fost slăbită de decizia Kievului de a trimite trupe în regiunea Kursk din Rusia.

Rusia mai are de „cucerit” 10.000 de kilometri pătrați pentru a avea întregul Donbas sub control

Avansul forţelor Moscovei, care controlează o cincime din Ucraina, a subliniat marea superioritate numerică a Rusiei în ceea ce priveşte oamenii şi materialele, în timp ce Ucraina pledează pentru mai multe arme din partea aliaţilor occidentali care au sprijinit-o.

Rusia controlează Crimeea, pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014, aproximativ 80% din Donbas - o zonă carboniferă şi siderurgică care cuprinde regiunile Doneţk şi Luhansk - şi peste 70% din regiunile Zaporojie şi Herson.

Pentru a controla întregul Donbas, Rusia ar trebui să preia încă 10.000 km pătraţi de teritoriu.

Statele Unite nu vor impune noi limite privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane, dacă Coreea de Nord se alătură războiului Rusiei, a anunţat Pentagonul luni, în timp ce NATO a declarat că unităţi militare nord-coreene au fost desfăşurate la Kursk. Pentagonul a estimat că 10.000 de soldaţi nord-coreeni sunt desfăşuraţi în Rusia pentru antrenament.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...